EuroWorking Group: Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας για την Μεταμνημονιακή Ελλάδα παρουσίασε ο Γ. Χουλιαράκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα επεξεργάστηκαν, χθες το βράδυ, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στο πλαίσιο του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Στόχος των συζητήσεων του ΕWG, όπως και όλων των διεργασιών που θα ακολουθήσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο, είναι η επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας

στο Εurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στη Σόφια, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών. Σημειώνεται, ακόμα, ότι το "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σόφια είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

Συγκεκριμένα, στο EWG εξετάστηκε η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά την δ' αξιολόγηση, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί, το αργότερο, ως το Eurogroup του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δ' αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου.

Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, το EWG εξέτασε τη λεγόμενη "γαλλική πρόταση", δηλαδή τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον "γαλλικό μηχανισμό", μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

ΒρυξέλλεςΚυβέρνησηEuroworking GroupΕλλάδαδιαπραγμάτευσημνημόνιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα