Economist: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι πολιτικά, ηθικά και νομικά προβληματική αλλά είναι η μόνη επιλογή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία ήταν ένα από τα αναχώματα της Ευρώπης ενάντια στα σοβιετικά στρατεύματα. Σήμερα, γράφει ο Economist, η Τουρκία αποτελεί το φράγμα ενάντια στα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησαν στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης συμφωνίας. Η Τουρκία θα παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που περνούν με βάρκες στην Ελλάδα

και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε πολλά, χρήματα, την μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από την Τουρκία, μετακινήσεις των Τούρκων στην ΕΕ χωρίς βίζα και επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κάθε στοιχείο της συμφωνίας είναι πολιτικά, νομικά και ηθικά προβληματικό γράφει ο Economist. Και αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν που είναι αυξανόμενα αυτοκρατορική. Το Σαββατοκύριακο πριν από τη Σύνοδο η κυβέρνησή του, παρενέβη και ανέλαβε τον έλεγχο μίας σημαντικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης.

Αλλά, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Ευρώπη κάνει το σωστό. Οι αρχές της συμφωνίας είναι θορυβώδης, επιχειρούν να ελέγξουν τη χαοτική προσφυγική ροή με την παροχή ενός γενναιόδωρου ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου και μετατρέποντας την Τουρκία ως θυροφύλακα, φέρνοντάς την πιο κοντά στην Ευρώπη. Προσφέρει την καλύτερη προοπτική για τον τερματισμό των ανεξέλεγκτων ροών που τροφοδοτούν τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και υποβαθμίζει την ενοποίηση της Ευρώπης. Και επίσης προσφέρει ένα τρόπο για την Ευρώπη να συνεργαστεί με τον Ερντογάν χωρίς να οπισθοχωρεί στην κριτική που του ασκεί.

Συμφωνία με τον Ερντογάν

Οι περισσότεροι από το 1,2 εκατ. προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, ήρθαν από την Τουρκία. Ο Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία όπου θα αποτρέπει τους πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο, από το να πηγαίνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο από τις ευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το νέο σχήμα, υπάρχει και μία πιο φιλόδοξη προοπτική, θα επιστρέφονται στην Τουρκία και οι πρόσφυγες που επιχειρούν με τις βάρκες να διασχίσουν το Αιγαίο. Αυτό θα αποτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε τεράστιο Κέντρο Υποδοχής, δημιουργώντας και αντικίνητρα για τους διακινητές να σπρώχνουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Αλλά δικηγόροι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν ήδη εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των μαζικών απελάσεων, η οποία απαιτεί από την Ευρώπη να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα. Η Ευρώπη επίσης έχει υποσχεθεί ότι θα παίρνει ένα Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που απελαύνει.

Διαμάχη θα προκαλέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας, που πρέπει σήμερα να έχουν οι Τούρκοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θέτει η Τουρκία για την αποδοχή της συμφωνίας. Αλλά η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί σε πολλές από τις 70 προϋποθέσεις, όπως οι βιομετρικές αναλύσεις στα διαβατήρια. Και από τη στιγμή που η Τουρκία εάν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα, θα περιορίσει τις ροές προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, μπορεί όμως να αυξηθεί η μετανάστευση των Τούρκων προς την Ευρώπη.

Το δυσκολότερο από όλα τα στοιχεία της συμφωνίας είναι η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτε και οι πιο φιλικές στην Τουρκία χώρες, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά δεδομένα που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πόσο μάλλον για να κερδίσει την ιδιότητα του μέλους. Από την πελυρά του ο Ερντογάν δεν αποδέχεται τους περιορισμούς και τον έλεγχο που θα επιφέρει η ένταξη. Επομένως η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στη μπλόφα Ερντογάν για το άνοιγμα των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να κάνει περισσότερα για την ενοποίηση της Κύπρου.

Τελικά, η Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο πραγματικότητες. Πρώτον δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφική της θέση της Ευρώπης, χρειάζονται την Τουρκία γιατί βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Δεύτερον, δεν μπορούν να σφραγίσουν τα σύνορά τους ολοκληρωτικά, η μόνη εναλλακτική στο χάος είναι ένα δίκαιο και οργανωμένο σύστημα μετανάστευσης το οποίο μπορεί να ενισχύσει την Ευρώπη αλλά και αυτούς που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Η πρόταση για συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι μπλεγμένη, αλλά είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη.

ΤουρκίαπρόσφυγεςπροσφυγικόΣύνοδος ΕΕ-ΤουρκίαςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα