Euroworking Group με τον ασθενή στη εντατική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κόκκινα, τι πράσινα δάνεια, όλα τα θέλουν τα funds, με αποτέλεσμα να επιμένουν όπως είναι φυσικό, αφόρητα οι δανειστές μας στο θέμα αυτό.

Μάλιστα , οι πιο πονηροί λένε ότι μόλις οι ξένοι μέτοχοι της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης κερδίσουν από τη διαχείριση των δανείων ένα ικανοποιητικό ποσό έναντι των 5,5 μόλις δις ευρώ με τα οποία εξασφάλισαν το κουμάντο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα τινάξουν στον αέρα τις τράπεζες

μας και θα την κάνουν για αλλού…
Σε ότι αφορά τώρα τη διαδικασία αξιολόγησης, οι σκληροπυρηνικοί του κουαρτέτου πιέζουν ακόμη και για το προσφυγικό για να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει, λέει, συγκλίσεις με τους δανειστές, αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις στο ασφαλιστικό και υιοθετώντας τις απόψεις της Κομισιόν για το δημοσιονομικό κενό.

Οι Θεσμοί όμως ζητούν διασφαλίσεις για τη συνταγματικότητα των προωθούμενων αλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ακυρωτικές αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια. Θέλουν επίσης να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της επιβάρυνσης από την έκδοση δεκάδων χιλιάδων νέων συντάξεων που έχουν μπλοκαριστεί το τελευταίο 12μηνο και συνεπάγονται πρόσθετη σημαντική δαπάνη για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ωστόσο το ΔΝΤ ζητά… την μάνα του και τον πατέρα του στο δημοσιονομικό κενό. Επισημαίνεται ότι προβλέπει ότι θα είναι διπλάσιο απ΄ ότι υπολογίζει η Κομισιόν με κυβερνητικές πηγές να λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές και ζητούν την αποχώρηση του. Με δεδομένο όμως ότι πολλές χώρες - κυρίως η Γερμανία- θέλουν να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, πιέζουν να μετριάσει τις απαιτήσεις του σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ώστε να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς και οι διαδικασίες τελικής αξιολόγησης-εκταμιεύσεων.

‘Όπως και να έχει πάντως οι «διαθέσεις» των εταίρων-δανειστών θα φανούν στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, για την διαδικασία αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με συμβιβαστική διάθεση και έτοιμη να καταθέσει σχέδιο εναλλακτικών προτάσεων, που πιστεύει ότι κατ’ αρχήν θα μπορούσε να γίνουν αποδεκτές από το κουαρτέτο, ώστε να καθοριστεί επιτέλους μια ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για τον τελικό διάλογο-διαπραγμάτευση,

Οι συμβιβαστικές προτάσεις αφορούν πρωτίστως το ασφαλιστικό, το οποίο παραμένει μείζον ζήτημα και μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από μειώσεις επικουρικών συντάξεων, 250 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση νέου χαμηλότερου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, και ένα σενάριο έμμεσων μικρών περικοπών σε κύριες συντάξεις ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ.

Κατά τα άλλα εκτιμάται πως περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφερθεί εκτός Ελλάδος λόγω του συνδυασμού της βαθιάς ύφεσης και της υπερβολικά υψηλής φορολογίας. Μεταξύ του 2009 και του 2014, τα φορολογητέα έσοδα που δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν περισσότερο από 5 δισ. ευρώ και υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συνυπολογίζεται από το ΔΝΤ με αποτέλεσμα ότι προτάσεις και να καταθέσει η χώρα μας οι διαφορές μας μαζί του, θα συνεχίσουν να παραμένουν αγεφύρωτες!!!

δάνειακουαρτέτοΑσφαλιστικόπροσφυγικόδιαπραγματεύσειςΤράπεζεςδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα