Goldman Sachs: Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 16% από τον Ιανουάριο

ΚΟΣΜΟΣ

 

Την εκτίμηση πως το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου κατά 16% από τον Ιανουάριο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στην Ευρώπη και τις μικρότερες στην Ασία, διατυπώνει η Goldman Sachs σε σημερινή της ανάλυση.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως στις προηγμένες οικονομίες θα σημειωθεί μια ανάκαμψη

που θα μοιάζει με σχήμα U σε ετήσια βάση, αλλά σε σχήμα V σε διαδοχικούς όρους, με τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε - 32% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στο +16 % για το τρίτο τρίμηνο του 2020 και στο + 13% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Focus στις δευτερογενείς επιπτώσεις του κορονοϊού

Η Goldman Sachs αναφέρει, σύμφωνα με το insider.gr ότι μετά τη χαλάρωση των περιορισμών η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις οικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις του κορονοϊού μέσω των χρηματοοικονομικών συνθηκών και του εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί κίνδυνοι, αλλά συνολικά φαίνονται μικρότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένου του μεγέθους του σοκ», τονίζεται στην σχετική ανάλυση και προστίθεται πως ένας βασικός λόγος για αυτό σχετίζεται με την έγκαιρη και επιθετική δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Η εικόνα είναι λιγότερο ξεκάθαρη αλλού. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ έχουν χαλαρώσει μόνο κατά ένα μικρό μέρος και παραμένουν στο αυστηρότερο επίπεδο από το 2014», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, είναι πιθανό να ακουστούν φωνές που θα προειδοποιούν ότι η αποτυχία ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής κινδυνεύει να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό ή ακόμη και σε υποτίμηση νομισμάτων. Ωστόσο η τράπεζα διαφωνεί με αυτές τις φωνές.

«Μεγάλο μέρος της άνευ προηγουμένου χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι ουσιαστικά χρηματοδότηση - γέφυρα που θα σταματήσει αυτόματα όταν δεν θα είναι πλέον απαραίτητη (σκεφτείτε εφάπαξ εκπτώσεις φόρου, επιδόματα ανεργίας ή προσωρινές επιδοτήσεις μισθών). Ακόμη και με μια λογικά αισιόδοξη πρόβλεψη ανάπτυξης, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά και να γεμίσουν κενά γραφεία και βιτρίνες. Αυτό θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και τους μισθούς για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του σοκ», τονίζεται στην ανάλυση της Goldman Sachs.

Goldman SachsΑΕΠπαγκόσμιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα