F-35: «Μη βιώσιμο» το κόστος συντήρησής τους, λέει το ομοσπονδιακό Γραφείο Λογοδοσίας

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το κόστος του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα «πυρά» έρχονται από μια υπηρεσία-«σκύλο φύλακα» της χρηστής διοίκησης των ΗΠΑ, οπότε η βαρύτητα της κριτικής είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, μιας ανεξάρτητης αρχής που ελέγχει τα ομοσπονδιάκά έξοδα και δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών,

όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος συντήρησης των F-35 θα γίνει τόσο μεγάλο που η Πολεμική Αεροπορία θα υποχρεωθεί είτε να μειώσει το στόλο της είτε να περιορίσει το πτητικό έργο του μαχητικού.

Αναλυτικά, στην έκθεση το Γραφείο αναφέρει ότι το 2036, οπότε και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του F-35 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους, η Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών θα βρεθούν μπροστά σε μια διαφορά έξι δισ. δολαρίων, ανάμεσα στο πραγματικό κόστος λειτουργίας των αεροσκαφών και των χρημάτων που τα σώματα μπορούν να διαθέσουν για αυτά. Από το ποσό αυτό, τα 4,4 δισ. δολάρια θα επιβαρύνουν την Αεροπορία, που άλλωστε προγραμματίζει να αγοράσει τα περισσότερα F-35 (1,763 αεροσκάφη).

Με εξαιρετικά ωμή γλώσσα, το Γραφείο σημειώνει ότι «αν οι προβλεπόμενες υπερβάσεις στο ετήσιο κόστος συντήρησης (σ.σ. των F-35) -οι οποίες υπολογίζονται συντηρητικά σε σύνολο δεκάδων δισ. δολαρίων- δεν αναστραφούν και αρχίσουν να συμπορεύονται με τους αντικειμενικούς περιορισμούς, συν τω χρόνω θα υπάρξει αυξημένη και σημαντική πίεση στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, καθώς ο αριθμός των F-35 θα αυξάνεται. […] Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα λίγα χρόνια θα έχουν μείζονα βαρύτητα στο κόστος και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των F-35 μακροπρόθεσμα».

Όπως έχει γράψει το topontiki.gr, τόσο οι πολιτικοί όσο και ανώτατοι αξιωματικοί της Αεροπορίας των ΗΠΑ εκφράζουν πλέον ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το κόστος του προγράμματος και εξετάζουν το ενδεχόμενο να περικοπούν οι παραγγελίες νέων αεροπλάνων.

Photo: Lockheed Martin

Διαβάστε επίσης

«Απογοήτευση» της Γαλλίας από την αγορά F-35 από την Ελβετία

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ δίνει το «πράσινο φως» για προμήθεια F-35 στην Ελλάδα

Τούρκος αναλυτής: Ζημιά για την Τουρκία η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35

Keywords
Τυχαία Θέματα
F-35, Γραφείο Λογοδοσίας,F-35, grafeio logodosias