Eurostat: Υψηλότερα στο 2,5% έδειξε τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η δεύτερη εκτίμηση

Ελαφρώς υψηλότερα έδειξε τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιούνιο η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ στην πρώτη πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%.

Στην ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έτρεξε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 2,5%, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, επιβραδύνοντας οριακά από το 2,6% του Μαΐου.

Αναφερόμενη

στην Ελλάδα η Eurostat ενημέρωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,5% ετησίως, οριακά υψηλότερα από την αρχική της εκτίμηση για 2,4% όσο και τον Μάιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1% στη σύγκριση ΙουνίουΜαΐου, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Μικρή αναθεώρηση σε επίπεδο ευρωζώνης υπήρξε στο μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 0,4% μηνιαίως αντί 0,3% που είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.

Σε ετήσια βάση, το μέρος του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικό των μελλοντικών πληθωριστικών τάσεων, επιβεβαιώθηκε στο 2,9% ετησίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως από το 2,7% ένα μήνα πριν.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

Τον Ιούνιο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες), και εν συνεχεία από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργεια (+0,02 π.μ.).

Διαβάστε επίσης:

POS: Υποχρεωτική ταμπέλα σε λαϊκές αγορές και ταξί για πληρωμές με κάρτα – Τσουχτερό πρόστιμο για τους «απείθαρχους»

Στα «κάγκελα» λογιστές και φοροτεχνικοί με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κατατίθεται η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων – Σε 300 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurostat, Υψηλότερα, Ελλάδα,Eurostat, ypsilotera, ellada