FT: To Brexit τρομοκρατεί τους Βρετανούς επιxειρηματίες

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ροντόλφο Ντε Μπενεντέτι, γνωστός Ιταλός βιομήχανος και ιδιοκτήτης μιας εταιρίας κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα στη Βρετανία, παραδέχεται ότι νιώθει «τρομοκρατημένος» στην προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν οι Financial Times. Και δεν είναι ο μόνος, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η επιχειρηματική ελίτ της Ευρώπης εμφανίζεται σχεδόν ομόφωνα έντρομη στο ενδεχόμενο η Βρετανία να ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της από την ΕΕ στο δημοψήφισμα

της 23ης Ιουνίου – λόγω του αντίκτυπου πάνω στην ίδια τη Βρετανία αλλά και των συνεπειών για την υπόλοιπη Ένωση.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Οι συνολικές τους επενδύσεις ύψους 741 δισεκ. λιρών στη Βρετανία αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων το 2014.

Οι περισσότερες μεμονωμένες εταιρίες εμφανίζονται απρόθυμες να διακινδυνεύσουν να προκαλέσουν αντιδράσεις δημοσιοποιώντας τα σχέδιά τους για την περίπτωση ενός Brexit. Η γερμανική Siemens λέει ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα δεν θα σταματήσει καμία από τις δραστηριότητές της – απασχολεί 14.000 άτομα στη Βρετανία και έχει 13 μεταποιητικές μονάδες στη χώρα.

Ωστόσο, ο Γιούργκεν Μάιερ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής μονάδας της Siemens, υποστηρίζει ότι το «πραγματικό ζήτημα» είναι οι μελλοντικές επενδύσεις, κυρίως στην έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα. «Αυτά θα είναι δυσκολότερα», δήλωσε.

Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο – και όχι απαραίτητα προς όφελος της υπόλοιπης ΕΕ.

«Έχει ειπωθεί ότι ένα Brexit ίσως προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη», είπε ο Κλάους-Πέτερ Μίλερ, πρόεδρος της Commerzbank. «Κατά την άποψή μου αυτό είναι κοντόφθαλμο. Η πραγματικότητά είναι ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα έχει μόνο χαμένους στη Βρετανία και σε όλη την ΕΕ».

Οι φόβοι για τον αντίκτυπο του Brexit στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκτείνονται ακόμα παραπέρα, ιδιαίτερα καθώς η ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

«Η Ευρώπη ήδη υφίσταται ένα εκατομμύριο πιέσεις, από την οικονομία έως τη μετανάστευση, και κάθε μια από αυτές είναι δύσκολη στη διαχείρισή της», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαραβάλε, διευθύνων σύμβουλος της Lavazza, της εταιρίας καφέ με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ιταλία. «Οτιδήποτε προστίθεται σε αυτή την πίεση ενέχει τον κίνδυνο μεγαλύτερης αστάθειας».

Άλλα στελέχη πάλι εκφράζουν απορία που πραγματοποιείται ένα τέτοιο δημοψήφισμα. «Γιατί να προκαλούμε τη μοίρα μας αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία;» αναρωτήθηκε ο Νικίλ Σρινιβασάν, επικεφαλής επενδύσεων στην ιταλική ασφαλιστική εταιρία Generali. Και ο Μορίς Λεβί, διευθύνων σύμβουλος στο γαλλικό διαφημιστικό όμιλος Publicis, πρόσθεσε: «Είναι ένα κουτί της Πανδώρας που ποτέ δεν θα έπρεπε να ανοίξει».

BrexitΜεγάλη ΒρετανίαεπιχειρηματίεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα