Economist: Πιθανή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας οδηγεί σε χαοτικό Grexit

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και θα έχουν αυτή την ευκαιρία για τουλάχιστον ακόμη 4 μήνες» γράφει ο Economist.

Αργά το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup έφθασαν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του ασφυκτικού για την οικονομία προγράμματος διάσωσης που ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία προέβλεπε την

απελευθέρωση προς την Ελλάδα 7,2 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί, γράφει o Economist. Η Ελλάδα επιθυμεί να αναβάλει κάποιους από τους όρους στην σκληρής λιτότητας προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Όμως η πιθανή αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε μία γρήγορη και χαοτική έξοδο από την ευρωζώνη.

Η πολιτική αναστάτωση έχει ήδη οικονομικό κόστος συμπληρώνει o Economist. Η Ελλάδα άρχισε να βγαίνει από την ύφεση αρχές του 2014 αλλά η απόδραση από την ύφεση είχε μικρή διάρκεια. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 13 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2014.

Από το 2008 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 25%, η βαθιά ύφεση διαρκεί και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υπάρξει ανάκαμψη.

Η υποτροπή της ελληνική οικονομίας είναι απογοητευτική, αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν πολλούς λόγους να ζητούν αλλαγές. Από το 2008 έχει μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η ανεργία είναι στο 26%, και τα τρία τέταρτα των ανέργων παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο, το ένα τρίτο τον Ελλήνων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας περισσότεροι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το χειρότερο είναι ότι η ύφεση έχει επίδραση και στα δημογραφικά δεδομένα της χώρας. Έχουν μειωθεί οι γεννήσεις και αυτή η τάση έχει αυξήσει την αναλογία νέων ηλικιωμένων που επηρεάζει και την αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων και η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά στον πλανήτη.

Πηγή: Economist

ΕλλάδαEconomistGrexiteurozoneΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα