«Famagusta»: Η σειρά του Mega βάζει στο τηλεοπτικό κάδρο το ζήτημα των αγνοούμενων της Κύπρου

Μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού, συμπληρώνεται το 2024. Με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο (20 Ιουλίου 1974)  το Mega τολμά και φέρνει στο πρόγραμμα του από τον Φεβρουάριο του 2024 τη σειρά «Famagusta» ανοίγοντας για πρώτη φορά μέσα από μια παραγωγή ελληνικής μυθοπλασίας τη συζήτηση για τα τραγικά γεγονότα της περιοδου εκείνης,  θέτοντας το ζήτημα των αγνοούμενων- «ανοιχτή πληγή»-, της διχοτομημένης Λευκωσίας, μοναδικής,

χωρισμένης στα δύο, πρωτεύουσας κράτους μέλους της Ε.Ε., σε κεντρική θέση στο τηλεοπτικό κάδρο.

Σε κομβικής σημασίας ρόλους για την πλοκή της απόδοσης της ιστορίας,  η οποία αναπτύσσεται σε 24 επεισόδια,   θα δούμε τους Χρήστο Λούλη, Γιάννη Μπέζο, Κοραλία Καράντη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γρηγόρη Βαλτινό, Ανδρέα Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασιλική Τρουφάκου.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος– ισότιμος- με εκείνων των ηθοποιών, του τραγουδιού «Δεν ξεχνώ», το οποίο ακούγεται στους τίτλους της «Famagusta», αποτελεί σήμα κατατεθέν της δραματικής σειράς και «σφράγισε» με την ερμηνεία της η Μαρία Φαραντούρη, σε στίχους Ελένης Ζιώγα και σύνθεση Χρίστου Στυλιανού.

«Είναι ένα τραγούδι γεννημένο από τον πόνο των Ελληνοκύπριων», αναφέρει ο συνθέτης Χρίστος Στυλιανού στο topontiki.gr, σε μικρή ανάπαυλα ηχογραφήσεων και συνθέσεων πρωτότυπων μουσικών για όλη τη σειρά, σημειώνοντας πως «το «Δεν ξεχνώ» συμπυκνώνει την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης».

Ο Στυλιανού δέχθηκε την πρώτη κρούση από τον σκηνοθέτη του στις αρχές του 2022 για τη «Famagusta», όμως πήρε στα χέρια του το κείμενο για το πρώτο επεισόδιο τον Μάιο του 2022. Αυτό ήταν. Άρχισε να γράφει νότες στο πεντάγραμμο ανατρέχοντας σε μουσικά όργανα που «δηλώνουν» Κύπρο και «ο συνδυασμός των ακουσμάτων τους θα συνθέτει τη «γέφυρα» η οποία ενώνει το τότε με το σήμερα στην πλοκή της σειράς», λέει ο συνθέτης πλάθοντας εικόνες με νότες.

«Αξιοποίησα το βιολί, το λαούτο, το πιθκιαύλι, ένα ξύλινο πνευστό όργανο, σαν τον αυλό, παραδοσιακό της Κύπρου αλλά και σαντούρι», εξηγεί ο Χρίστος Στυλιανού, ώστε να διαμορφώσει «το ηχόχρωμα της σειράς και του τόπου στον οποίον εκτυλίσσεται η πλοκή», θέλοντας να αποτελέσει την μουσική «ταυτότητα» της σειράς.

«Δεν θα μπορούσε να αποδώσει άλλος καλλιτέχνης το «Δεν ξεχνώ» από την Μαρία Φαραντούρη. Θεωρώ πως «είναι» η μοναδική φωνή που θα μπορούσε να αποδώσει το νόημα του τραγουδιού το οποίο αναφέρεται στην τραγωδία της Κύπρου».

«Όχημα» για την τηλεοπτική αφήγηση όσων διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του ’74, ένας Έλληνας δημοσιογράφος του εξωτερικού- τον κάνει ο Χρήστος Λούλης- ο οποίος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για διεθνή πλατφόρμα και από το Λονδίνο «κατεβαίνει» στο Νησί, κάνει την έρευνα του, μιλά με συγγενείς θυμάτων και ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά γεγονότα. Ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπος με την δική του «διχοτομημένη» μοίρα.

Την έρευνα των αληθινών ιστοριών των αγνοούμενων από την εισβολή στην Κύπρο έχει αναλάβει ο Δημήτρης Τοκαρής, το σενάριο είναι της Βάνας Δημητρίου και η σκηνοθεσία του Ανδρέα Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΑΝΤ1 «πάτησε» την Τρίτη το ρεκόρ τηλεθέασης του Mega και ισοφάρισαν για σεζόν

Φλερτ ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 με τον Λαζόπουλο

Γιώργος Αυτιάς: Περιέγραψε τι θα κάνει από τον Μάιο και έπειτα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα