«Game of drones» στη Λιβύη: Τα ΗΑΕ πίσω από την επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία που αποδεκάτισε σπουδαστές (σκληρό Video)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Νέα στοιχεία για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που σκότωσε 26 άοπλους σπουδαστές σε στρατιωτική ακαδημία στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, τον Ιανουάριο του 2020, αποκάλυψε το BBC.

Τη στιγμή της επίθεσης, στις 4 Ιανουαρίου, η Τρίπολη βρισκόταν υπό πολιορκία από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος όμως αρνήθηκε την ευθύνη

για την επίθεση και αντέτεινε ότι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τοπικό βομβαρδισμό.

This is the UAE gift to Libya. A drone strike that killed 33 students ages between 15-19.
please spread widely and expose the crimibal government of the UAEhttps://t.co/iUIjnqC8Uo

— Ex Libyan (@ElgadiNad) August 7, 2020

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα χτυπήθηκαν από έναν κινεζικό πύραυλο Blue Arrow 7, που πυροδοτήθηκε από ένα drone που ονομάζεται Wing Loong II. Η έρευνα των BBC Africa Eye και BBC Arab Documentaries έφερε στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη στιγμή της επίθεσης, τα αεροσκάφη Wing Loong II στάθμευαν μόνο σε μία αεροπορική βάση της Λιβύης - την al-Khadim - και ότι τα ΗΑΕ προμήθευαν και χρησιμοποιούσαν τα αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα εκεί.

Τα ΗΑΕ αρνούνται ότι έχουν στρατιωτική συμμετοχή στη Λιβύη και λένε ότι υποστηρίζουν απλά την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ. Δεν απάντησαν πάντως στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Τι συνέβη σε αυτούς τους σπουδαστές;

Ήταν περίπου εννέα το βράδυ, στις 4 Ιανουαρίου 2020. Γύρω στους 50 φοιτητές έκαναν ασκήσεις ρουτίνας σε στρατιωτική ακαδημία στο νότιο τμήμα της Τρίπολης. Χωρίς προειδοποίηση, μια έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της ομάδας, σκοτώνοντας επιτόπου 26. Πολλοί ήταν ακόμα έφηβοι. Κανένας από αυτούς δεν ήταν οπλισμένος.

Ένας από αυτούς που επέζησαν ήταν ο 20χρονος Abdul Moeen. Βρισκόταν μέσα στην ακαδημία όταν σημειώθηκε η έκρηξη. «Ήταν απερίγραπτο», είπε στο BBC. «Είδαμε τους συναδέλφους μας να πεθαίνουν, να αφήνουν την τελευταία τους ανάσα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ... Υπήρχαν παιδιά των οποίων τα κορμιά διαλύθηκαν. Ήταν ένα φοβερό έγκλημα, ένα έγκλημα που δεν έχει καμία σχέση με το ανθρώπινο είδος». 

Επτά μήνες μετά την έκρηξη, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία αυτών των νέων. Το LNA, υπό τον στρατηγό Khalifa Haftar, αρνήθηκε ότι ήταν πίσω από την επίθεση, υποστηρίζοντας στον Τύπο ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από ένα τοπικό πυροβόλο όπλο ή μια επίθεση από το εσωτερικό της ακαδημίας.

Τι βρήκε το BBC;

Η έρευνα βρήκε στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ πιο περίπλοκο όπλο. Εξετάζοντας φωτογραφίες από τα θραύσματα που έμειναν στο έδαφος μετά την έκρηξη, το BBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ταιριάζει με τα στοιχεία ενός πυραύλου που ονομάζεται Blue Arrow 7.

 

Η ανάλυσή μας διαπίστωσε ότι μόνο ένα αεροσκάφος, το οποίο επιχειρούσε πάνω από την Τρίπολη τον Ιανουάριο του 2020, ήταν ικανό να πυροδοτήσει αυτό το όπλο - ένα drone που ονομάζεται Wing Loong 2. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από αυτήν την έκρηξη, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι το Blue Arrow 7 «αντιστοιχεί βαλλιστικά μόνο στο Wing Loong II... και δεν μπορούσε να πυροδοτηθεί από κανένα άλλο αεροσκάφος που δραστηριοποιείται στη Λιβύη μέχρι σήμερα».

Το BBC εξέτασε επίσης από πού προήλθε αυτό το drone, και βρήκε στοιχεία ότι, κατά τη στιγμή της επίθεσης, τα αεροσκάφη Wing Loong απογειώνονταν μόνο από μια αεροπορική βάση της Λιβύης: στο al-Khadim, στα ανατολικά της χώρας, που ελέγχεται από τον LNA.

Τόσο το BBC όσο και ο ΟΗΕ έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αεροσκάφη που απογειώνονται από αυτήν την αεροπορική βάση ανήκουν στα ΗΑΕ.

Το 2019, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι, στέλνοντας αεροσκάφη Wing Loong και πυραύλους Blue Arrow 7 στη Λιβύη, τα ΗΑΕ παραβίασαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα, το οποίο ισχύει από το 2011.

Το BBC βρήκε επίσης μητρώο όπλων που δείχνει ότι, το 2017, τα ΗΑΕ αγόρασαν 15 αεροσκάφη Wing Loong και 350 πυραύλους Blue Arrow 7.

Τι άλλο αποκάλυψε το BBC;

Η έρευνα του BBC βρήκε επίσης νέα στοιχεία ότι η Αίγυπτος επιτρέπει στα ΗΑΕ να χρησιμοποιούν αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Τον Φεβρουάριο του 2020, τα αεροσκάφη Wing Loong II που σταθμεύουν στη Λιβύη, φαίνεται ότι μετακινήθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα με την Αίγυπτο, σε μια αεροπορική βάση κοντά στη Σίβα, στη δυτική αιγυπτιακή έρημο.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι μια δεύτερη αιγυπτιακή στρατιωτική αεροπορική βάση, το Σίντι Μπαράνι, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, βαμμένα σε χρώματα που δεν χρησιμοποιούνται από την αιγυπτιακή αεροπορία, αλλά ταιριάζουν ακριβώς με τα αεροσκάφη που πετούν τα ΗΑΕ.

Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο αεροπλάνου που εμπλέκεται από τον ΟΗΕ σε αεροπορική επίθεση σε κέντρο μεταναστών, ανατολικά της Τρίπολης, τον Ιούλιο του 2019, κατά την οποία σκοτώθηκαν 53 άτομα.

Το Σίντι Μπαράνι είναι επίσης ο προορισμός πολλαπλών αεροπορικών φορτίων που απογειώθηκαν από τα ΗΑΕ, πράγμα που αποδεικνύει ότι η εν λόγω βάση αποτελεί αεροπορική γέφυρα για εξοπλισμό ή προμήθειες μεταξύ των ΗΑΕ και μιας στρατιωτικής βάσης μόλις 80 χλμ. (50 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Πηγή efsyn.gr

ΤρίποληΛιβύηdroneστρατιωτική ακαδημίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα