Eurogroup προς Βρετανία: Γρήγορα το διαζύγιο

Οι κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία, η κατάσταση στις ιταλικές τράπεζες και οι ελληνικές θέσειςΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιπτώσεις του Brexit στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο του Eurogroup. Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ. «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ευ.Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

"Οι κραδασμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς"

Την άποψη ότι οι κραδασμοί στην οικονομία της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς και ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις εξαγωγές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σήμερα στην επιτροπή προϋπολογισμού και οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά επτά υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο Μαλτέζος Έντβαρτ Σικουλίνα.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποκτήσει δικό της προϋπολογισμό. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο είναι ο διεθνής ρόλος του ευρώ , υπό την έννοια ότι η ευρωζώνη, ως μεγάλη οικονομία, έχει ευθύνη για την παγκόσμια ζήτηση και θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι κραδασμοί της οικονομίας δεν πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επεκτατική πολιτική παράλληλα με τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς. Όπως είπε, όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκιά της δεν ευνοούνται χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, αν υπάρχει κοινό συμφέρον να αναπτυχθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, να δοθούν λεφτά από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να ενισχυθεί η δημοσιονομική ικανότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής σύγκλισης, μετά τις αποκλίσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά να γίνουν βήματα για τη σύγκλιση των πολιτικών.

Σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού Ταμείου ανεργίας στην ευρωζώνη ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι «ενδιαφέρουσα ιδέα» που θα μπορούσε να εξεταστεί σταδιακά, ωστόσο πρόσθεσε ότι πριν περάσουμε σε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης ανεργίας χρειάζεται οικονομική και θεσμική σύγκλιση.

Εξάλλου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία διακυβέρνησης της ευρωζώνης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επιμερισμός και μετριασμός των κινδύνων, προτείνοντας αυτό που έγινε με την τραπεζική ένωση να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς όπως στην απασχόληση και στην ανεργία.

«Είμαι υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη μακρόχρονη χαμηλή ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της λύσης», είπε ο Π. Κ. Πάντοαν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολιτικούς για να εισαγάγουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία που θα τονώνουν τη ζήτηση.

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει καμία επαπειλούμενη τραπεζική κρίση στη χώρα του, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά τόνισε ότι τα νούμερα που ακούγονται και κυκλοφορούν είναι «βλακείες».

EurogroupΒρετανίαΓαλλίαΓερμανίαΙταλίαΤράπεζεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα