Financial Times: Ρήτρα διαφυγής στην ΕΕ και για το 2023, αλλά με αστερίσκους για Ελλάδα και Ιταλία

Στην απόφαση να αναστείλουν και για το 2023 το διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας φαίνεται ότι καταλήγουν οι «κομισάριοι» της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μπροστά στη δίδυμη κρίση της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε στροφή 180 μοιρών και, αντί να επανενεργοποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το επόμενο έτος, όπως σχεδίαζε μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναστολής του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέρεται να αποφάσισε να ισχύσει η ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Επικαλούμενη

Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί ρήτρα διαφυγής και για το επόμενο έτος, ανακρούοντας πρύμναν από τα σχέδιά της, καθώς δέχθηκε πολλές πιέσεις για παράταση του μέτρου, δεδομένων των διαρκών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού που πλήττει τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και των ανησυχιών για παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Προϋποθέσεις για χώρες με υψηλό χρέος

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς γι’ αυτές η ρήτρα θα συνοδευτεί με αυστηρή παρακολούθηση των οικονομικών τους μεγεθών. Παράλληλα, τίθεται και όριο στις δαπάνες, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, φθάνοντας το 193,3% του ΑΕΠ, με δεύτερη την Ιταλία με 150,8% του ΑΕΠ και τρίτη την Πορτογαλία με 127,4% του ΑΕΠ. Επίσης, πάλι το 2021 η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ένωση (7,4% του ΑΕΠ), πίσω μόνο από τη Μάλτα που είχε έλλειμμα 8% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Επική γκάφα του Τζορτζ Μπους: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ (Video/Photos)

Οι… εντιμότατοι φίλοι του Πούτιν

Παράπονα Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα