G20 Οι συμφωνίες των παγκόσμιων ηγετών και η μοναξιά της Τουρκίας

Η κλιματική αλλαγή, η φορολογία, η παγκόσμια οικονομία και η παροχή εμβολίων covid ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση των ηγετών των 20 πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη, που βρέθηκαν από κοντά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Παρά τις φιλόδοξες εκτιμήσεις, οι ξένοι ηγέτες δεν κατάφεραν τελικά να δεσμευτούν χρονικά στον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά υιοθέτησαν υποσχέσεις για τον περιορισμό στη λειτουργία των ρυπογόνων εργοστασίων άνθρακα, με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμών κελσίου. Ακτιβιστές αλλά και η διοργανώτρια Ιταλία πίεζαν

για την οριοθέτηση ενός ξεκάθαρου χρονικού στόχου για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό.

Για τα θέματα φορολογίας, οι ηγέτες εγκρίνουν την προώθηση συμφωνίας που θα υποβάλλει τις πολυεθνικές σε ελάχιστο φόρο 15% , ως μέρος μιας προσπάθειας να οικοδομηθεί «ένα πιο σταθερό και δικαιότερο διεθνές φορολογικό σύστημα».

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από τον ΟΟΣΑ και 136 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά αντιτίθενται αμερικανικοί, κυρίως, γίγαντες του Διαδικτύου όπως η Amazon, το Facebook και η Apple. Πολλές πολυεθνικές ωφελούνται δηλώνοντας έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, ελαχιστοποιώντας την φορολογία των κερδών τους. Παρά την απόφαση των 20 ηγετών, η ημερομηνία-στόχος 2023 για έναρξη υλοποίησης της απόφασης είναι δύσκολο να επιτευχθεί, κυρίως λόγω εσωτερικών αντιδράσεων ισχυρών λόμπι στις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες υποσχέθηκαν επίσης να υποστηρίξουν τον στόχο του ΠΟΥ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του Covid-19 έως το τέλος του 2021 και του 70% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν την εξέλιξη του πληθωρισμού και θα αποφύγουν την πρόωρη απόσυρση μέτρων στήριξης, ενώ οι ηγέτες έθεσαν εκ νέου στόχο διοχέτευσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες.

Σημαντικές διμερείς συναντήσεις έλαβαν μέρος στο περιθώριο της συνόδου των G20, ανάμεσα στις οποίες και οι συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Μακρόν. Παρόλο που ο τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε την πολυπόθητη φωτογραφία συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο, οι σχέσεις ΤουρκίαςΗΠΑ παραμένουν σοβαρά τραυματισμένες, με το ιδιότυπο εμπάργκο πώλησης όπλων να παραμένει και τον Μπάιντεν να δείχνει απρόθυμος να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο για να πιέσει το Κογκρέσο για αλλαγή στάσης προς την Άγκυρα. Η συνάντηση με τον Μακρόν αποκάλυψε επίσης τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την προμήθεια των γαλλικών οπλικών συστημάτων, αλλά και την αμυντική συμφωνία Αθήνας – Παρισίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε σε σημείο να ισχυριστεί προς το Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των συστημάτων, που αγοράζει, για να λάβει την απάντηση από τον ομόλογό του ότι “η Ελλάδα έχει χρήματα”.

Η ιδιότυπη αυτή μοναξιά του Ερντογάν στη Δύση δείχνει πόσο τραυματισμένες είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ευρώπη και πόσο οι τελευταίες εκτιμούν ότι δεν αργεί η μετά Ερντογάν εποχή. Ευελπιστώντας να γίνει παγκόσμια δύναμη, ο Τούρκος Πρόεδρος ράγισε τις σχέσεις του με παραδοσιακούς συμμάχους και οδηγεί την οικονομία της χώρας του στο χείλος της καταστροφής. Την ίδια στιγμή που παλεύει ανεπιτυχώς θα χτίσει γέφυρες στη γηραιά ήπειρο και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, ένας και μία οι μεγάλοι ηγέτες του γυρίζουν την πλάτη.

Διαβάστε επίσης:

Δεν πάμε και τόσο καλά με την Covid-19

Νεωτερικότητα, Προνεωτερικότητα και επανάσταση του 1821

Oι ζωές των εργατών μετράνε

Keywords
Τυχαία Θέματα