Guardian: Για τις... κάμερες η πρώτη μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία - Το κρίσιμο τεστ είναι μπροστά μας

ΕΛΛAΔΑ

Γύρω στις 9.45 το πρωί της Δευτέρας, ένας άνδρας πάτησε το πόδι του στο λιμάνι του Ντικιλί και κινήθηκε προς μία μικρή ομάδα αξιωματούχων που περίμενε. Ήταν ο αστυνομικός που κρατούσε στα χέρια του μία κόκκινη τσάντα. Για τους δεκάδες δημοσιογράφους ήταν δύσκολο να διαπιστώσουν την εθνικότητά του, πόσο μάλλον το όνομά του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους φωτογράφους. Όποιος κι αν είναι, ήταν ο πρώτος που κατέβηκε από το σκάφος που μετέφερε τους πρώτους μετανάστες 202 από την Ελλάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής

της συμφωνίας. Χιλιάδες αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, γράφει ο Guardian.

Για τους πολιτικούς που παρακολουθούν στην Ευρώπη, αυτό ήταν ένα μικρό βήμα ενός ανώνυμου άνδρα, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την Ευρώπη. Τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν τα μέσα για να περιορίσουν του δρόμους των διακινητών μέσα από το Αιγαίο, που μετέφεραν 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με απρόσμενη ηρεμία, συμπληρώνει η εφημερίδα, σε σχέση με τις διαμαρτυρίες των προσφύγων στη Χίο και τις αντιδράσεις ατόμων που διαφωνούν με την επαναπροώθηση προσφύγων στο Ντικιλί.

Όμως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο λιμάνι του Ντικιλί, έλεγαν ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένα παζάρι και κακοποίηση ανθρώπων, η συμφωνία αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν προϊόντα προσθέτουν.

Το χειρότερο μέρος αυτού του «εμπορίου» είναι μπροστά μας. Όσο ήρεμη κι αν έμοιαζε η πρώτη μεταφορά, η Δευτέρα δεν ήταν το πραγματικό τεστ της συμφωνίας, Μόνο δύο από τους 202 μετανάστες και πρόσφυγες ήταν από τη Συρία. Οι περισσότεροι ήταν από το Πακιστάν και θα μπορούσαν ήδη να είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία με βάση τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί με την Ελλάδα.

Ειδικοί στο θέμα, λένε ότι το πραγματικό τεστ θα είναι όταν οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να απελάσουν τους χιλιάδες Σύρους που διεκδικούν άσυλο στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές το επόμενο διάστημα θα εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου και με βάση τη συμφωνία θα μπορούν να απελαύνουν και πρόσφυγες στην Τουρκία η οποία θεωρείται από τη συμφωνία ως ασφαλής χώρα.

Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λέσβο, χαρακτήρισαν την επιχείρηση της Δευτέρας συμβολική. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μία ευκαιρία για να βγάλουν φωτογραφίες τα δυτικά media, αλλά εκφράζουν ανησυχία για τη μυστικότητα που ακολουθείται στη διαδικασία.

«Είναι παράξενο ότι ούτε τα media, ούτε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ασύλου στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία στη χώρα βρίσκονται 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων και των άλλων Βαλκανικών κρατών. Με την ένταση να αυξάνεται στα κέντρα κράτησης και τους πρόσφυγες να φοβούνται άμεση απέλαση, οι αρχές θέλουν να δώσουν την εικόνα της τάξης.

Οι μετανάστες που μεταφέρονται στην Τουρκία, συνοδεύονται από αστυνομικούς από τη Γαλλία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Δανία. Αξιωματούχοι από την Τουρκία, βρέθηκαν στα πλοία αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι μπροστά μας.

Στη Μυτιλήνη βρίσκονται περισσότεροι από 2.800 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και κρατούνται σε περιφραγμένα κέντρα. Το 90% αυτών έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου που θα καθυστερήσουν αναπόφευκτα τη διαδικασία. Η συμφωνία βασίζεται στην υπόθεση της επαναπροώθησης στην Τουρκία αλλά και της επανεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά η επιχείρηση ξεκίνησε με τις εύκολες υποθέσεις λέει Eva Moncure, εκπρόσωπος Τύπου της Frontex και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει η επόμενη επιχείρηση μεταφοράς.

Ο Guardian γράφει ότι η αστυνομία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα κέντρα κράτησης και πιστεύεται ότι οι συνθήκες είναι κακές, ειδικά μετά την αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ

Τα κέντρα κράτησης είναι υπερπλήρη με τους πρόσφυγες να συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα, αν και με περιορισμένους ρυθμούς σε σχέση με τον επόμενο μήνα.

Οι παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λέσβο, είπαν ότι η πραγματική πρόκληση θα είναι μετά από εβδομάδες όταν τα παγκόσμια media δεν θα καλύπτουν πλέον το θέμα στη Λέσβο και το Ντικιλί. «Το σημαντικό θέμα είναι τι γίνεται με αυτούς που είναι στο κέντρο κράτησης της Μόριας που έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου και φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι που θα μεταφερθούν στην Τουρκία»λέει ο Gauri van Gulik, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συμπληρώνει ότι «τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν δεν υπάρχει η παρουσία των media».

μεταφορά προσφύγων στην Τουρκίασυμφωνία ΕΕ-ΤουρκίαςπρόσφυγεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα