F-35: Το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει αρκετά μαχητικά για τα αεροπλανοφόρα του

Σε μια… πρωτότυπη λύση καταφέυγει το Ναυτικό των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει ελλείψεις των νέων μαχητικών στα αεροπλανοφόρα του.

Όπως είναι γνωστό, τα F-35 ακόμα δεν έχουν μπει σε πλήρη σειριακή παραγωγή, όπερ σημαίνει ότι ακόμα δεν διατίθενται όσα μαχητικά χρειάζεται το κάθε σώμα που τα χρησιμοποιεί. Οπότε το Ναυτικό των

ΗΠΑ πήρε μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του σώματος που μίλησαν στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, το Ναυτικό αποφάσισε ότι αντί να αγοράσει περισσότερα F-35C (η ειδική έκδοση για το σώμα), απλώς θα… μειώσει τον αριθμό των μαχητικών ανά σκάφος. Έτσι, θεωρητικά η έλλειψη δεν θα φανεί.

Σήμερα, κάθε αεροπλανοφόρο σχεδιάζεται να μεταφέρει ως τέσσερα σμήνη μαχητικών, όπερ μεταφράζεται σε 40-44 αεροσκάφη. Τυπικά προβλέπεται ότι διαθέτει δύο σμήνη F/A-18E/F Super Hornet και δύο σμήνη των 10 F-35C. Πλέον το Ναυτικό αποφάσισε να μειώσει τα μαχητικά 5ης γενιάς στο ένα σμήνος που θα περιλαμβάνει όμως 14 αεροπλάνα.

Τυπικά, η έλλειψη σε μαχητικά ισοσκελίζεται κάπως με την αύξηση του αριθμού αεροσκαφών ανά σμήνος, ωστόσο, πρακτικά ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών σε κάθε αεροπλανοφόρο μειώνεται κατά περίπου 15%, ενώ το Ναυτικό δεν έχει εξηγήσει ακόμα το σκεπτικό της απόφασής του.

Αναλυτές εικάζουν ότι το «κενό» από τα λιγότερα F-35C ενδέχεται να καλυφθεί με περισσότερα Super Hornet ανά σμήνος, ώστε το κάθε αεροπλανοφόρο να συνεχίσει να μεταφέρει πάνω από 40 μαχητικά, ενώ δεν αποκλείεται και η αγορά περισσότερων drone τύπου MQ-25 Stingray.

Ωστόσο, αν η απόφαση είναι απλώς αριθμητική -δηλαδή, λιγότερα μαχητικά ανά αεροπλανοφόρο- τότε τα πράγματα περιπλέκονται, δεδομένου ότι φαντάζει πολύ περίεργο ένα πλοίο κόστους 12 δισ. δολαρίων να μεταφέρει μόλις 36 αεροσκάφη. Ίδωμεν…

Photo: Lockheed Martin

Διαβάστε επίσης

F-35: «Μη βιώσιμο» το κόστος συντήρησής τους, λέει το ομοσπονδιακό Γραφείο Λογοδοσίας

«Κόλπο γκρόσο» από την… ουδέτερη Ελβετία: Δίνει 5,5 δισ. δολάρια για τα F-35

Η Κίνα «βρυχάται»: Ετοιμάζει νέο stealth μαχητικό για τα αεροπλανοφόρα της

Keywords
Τυχαία Θέματα