Economist για το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο: Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της θητείας του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πάπας Φραγκίσκος μπήκε σε ναρκοπέδιο όταν αποφάσισε να ταξιδέψει στη Λέσβο για να συναντήσει πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί και τώρα βρίσκονται ουσιαστικά υπό κράτηση, γράφει ο economist.

Αλλά μετέτρεψε το ταξίδι σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της θητείας του που αιχμαλώτισε τα βλέμματα όλου του κόσμου. Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία σύντομη συνάντηση με τον Bernie Sanders, τον αυτοαποκαλούμενο σοσιαλιστή υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ

και κατέληξε με την μεταφορά 12 προσφύγων στο Βατικανό με το παπικό αεροσκάφος.

Το Βατικανό επέμεινε ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα δεν είχε πρόθεση να στείλει ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα ή να λειτουργήσει ως σχόλιο για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, με βάση την οποία κάποιοι πρόσφυγες θα προωθηθούν πίσω στην Τουρκία.

Σχετικά με την χειραψία με τον Σαντερς, ο οποίος παρακολούθησε τα τελευταία αρκετά συνέδρια του Βατικανού για ζητήματα όπως η φτώχεια, η οικολογία και η αναγκαστική μετανάστευση, ο Πάπας είπε ότι η χειραψία δεν είναι τίποτα περισσότερο από καλοί τρόποι και οποιοσδήποτε νομίζει κάτι διαφορετικό χρειάζεται ψυχίατρο.

Τίποτα από αυτά όμως, συμπληρώνει ο Economist, δεν θα σταματήσει τους συντηρητικούς να βλέπουν ότι ο Πάπας κλίνει περισσότερο από ποτέ προς την Αριστερά. Αυτό ωστόσο, αγνοεί ότι τουλάχιστον από την άνοδο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του δεύτερου στο παπικό θρόνο το 1978, οι παπικές διδαχές ήταν μία προσεκτική μίξη αντιμαρξιστικών μηνυμάτων και κοινωνικού φιλελευθερισμού που προσέγγιζαν κάποιες φορές τον ριζοσπαστισμό πασπαλισμένο με ειρηνισμό. Οι δεξιοί, αγνόησαν την ανττίδραση του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην εισβολή στο Ιράκ και την οικολογική προσέγγιση του διαδόχου του Βενέδικτου. Από αυτή την άποψη ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πιο εύκολο να γίνει κατανοητός ως ο πρώτος μεταψυχροπολεμικός Ποντίφικας. Και αυτό που παίρνει ο κόσμος από αυτόν είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, απελευθερωμένος από τον αντικομουνισμό.

Στο Κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, ο Πάπας, εκτόξευσε ένα κεραυνοβόλο ηθικό μήνυμα: «Θέλω να σας πω ότι δεν είστε μόνοι. Αυτές τις εβδομάδες και τους μήνες έχετε αντέξει πολύ πόνο στην προσπάθειά σας για καλύτερη ζωή» είπε στους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι «πολλοί από εσάς αναγκαστήκατε να φύγετε από συνθήκες πολέμου και διώξεων για το καλό, περισσότερο από κάθε άλλο, των παιδιών σας».

Σε μία κίνηση που θα προκαλέσει τις συνειδήσεις των καθολικών κρατών της ΕΕ, όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, πήρε μαζί του με το παπικό αεροπλάνο, 12 μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένων 6 παιδιών. Θα μείνουν στο Βατικανό και θα τους φροντίσει το Sant’ Egidio, ένα καθολικό ανθρωπιστικό ίδρυμα. Όταν ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να πάρει μαζί του χριστιανούς πρόσφυγες απάντησε ότι όλοι οι κατατρεγμένοι είναι παιδιά του θεού.

Τον Πάπα τον υποδέχθηκε στη Λέσβο ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός που είναι ένας δηλωμένος άθεος, και ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας.

Οι εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη είναι οι πρόσφυγες που ξεσπούσαν σε κλάματα καθώς συναντούσαν τον Πάπα. Από την πλευρά του ο χαμογελαστός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο επικεφαλής ιεράρχης της Ορθόδοξης εκκλησίας μοιράστηκε το ταλέντο του Πάπα στην επικοινωνία με αδύναμους και κυρίως με τα παιδιά.

Πηγή: Economist

ΠάπαςΛέσβοςεπίσκεψη Πάπα στη ΛέσβοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα