Corriere della Sera: O Μπορέλ είχε υποδείξει στην Καϊλή την πολιτική γραμμή για το Κατάρ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε υποδείξει στην Εύα Καϊλή, τότε αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πολιτική γραμμή της «ενισχυμένης συνεργασίας» με το Κατάρ τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η Καϊλή συνελήφθη

στο πλαίσιο έρευνας για το Qatargate, κατηγορούμενη ότι έλαβε χρήματα για να προωθήσει τη γραμμή υπέρ του Κατάρ, η οποία συμπτωματικά ήταν και η γραμμή της ΕΕ. Αυτή η ιστορία εγείρει πολλά ερωτήματα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και του επερχόμενου Μουντιάλ στο Κατάρ, η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ σε μια φάση ενεργειακής κρίσης. Παρά τις επικρίσεις σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της LGBTQI+ κοινότητας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), ο οργανισμός του ΟΗΕ, αξιολογεί θετικά το Κατάρ, στο οποίο βασίζονται οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή της ΕΕ φαίνεται ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για την κατάργηση των θεωρήσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και τις ανταλλαγές μεταξύ των μερών. Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει στο Twitter την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κατάρ, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

“More collaboration with Doha is priority”the EU High Representative Socialist @JosepBorrellF gives the political line to Eva Kaili‘The opening towards Qatar was the EU official position’by @guastellag & @BassoFbasso@Corriere #QatarGate #BrusselsGate pic.twitter.com/N97zktV5qI

Eva Kaili (@EvaKaili) July 20, 2023

Πριν από την επίσκεψη η Καϊλή έλαβε ένα σημείωμα από τον Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ και Κατάρ. Η γραμμή ήταν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι σε ιστορικό υψηλό. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.

Κρίσιμης σημασίας στο σημείωμα του Μπορέλ είναι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά του Κατάρ. Η θέση της ΕΕ είναι ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και ζητά από το κράτος του Κόλπου να συνεχίσει και πέρα από το Μουντιάλ.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Καϊλή επέμεινε σε αυτή τη γραμμή σε συζήτηση στην Ευρωβουλή. Αργότερα, προσθέτει η Corriere, αυτό παρουσιάστηκε ως απόδειξη ότι χρηματίστηκε.

Η περίπτωση της Εύας Καϊλή, που πήγε στο Κατάρ για θεσμικές συναντήσεις, εγείρει ερωτήματα για την πολιτική γραμμή που είχε υιοθετηθεί απέναντι στη χώρα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Μπορέλ τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος δεν έδωσε οδηγίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ανταποκρίθηκε μόνο σε τυπικά αιτήματα.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν η Εύα Καϊλή συλλαμβάνεται και κατηγορείται ότι συμμετείχε σε κύκλωμα διαφθοράς. Αν και η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχει βρει στοιχεία που να την κατηγορούν, η εγγύτητα της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σάμιχ Αλ Μάρρι εγείρει ερωτηματικά.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκαλεί ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο προσεκτικής ανάλυσης. Η πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της ΕΕ υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στις κατηγορίες, αλλά οι λεπτομέρειες της υπόθεσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και η κοινή γνώμη αναμένει περαιτέρω εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Οργή σε μέρος της βρετανικής κοινωνίας για τη στέγαση προσφύγων σε πλωτή φυλακή

Ισπανία: Σκληρά πρόστιμα για τους ημίγυμνους τουρίστες – Πλαφόν στο αλκοόλ και απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες

El Pais: Η Ελλάδα παραδέχεται εσωτερική έρευνα στο λιμενικό για push back

Keywords
Τυχαία Θέματα
Corriere, Sera, O Μπορέλ, Καϊλή, Κατάρ,Corriere, Sera, O borel, kaili, katar