Guardian για ψηφοφορία στα Σκόπια: «Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία»
«Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Guardian ποιυ αναφέρεται στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Όπως γράφει, το κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ένα σημαντικό βήμα προς
Συνολικά, 80 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας της βαλκανικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» φτάνοντας μετά βίας στην ελάχιστη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών.
Ωστόσο η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο. Μόλις η χώρα αλλάξει επίσημα το σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει κατηγορίες ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της "Μακεδονίας".
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης των πολιτών της χώρας σχετικά με τη συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα που διεξήχθη για τις αλλαγές. Η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στις φιλοδοξίες της "Μακεδονίας" για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανταπέδωσε τα πυρά την Πέμπτη. «Υπάρχει μία συνέχιση της πιο ωμής παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, το επίπεδο της οποίας έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια που μπορούμε να φανταστούμε», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, αναφέρει η Wall Street Journal. Η ψηφοφορία είναι το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αλλαγές θα ξεμπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ψηφοφορία έγινε αργά την Παρασκευή πίσω από κλειστές πόρτες μετά από ώρες καθυστέρησης εν μέσω μεγάλων εντάσεων.
Ήρθε εν μέσω κατηγοριών - που εκτοξεύονται από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της συμφωνίας - για απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες. Συνολικά, 80 μέλη του κοινοβουλίου υποστήριξαν τη συμφωνία, η οποία θα αλλάξει το όνομα του βαλκανικού κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται στο 120μελές κοινοβούλιο. Η διαδικασία παρακολουθήθηκε στενά από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες άσκησαν έντονη πίεση στη επικύρωση της συμφωνίας.
Η Δύση βλέπει την είσοδο της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής. Αρκετοί δυτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη "Μακεδονία" για να υποστηρίξουν τη συμφωνία ονόματος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενεργούσε ενεργά κατά της συμφωνίας.
Ωστόσο η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια στη "Μακεδονία" πριν ολοκληρωθεί η επικύρωση. Η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν η πρώτη σε μια μακρά διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες να ψηφίσουν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Παρόλο που η πρώτη ψηφοφορία θεωρείται ως η πιο κρίσιμη, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η τελική ψηφοφορία θα συγκεντρώσει και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί τελικά να επικυρώσει τη συμφωνία.
Το εθνικιστικό κόμμα που είναι ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αντιτίθεται στη συμφωνία και η επικύρωσή της θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή κσι ισως εκλογες
«Η "Μακεδονία" προχωρά με την αλλαγή ονόματος, βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι New York Times.
Η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" εξασφάλισε επαρκή στήριξη από το κοινοβούλιο αργά την Παρασκευή για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια πικρή διαμάχη με την Ελλάδα που κρατά δεκαετίες και να θέσει τις βάσεις για την πορεία του βαλκανικού κράτους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο ψήφισε με μόλις την πλειοψηφία που απαιτούνταν για να αλλάξει το Σύνταγμα για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δίνοντας μια τεράστια νίκη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και στους δυτικούς συμμάχους του.
Ωστόσο η πορεία προς τα εμπρός παραμένει δύσκολη και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι βουλευτές έχουν πλέον 30 ημέρες για να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και αυτές πρέπει να περάσουν πριν η συμφωνία μπορέσει να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να υπερνικηθεί σημαντική αντίθεση. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε καθώς μέλη του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχουν διαμάχη για τη συμφωνία. Η συμφωνία προκάλεσε πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά να παραιτείται την Τετάρτη μετά από αναφορές για αυξανόμενο ρήγμα στον κυβερνόντα συνασπισμό σχετικά με την αμφισβητούμενη συμφωνία.
«Ο Zαεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από την συμφωνία με την Αθήνα μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η "Μακεδονία" έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αθήνα τον Ιούνιο μετά από 27 χρόνια αδιεξόδου. Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές.
Οκτώ βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις να ψηφίσουν υπέρ. Η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την κυβέρνηση να περάσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία με την Αθήνα. Τα σχέδια των τροποποιήσεων θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, για άλλη μια φορά με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά εμπόδια τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας. Επικαλέστηκε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον ηγέτη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που είναι κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σκόπιαψηφοφορίαξένα ΜΜΕΠΓΔΜHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Να «σκάσουν» είναι τα ΝΕΑ...
- Συνελήφθη ο αστυνομικός που βρέθηκε δεμένος και χτυπημένος από Πακιστανούς
- «Να πεις στα παιδιά μου ότι τ’ αγαπώ» – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων από το Μάτι
- «Νέο άδειασμα Καμμένου στον Τσίπρα» για τα Σκόπια
- Πρεμιέρα απόψε στο STAR!
- Ορκίστηκε ο Τσίπρας, είμαι ο πιο ευτυχισμένος παραιτηθείς λέει ο Κοτζιάς
- Στέλλα Μιζεράκη: Μετά τον χωρισμό της με τον Πάνο Ζάρλα, επέστρεψε στον εφοπλιστή πρώην της
- 59ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου. “Ματιές στα Βαλκάνια” και ζουμ στη Ρουμανία
- Βρήκαμε το ιδανικό Ζara παντελόνι για το γραφείο -Κομψό και προσιτό
- Ραγκούσης: Η ώρα της ιστορικής και εθνικής ευθύνης κόπιασε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Πώς να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο και κρεμμύδι μετά το μαγείρεμα
- Μαλέλης: Ο αποκλεισμός που κάνουν στον Μπογδάνο είναι φασισμός (Video)
- Τσίπρας - Κοτζιάς: Σε εξέλιξη η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών
- Εν μέσω βίας οι εκλογές στο Αφγανιστάν: Νεκροί και τραυματίες μετά από εκρήξεις
- Στιγμιαίος καφές: Σπουδαία τα οφέλη του για την υγεία σας
- Πώς θα καταλάβετε αν σας απατά...
- Guardian για ψηφοφορία στα Σκόπια: «Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία»
- Η σουρεαλιστική παράδοση- παραλαβή του ΥΠΕΞ
- Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική
- Σκληρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της πΓΔΜ σε Π. Καμμένο: Διακινείτε πλαστές ειδήσεις
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Guardian για ψηφοφορία στα Σκόπια: «Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία»
- Πώς να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο και κρεμμύδι μετά το μαγείρεμα
- Στιγμιαίος καφές: Σπουδαία τα οφέλη του για την υγεία σας
- Εν μέσω βίας οι εκλογές στο Αφγανιστάν: Νεκροί και τραυματίες μετά από εκρήξεις
- Η σουρεαλιστική παράδοση- παραλαβή του ΥΠΕΞ
- Οι εφημερίδες σήμερα
- Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχής - Δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή απ' ό,τι παραλάβαμε
- Νίκος Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχής - Δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή απ' ό,τι παραλάβαμε
- Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική
- Μαλέλης: Ο αποκλεισμός που κάνουν στον Μπογδάνο είναι φασισμός (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαυρογιάννης - Οζερσάι συναντήθηκαν στη Λεμεσό
- Ο υπερπληθυσμός των φυλακών κεντρικό θέμα της συνάντησης των διευθυντών φυλακών Ελλάδας - Κύπρου
- Fragile... θα πει «Εύθραυστον» με την Εύη Καραγιάννη
- Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης -Είχε ερμηνεύσει το «Θα τα κάψω τα λεφτά μου»
- Τσίπρας: Η ΕΕ ενέκρινε τον προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις
- Ικανοποίηση Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
- Κορυφώνεται το θρίλερ με την Αγγελική Πεπόνη – Νέα ευρήματα στην τάφρο που βρέθηκε το κρανίο (εικόνες – video)
- Χατζηδάκης: Θα καταργήσουμε τον νόμο Γαβρόγλου
- Επανασυνδέσεις σχέσεων: Προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/10/18)
- Μόσχα: Σχεδόν 88.000 αντάρτες σκοτώθηκαν στη Συρία από την ημέρα της επέμβασής μας