COSMOTE TV: Τα μεγάλα έργα του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»

Advertorial

 

Τα μεγάλα έργα που έγιναν στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Σχεδίου Μάρσαλ, από τα τεχνικά έργα υποδομών, μέχρι την έλευση του ηλεκτρισμού και του τηλεφώνου με την ίδρυση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αντίστοιχα, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο θα κάνει

πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD, ενώ αμέσως μετά την προβολή του θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Η έρευνα της εκπομπής ξεκινά με την καταγραφή των έργων που υλοποιήθηκαν μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1949, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Προτεραιότητα δόθηκε στον αγροτικό τομέα, μέσω του οποίου θα λυνόταν εν μέρει και το επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας. Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες εισαγωγές σπόρων, εργαλείων και ζώων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, άρχισαν τα μεγάλα τεχνικά έργα και η αποκατάσταση ή βελτίωση των κατεστραμμένων υποδομών από τον πόλεμο. Μέχρι το 1954 ανακατασκευάστηκαν συνολικά 1.600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 17 αεροδρόμια, 248 μεγάλες γέφυρες και 45 τούνελ.

Η «Μηχανή του Χρόνου» αποτυπώνει στο νέο επεισόδιο τις προσπάθειες των Αμερικανών τεχνοκρατών και των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν κρίσιμες υποδομές, που θα βοηθούσαν τη χώρα να γίνει ένα σύγχρονο κράτος. Ο εξηλεκτρισμός ήταν το πρώτο βήμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ζούσε στο σκοτάδι. Έτσι, το 1950 δημιουργήθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και δόθηκαν μεγάλα ποσά για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων και υδροηλεκτρικών έργων.

Μέσω των χρημάτων του Σχεδίου Μάρσαλ, στη ζωή των Ελλήνων μπήκε σύντομα και το τηλέφωνο. Οι Αμερικανοί σύμβουλοι αποφάσισαν την ενοποίηση των προπολεμικών τηλεφωνικών εταιρειών, σε έναν νέο οργανισμό και στις 23 Οκτωβρίου του 1949 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Το δίκτυο κατασκευάστηκε από την αρχή και ο κόσμος υποδέχονταν τους τεχνικούς του Οργανισμού σαν λαϊκούς ήρωες, καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη για επικοινωνία.

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, με το οποίο καταπιάνεται η «Μηχανή του Χρόνου» είναι η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Το 1950, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στη χώρα συνέταξαν μια έκθεση για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, ιδρύοντας στη συνέχεια τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Τα πρώτα έργα του οργανισμού ήταν η κατασκευή μοντέρνων ξενοδοχείων και οι υποδομές στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

cosmote tvHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα