Greenpeace κατά Παναγιώτη Λαφαζάνη

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, επισημαίνει, η Greenpeace, με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, καταγγέλοντας ελληνικές μεθοδεύσεις για να μην μειωθούν οι βιομηχανικοί ρύποι.

Αφορμή για την επιστολή αποτελεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου IPPC στη Σεβίλλη όπου θα δημοσιεύσει τις προτάσεις του αναφορικά με την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BAT) στις μεγάλες ρυπογόνες μονάδες, στο πλαίσιο της

Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές.

Η διαδικασία αναθεώρησης θα οδηγήσει στην υιοθέτηση βελτιωμένων ανώτατων ορίων για επικίνδυνους για την υγεία ρύπους, όπως Διοξείδιο του Θείου, τα Οξείδια του Αζώτου, τα Μικροσωματίδια και ο Υδράργυρος, που πρέπει να πληρούνται από τις ανθρακικές, λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες από το 2020 και μετά.

Μόνο που όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση στην επιστολή της προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «η διείσδυση της βιομηχανίας στις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών έχει καταφέρει να υπονομεύσει σε ανησυχητικό βαθμό τις διαδικασίες επικαιροποίησης της νομοθεσίας».

Και, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις μεθοδεύσεις έχει η ελληνική αντιπροσωπεία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η σχετική έκθεση της Greenpeace:

- Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις χειρότερες, αποτελούμενη πλήρως από στελέχη της βιομηχανίας (6 μέλη της ΔΕΗ και 1 από τα ΕΛ.ΠΕ). Από τα πρακτικά προκύπτει ότι μοναδικός σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είναι η βελτίωση της νομοθεσίας (λιγότερη ρύπανση), αλλά η υπονόμευσή της και η διαρκής αίτηση εξαιρέσεων προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εξαιρετικά ρυπογόνες λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες.

- Από τα 352 μέλη που εμπλέκονται στις συζητήσεις, οι 137 εργάζονται στη βιομηχανία, ενώ 46 προβάλλονται ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όταν στην πραγματικότητα έχουν έμμισθη σχέση εξάρτησης από την βιομηχανία.

Ως αποτέλεσμα, τα προτεινόμενα ανώτατα όρια ρύπων είναι τόσο χαλαρά που αν τελικά εγκριθούν, θα επιτρέπουν στις ενεργειακές εταιρίες να κατασκευάσουν το 2019 νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που θα εκπέμπουν συγκριτικά με εργοστάσια σε λειτουργία που ήδη εφαρμόζουν τις βέλτιστες τεχνολογίες:

- 5 φορές περισσότερο Διοξείδιο του Θείου (SO2)

- 2,5 φορές περισσότερα Οξείδια του Αζώτου (NOx)

- 2 φορές περισσότερα μικροσωματίδια (PM)

- 5 φορές περισσότερο υδράργυρο (Hg)

Η Greenpeace στην επιστολή της, που υπογράφει ο Δημήτρης Ιμπραήμ Διευθυντής Εκστρατειών, επικρίνει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και για την αναφορά του περί κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα «με την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ώστε να έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες».

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός του υπουργού ΠΑΠΕΝ δε ευσταθεί αφού η μονάδα έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί με προδιαγραφές που δεν πληρούν το σύνολο των προδιαγραφών της προτεινόμενης νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Greenpeace, αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία στην ήδη καταστροφική της δράση προσθέτει και αιτήματα εξαιρέσεων για τη νέα σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5».

GreenpeaceΛαφαζάνηςβιομηχανικοί ρύποιεπιστολή
Keywords
Τυχαία Θέματα