«Facel Vega»: Το μοιραίο όχημα με διάσημους οδηγούς – Από τον Πικάσο και τον Φρανκ Σινάτρα στο δυστύχημα με τον Αλμπέρ Καμύ (Photos/Videos)

Είναι μερικά οχήματα που θαρρείς πως έχουν ψυχή. Άλλα φτιαγμένα για αμέριμνες βόλτες στην εξοχή, άλλα φτιαγμένα για μυστηριώδεις αποστολές, άλλα για γκλάμορους εμφανίσεις, κι άλλα για καταραμένες ιστορίες και μπερδέματα.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την «Christine» (1983), εκείνη την κατακόκκινη Plymouth Fury του 1958, το σατανικό αυτοκίνητο που πρωταγωνιστούσε στο ομώνυμο θρίλερ του Τζον Κάρπεντερ;

Τέτοια αυτοκίνητα όμως υπάρχουν και στη ζωή. Τα αποκαλούμε «μοιραία οχήματα». Γιατί, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την αγωνιστική Porsche

Spyder 550 με τον παραπλανητικό αριθμό «130» πάνω στο καπό, στην οποία έχασε τη ζωή του ο Τζέιμς Ντιν;

Πάντως μια εβδομάδα πριν το μοιραίο ατύχημα, ο ηθοποιός Άλεκ Γκίνες είχε διακρίνει το κακό πνεύμα του αυτοκινήτου αυτού, το οποίο ο ίδιος ο Τζέιμς Ντιν αποκαλούσε «Little Bastard». Πώς να χαρακτηρίσεις την Porsche 911 Carrera του Στιβ Μακ Κουίν; Πώς να χαρακτηρίσεις το Fiat Φίατ 124 που «έσπασε» ο Ζαν Πολ Μπελμοντό οδηγώντας σαν τρελός στην Αθήνα και τον Πειραιά ενώ τον κυνηγούσε το Opel του μπάτσου Ομάρ Σαρίφ στα γυρίσματα ταινίας «Le Casse» (The Burglars, 1971) που είχε γυριστεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική;

Τέλος, πώς να χαρακτηρίσει κανείς το DeLorean, το πιο πολυσυζητημένο αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1970, που το σαμποτάρισε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και το οποίο μετά τη σύλληψη του κατασκευαστή του Τζον ΝτεΛόρεαν, μεταμορφώθηκε από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις σε μηχανή του χρόνου για τον τρελό επιστήμονα «Ντοκ Μπράουν» στην κλασική πλέον ταινία «Back to the Future»;

Η γαλλική πολυτέλεια σε τέσσερεις τροχούς

Ένα τέτοιο αυτοκίνητο ήταν και το «Facel Vega». Μια φιλόδοξη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα όχι απλά γαλλικό, αλλά παριζιάνικο αυτοκίνητο που θα συνδύαζε υψηλές επιδόσεις και πολυτέλεια δίχως όρια. Η εταιρεία αρχικά ειδικευόταν στην κατασκευή καροσερί για άλλες μάρκες, όπως για τη Simca, την Daimler την Panhard , την Ford, την βραβευμένη Bentley Mark VI (1951).

Όμως, το 1954, ο νέος διευθυντής και σχεδιαστής Ζαν Κλεμάν Ντανινός, αποφάσισε πως είχε έλθει ο καιρός να δημιουργήσει η εταιρεία το δικό της όχημα, και ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά, όπως φαίνεται κι από το όνομα: «Facel Vega, Paris».

Το πρώτο «Facel Vega» εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1954, στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι, και έκανε μεγάλη εντύπωση.

Ήταν ένα μεγάλο όχημα, το οποίο σχεδιαστικά άφηνε πίσω του τις υπερβολικές καμπύλες και έφερνε πολλά στοιχεία γεωμετρικού σχεδιασμού, με μεγάλη μάσκα τριών όγκων, διπλά φανάρια, πίσω όψη σε σχήμα ορθογώνιο με ακμές από νίκελ που δημιουργούσαν ένα άψογο φινίρισμα.

Ήταν ένα αυτοκίνητο που δεν έμοιαζε ευρωπαϊκό. Τέλος, διέθετε ένα σαλόνι από εξαιρετικής ποιότητας δέρμα, με πανάκριβη ξύλινη μπουαζερί στην μονοκόμματη κονσόλα, η οποία διέθετε φοβερά όργανα ελέγχου και πορείας, κοντέρ, στροφόμετρο, πίεση λαδιού κλπ. με εξαιρετικής ποιότητας νίκελ μεταλλικούς λεβιέδες, μπουτόν επιλογής, χερούλια και διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα.

Οι κινητήρες ήταν όλοι 8κύλινδροι, φτιαγμένοι από την Chrysler στην αρχή με κυβισμό των 5,4 Lt, και αργότερα φόρεσε τους κινητήρες Chrysler Typhoon των 6,3 Lt. Το αυτοκίνητο λόγω των ανέσεων που προσέφερε ήταν βαρύ και χρειαζόταν θηριώδεις κινητήρες για να κινείται γρήγορα. Τέτοιοι κινητήρες δεν φτιάχνονταν τότε στη Γαλλία.

Το αυτοκίνητο των VIP’S

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960, μοντέλα σαν το Facel Vega Excellence, Facel Vega II, Facel Vega III, και το Facel Vega HK500 που αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο εμπορικά μοντέλο, κυκλοφορούσαν στους πιο σοφιστικέ προορισμούς μεταφέροντας τους σοφιστικέ και διάσημους επιβάτες τους.

Για να καταλάβουμε πόσο σικ ήταν να έχεις ένα «Facel Vega», παραθέτω μερικούς από τους ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων: ο Πάμπλο Πικάσο, η Άβα Γκάρντνερ, ο Κριστιάν Ντιόρ, η Τζόαν Κόλινς, η Μαξ Φάκτορ, ο Ρίνγκο Σταρ, η Τζόαν Φοντέιν, ο Τόνι Κέρτις, ο Ντιν Μάρτιν, ο Φρεντ Αστέρ, αρκετοί Σαουδάραβες πρίγκιπες, ο Λουί Μαλ, ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Φρανσουά Τριφό, ο Άντονι Κουίν, ο βασιλιάς του Μαρόκου Χασάν Β΄, ο Σάχης της Περσίας, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μορίς Τρεντινιάν, οι πρέσβεις της Γαλλίας ανά την υφήλιο, και βέβαια ο οδηγός αγώνων Στέρλιν Μος, ο οποίος ήταν και ο επίσημος οδηγός του «Facel Vega» στις διάφορες εκδηλώσεις και επιδείξεις.

Το «μοιραίο» αυτοκίνητο και ο Αλμπέρ Καμύ

Στις αρχές του 1960, και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου του 1960, ένα «Facel Vega» επρόκειτο να μεταβληθεί σε «μοιραίο» αυτοκίνητο. Εκείνη τη μέρα επέστρεφαν από την Προβηγγία που είχαν περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ και ο εκδότης και φίλος του Μισέλ Γκαλιμάρ με την οικογένειά του.

Ο Γκαλιμάρ οδηγούσε, ο Αλμπέρ Καμύ ήταν συνοδηγός και στα πίσω καθίσματα κάθονταν η σύζυγος και η μικρή κόρη του εκδότη. Πλησιάζοντας στο Παρίσι, το αυτοκίνητο για κάποιο λόγο (μάλλον υπερβολική ταχύτητα) βγήκε από την πορεία του και χτύπησε μετωπικά σε ένα δέντρο. Το βαρύ «Facel Vega FV3B» παραμορφώθηκε. Από το αυτοκίνητο έβγαλαν νεκρό τον Νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, ενώ ο Μισέλ Γκαλιμάρ βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να υποκύψει τελικά στα τραύματά του πέντε μέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου του 1960. Σαν από θαύμα η σύζυγος και η μικρή κόρη του εκδότη που κάθονταν στα πίσω καθίσματα δεν έπαθαν σχεδόν τίποτε. Εκείνο, όμως, το απόγευμα χάθηκε ίσως ο πιο σπουδαίος συγγραφέας της μεταπολεμικής Γαλλίας.

Αυτό το τραγικό δυστύχημα, σε συνδυασμό με την πανάκριβη τιμή απόκτησης του αυτοκινήτου, και την κακή φήμη του ύστερου μοντέλου «Facellia» που λόγω μηχανικών προβλημάτων κρίθηκε αποτυχημένο, λίγο αργότερα ανάγκασαν το «Facel Vega» να σταματήσει να κυκλοφορεί (η εταιρεία έβαλε τελικά λουκέτο το 1963).

Παρόλα αυτά, κρυμμένο μέσα στο σκοτεινό γκαράζ της λήθης, τυλιγμένο στην αχλή του μύθου του «μοιραίου οχήματος», παραμένει ακόμη ένα σπάνιο απόκτημα για κάθε πλούσιο και φιλόδοξο συλλέκτη αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή φτώχεια: Πεθαίνοντας για λίγη ζεστασιά στην Ελλάδα το 2021

Σίντνεϊ Πουατιέ: Ο ηθοποιός που άλλαξε το «χρώμα» του Χόλιγουντ

Τζον Λένον: 41 χρόνια χωρίς τον θρύλο των Beatles – Το χρονικό της δολοφονίας και οι «προφητικές» δηλώσεις (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα