Financial Times: Ο Πούτιν κατασκευάζει τους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Oreshnik με δυτική τεχνολογία

Στην αποκάλυψη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μηχανήματα δυτικών εταιρειών προκειμένου να κατασκευάσει τους νέους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Oreshnik με τους οποίους έπληξε στο τέλος Νοεμβρίου την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας προχώρησαν οι Financial Times.

H βρετανική εφημερίδα αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι «ο πειραματικός πύραυλος Oreshnik του Βλαντιμίρ Πούτιν

που εκτοξεύθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα κατασκευάστηκε από ρωσικές εταιρείες που εξακολουθούν να βασίζονται σε προηγμένο δυτικό εξοπλισμό κατασκευής», προσθέτοντας ότι δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα στρατιωτικής μηχανικής, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ως οι δημιουργοί του Oreshnik, αναζητούσαν υπαλλήλους με εμπειρία στη χρήση συστημάτων επεξεργασίας μετάλλων από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις εργασίας στο Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας (MITT) και στο Sozvezdie, που παρακολουθούνται από τους FT, υπογραμμίζουν τη συνεχή χρήση της Ρωσίας δυτικών τεχνολογιών παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. «Η εξάρτηση είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα του αριθμητικού ελέγχου μέσω υπολογιστή (CNC), μια τεχνολογία ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της Oreshnik, η οποία επιτρέπει στα εργοστάσια να διαμορφώνουν γρήγορα υλικά με μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για τον έλεγχο των εργαλείων», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι Financial Times ανακάλυψαν ότι οι ανακοινώσεις του 2024 από το MITΤ, το κορυφαίο ρωσικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων, μιλούν για τη χρήση συστημάτων των εταιρειών Fanuc, Siemens και Heidenhain. Η ιαπωνική εταιρεία Fanuc, μαζί με τις γερμανικές εταιρείες Siemens και Heidenhain, παράγουν συστήματα ελέγχου για μηχανές CNC υψηλής ακρίβειας. Οι ίδιες τρεις δυτικές εταιρείες αναφέρονται στις διαφημίσεις της Sozvezdie, η οποία αναφέρει ως μία από τις ειδικότητές της «αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και συστήματα επικοινωνίας» για στρατιωτική χρήση.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος από την Titan Barricades, την τρίτη αμυντική εταιρεία που εμπλέκεται στην παραγωγή του Oreshnik, δείχνει έναν εργάτη να στέκεται μπροστά από μια συσκευή ελέγχου που φέρει την ετικέτα Fanuc. «Η Ρωσία βασίζεται εδώ και καιρό σε εργαλειομηχανές ξένης κατασκευής, παρά τις προσπάθειες για την κατασκευή εγχώριων εναλλακτικών λύσεων. Ενώ το Κρεμλίνο προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες μηχανημάτων μεταλλουργίας υψηλής ακρίβειας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να προέρχονται από τη Δύση», γράφουν οι FT.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, το 2024, οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 12 μοντέλα συσκευών CNC σε μια μεγάλη ρωσική εμπορική έκθεση. Μια ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι 11 από αυτά τα μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με χειριστήρια που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία ή τη Γερμανία. Οι αγγελίες εργασίας αποκαλύπτουν επίσης ότι η Stan, μια κορυφαία ρωσική εταιρεία στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας εγχώριας βιομηχανίας CNC, χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Heidenhain.

«Η διακοπή της ροής ελεγκτών και μηχανημάτων CNC προς τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα για τους συμμάχους του Κιέβου. Οι συσκευές και τα εξαρτήματα CNC βρίσκονται στη λεγόμενη “κοινή λίστα αγαθών υψηλής προτεραιότητας” των ειδών που επιθυμούν ιδιαίτερα να μην έχει πρόσβαση η Μόσχα», αναφέρουν οι FT. Αν και οι κυρώσεις έχουν επιβραδύνει τη ροή αυτών των αγαθών προς τη Ρωσία, ανάλυση της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι από τις αρχές του 2024, η Ρωσία έχει λάβει αποστολές αξίας τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων της Heidenhain. Ορισμένοι από τους παραλήπτες εμπλέκονται στενά στη στρατιωτική παραγωγή.

Ένα από τα φορτία αφορούσε σε ένα σύστημα που περιλάμβανε τη νέα μονάδα ελέγχου TNC640 της Heidenhain, η οποία κατασκευάστηκε το 2023. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Heidenhain, η TNC640 «ορίζει το high-end φάσμα της τεχνολογίας ελέγχου στον τομέα της» και «επιτρέπει συνδυασμένες εργασίες φρεζαρίσματος, τόρνευσης και λείανσης». Το μηχάνημα αξίας 345.000 δολαρίων στάλθηκε μέσω Κίνας στη Baltic Industrial Company, μια ρωσική εταιρεία που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις και έχει ιστορικό προμήθειας μηχανών CNC στον αμυντικό τομέα.

Η Heidenhain και η Baltic δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Η Siemens δήλωσε ότι «δεν υποχωρεί στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις» και διερευνά «κάθε ένδειξη καταστρατήγησης […] και εμπλέκει τις απαραίτητες και αρμόδιες αρχές». Η Fanuc επιβεβαίωσε ότι το μηχάνημα που παρουσιάστηκε στο βίντεο Titan Barricades έμοιαζε με το δικό της, αν και επισήμανε ότι φαινόταν να είναι παλαιότερο μοντέλο, αναφέροντας ότι έχει «ενισχύσει την επαγρύπνηση και τους ελέγχους στο πλαίσιο των διαδικασιών ελέγχου των εξαγωγών μας για την αποτροπή πιθανής εκτροπής τεχνολογίας ή εξοπλισμού προς ρωσικές οντότητες».

Διαβάστε επίσης

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Η Ρωσία προειδοποιεί κατά «υποθέσεων» – Οι αναφορές στο ρωσικό Pantsir-S (videos)

Έρευνα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδείνωσε τις φυσικές καταστροφές το 2024

Νέα φρίκη στο Μεξικό: Βρέθηκαν 12 πτώματα σε «μυστικούς» τάφους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Financial Times, Πούτιν, Oreshnik,Financial Times, poutin, Oreshnik