Eπιστημονική ερευνα: Πως θα βελτιώσετε την ποιότητα του ελεαιολάδου σας

ΕΛΛAΔΑ

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το ΕΚΠΑ παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση, στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της συνεργασίας αυτής, όπως το έθεσε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είναι η επιστημονική έρευνα να καταστεί πολύτιμο εργαλείο και εφόδιο για τους παραγωγούς του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Αιγαίου χρηματοδοτεί ερευνητικά

προγράμματα του Τμήματος Χημείας και το Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, για το λάδι, το μέλι, τη βιοποικιλότητα (αρωματικά φυτά) και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού.

Όπως είναι γνωστό, το ελαιόλαδο της Λέσβου είναι ένα από τα καλύτερα που παράγονται στην Ελλάδα με κορυφαία βιοδραστικά χαρακτηριστικά.

Αυτό που επιδιώκει μεταξύ άλλων η έρευνα του ΕΚΠΑ είναι να γίνει - για πρώτη φορά - μια ενδελεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των βιοδραστικών που περιέχει αλλά και να ανιχνευτούν οι πιθανές ευεργετικές ιδιότητες αυτών των χαρακτηριστικών.

Η έρευνα ωστόσο δεν αφορά μόνο στο λάδι αλλά σε όλα τα ιδιαίτερα προϊόντα των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί των νησιών θα αποκτήσουν ένα διπλό πλεονέκτημα:

Αφενός μεν, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων τους θα τους προσδώσει ταυτότητα και ιδιαίτερη αξία στην αγορά, κάτι μου σημαίνει καλύτερες τιμές και μεγαλύτερο εισόδημα.

Αφ’ ετέρου δε η έρευνα θα αποτελέσει και έναν «μπούσουλα» για την ίδια την παραγωγή, αφού μέσα από την καταγραφή θα αποκτήσουν σαφή εικόνα για τις περιοχές, τα υψόμετρα, τις κλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν να πετύχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση των βιοδραστικών χαρακτηριστικών των προϊόντων τους.

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ και με θέμα «Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα από την ερευνητική συνεργασία με το ΕΚΠΑ».

Οι ομιλητές επισήμαναν τη μεγάλη αξία που έχει για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα η επιστημονική έρευνα και με έμφαση υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την παραγωγή και τους παραγωγούς μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που συναντάμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αξία των εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων, αφού μέσα από αυτά όχι μόνο πιστοποιείται η αυθεντικότητα των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε: «Μόνο έτσι μπορεί, θα μπορέσει ο τομέας της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά σε αγορές και του εξωτερικού, με προϊόντα τα οποία θα έχουν εξαιρετικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά ποιότητας» ενώ πρόσθεσε:

«Η Περιφέρεια δεν είναι φορέας επιστημονικής έρευνας. Είναι πολιτικός φορέας. Ως τέτοιος έχει υποχρέωση να έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο αποτέλεσμα. Η διαρκής βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μας ενδιαφέρει. Η βελτίωση του εισοδήματός τους σε μια βάση σταθερότητας και διάρκειας μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει το εντυπωσιακό.

Μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο. Και μάλιστα έτσι θεμελιωμένο ώστε όχι μόνο να είναι υπαρκτό, αλλά και να συνοδεύεται από διάρκεια». Η κ Καλογήρου ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο, τα μέλη των ερευνητικών ομάδων και τους επικεφαλής καθηγητές για τη συνεργασία αυτή, που όπως σημείωσε έχει και μπορεί να λάβει έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου. Επίσης, ομιλίες έκαναν: Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Β.Τ. και Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FoodFor Life» κ. Ρόδιος Γαμβρός με τίτλο: «Συνδέοντας την έρευνα με τη Βιομηχανία Τροφίμων».

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης με τίτλο: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίο. Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης με τίτλο: «Η επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων και η τοπική επιχειρηματικότητα: το παράδειγμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

ελαιόλαδοΠανεπιστημίο ΑθηνώνλάδικρασίHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα