Dogus: Η αποχώρηση από το Hilton και τα νέα σενάρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί το deal εξόδου του τουρκικού ομίλου Dogus από την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», ιδιοκτήτρια του Hilton. Η άφιξη Olayan και τα σενάρια φυγής του τουρκικού ομίλου και από άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα ποικίλα ερωτήματα που «γεννήθηκαν» για το μέλλον του τουρκικού ομίλου Dogus

στην Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής ανακοίνωσης της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (Τ.Ε.ΜΕΣ) μέσω της οποίας γνωστοποίησε την ανάληψη του ελέγχου (51%) της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε», ιδιοκτήτρια του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας. Γνωστοποίηση η οποία συνδυάστηκε με τη φυγή από την εταιρεία του ομίλου Dogus και την είσοδο σε αυτήν του ομίλου Olayan (49%).

ΤΕΜΕΣ και όμιλος Dogus διεκδίκησαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο το Hilton πριν περίπου τρία χρόνια, όταν η Alpha Βank αναζήτησε υποψήφιους αγοραστές για το 97,3% της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε», ιδιοκτήτρια του γνωστού ξενοδοχείου. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι δύο όμιλοι διεκδίκησαν από κοινού το ξενοδοχείο και αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές και, τελικά, νέοι ιδιοκτήτες του. Σε μια διαδικασία κατά την οποία η Alpha Βank δεν γνωστοποίησε ποτέ τα σχήματα που μονομάχησαν στην τελική φάση της διαδικασίας.

Η συμφωνία πώλησης του ξενοδοχείου από την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,46% στους νέους ιδιοκτήτες ολοκληρώθηκε επίσημα στις 27 Οκτωβρίου 2016. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Alpha Βank προς τη διοίκηση της Ιονικής Ξ.Ε και την επίσημη ανακοίνωση της τελευταίας, αγοραστής του 97,3% και νέος ιδιοκτήτης ήταν η «Home Holdings S.A», εταιρεία την οποία είχαν δημιουργήσει από κοινού οι «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε» (Τ.Ε.ΜΕΣ), συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και η «D-Marine Investments Holdings B.V», ολλανδική θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus Holding A.S, συμφερόντων του Τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ.

Όπως διευκρινιζόταν στην ίδια ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της συναλλαγής έφθασε τα 142 εκατ. ευρώ. Ποσό, ωστόσο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν η αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της Ιονικής Ξ.Ε ύψους 67 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας την αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας, δηλαδή, το καθαρό τίμημα εξαγοράς, διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ.

Η συγκατοίκηση της ΤΕΜΕΣ με τον όμιλο Dogus δεν έμελλε να διαρκέσει περισσότερο από 28 μήνες, μέχρι τη χθεσινή επίσημη αναγγελία της αποχώρησης του τουρκικού ομίλου.

Σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης, το τίμημα για το deal εξόδου του ομίλου Dοgus από την Ιονική Ξ.Ε είναι μεγαλύτερο από το ποσό που δόθηκε για την εξαγορά αντίστοιχου ποσοστού της εταιρείας. Αν συνυπολογίσει κανείς πως οι δύο μέχρι πρόσφατα συνεταίροι κατείχαν 50% έκαστος στην Ιονική Ξ.Ε και το καθαρό τίμημα εξαγοράς δεν ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ οδηγείται, κατά προσέγγιση, στο πιθανό τίμημα του νέου ντιλ.

Ας σημειωθεί πως η αποχώρηση του ομίλου Dogus και η είσοδος του ομίλου Olayan συνδυάστηκε με εξαγορά ποσοστού 1% από την ΤΕΜΕΣ του Αχ. Κωνσταντακόπουλου προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Ιονικής Ξ.Ε (51%) και του ιστορικού ξενοδοχείου. Το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα της Ιονικής Ξ.Ε (ΤΕΜΕΣ, Olayan) συνιστά την επί της ουσίας επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών οι οποίες συμπορεύονται ως μέτοχοι στην ΤΕΜΕΣ (γνωστότερη από τον τουριστικό πόλο της Μεσσηνίας που έγινε γνωστός αρχικά ως Costa Navarino και στη συνέχεια CostaTerra).

Το μέλλον του Dogus στην Ελλάδα

Η αποχώρηση του τουρκικού ομίλου από το Hilton πυροδότησε σενάρια για επικείμενη αποχώρηση του και από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σενάρια τα οποία επαναφέρουν την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την οποία έχει δρομολογηθεί η μερική ή ολική αποχώρησή του από την Ελλάδα. Σενάρια τα οποία συνδέονται με την ασφυκτική πίεση που δέχεται ο τουρκικός όμιλος από τους πιστωτές του προκειμένου να αναδιαρθρώσει άμεσα δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ.

Το Euro2day.gr απευθύνθηκε στη διοίκηση της «Αστήρ Παλάς», αλλά η τελευταία δήλωσε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο, παραπέμποντας στους επενδυτές της AGC. Από την τελευταία, ωστόσο, τηρείται σιγή ασυρμάτου.

Ήδη, με τη φυγή του από το Hilton της Αθήνας, ο όμιλος Dogus απομειώνει κατά 50% την επενδυτική παρουσία στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην επίσημη τελετή παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου για τον Αστέρα Βουλιαγμένης (Δεκέμβριος 2016) ο Χουσνού Ακάν, δ/νων σύμβουλος του Dogus Group, είχε αναφέρει πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς του Hilton θα αυξάνονταν σε 400 εκατ. ευρώ.

Ο τουρκικός όμιλος διατηρεί σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Λάτση (διαχειρίζονται από κοινού τη μαρίνα Φλοίσβου) και τον όμιλο Kyriacoulis με τον οποίο συνδιαχειρίζονται τις μαρίνες Ζέας, Γλυφάδας και Γουβιών στην Κέρκυρα.

Μόλις αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η επένδυση της AGC Equity Partnrs (επενδυτικό σχήμα του Αστέρα Βουλιαγμένης) για την υλοποίηση της επένδυσης «The Mykoνοs Project», ύψους 50,85 εκατ. ευρώ.

HiltonDogusHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα