Guardian για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας: «Γκάντι με τακούνια;»

Το μπρούτζινο άγαλμα της Μαρίας Κάλλας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι το δημιούργημα της Αφροδίτης Λίτη κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτικό της Ελληνίδας σοπράνο είναι…

Με το άγαλμα ασχολήθηκε και ο Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ τρολάροντας κι αυτός τη μη ομοιότητα.

Με τον δηκτικό τίτλο «Γκάντι με τακούνια;» αναφέρεται στον σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα

μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

«Δράμα στη ζωή, δράμα και μετά θάνατον. Για τη Μαρία Κάλλας, τη μεγαλύτερη και αδιαμφισβήτητη ντίβα της Ελλάδας, 44 χρόνια μετά το θάνατό της, η διαμάχη για την καλλιτεχνική της κληρονομιά επικεντρώνεται σε ένα άγαλμα που ανεγέρθηκε στους πρόποδες της αρχαίας Ακρόπολης, απέναντι από το ρωμαϊκό θέατρο όπου έκανε το ντεμπούτο της η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια όπερας» γράφει ο Guardian σημειώνοντας ότι “το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας… φαλτσάρει”».

«Το έργο ύψους 1,8 μέτρων, που δημιουργήθηκε προς τιμήν της σοπράνο από θαυμαστές που θεωρούν την Κάλλας ως ένα από τις πιο αγνοημένα “περιουσιακά στοιχεία” της χώρας, δέχθηκε επικρίσεις ότι είναι κιτς, ανάρμοστο και, ακόμη χειρότερα, ότι δεν φέρει την παραμικρή ομοιότητα με τη “La Divina”», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, μέσα στις 10 ημέρες που μεσολάβησαν από τα αποκαλυπτήρια, το γλυπτό έχει γίνει αντικείμενο χλεύης σε γελοιογραφίες και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επικριτές του παραπονέθηκαν ότι θυμίζει περισσότερο “Γκάντι με τακούνια” ή αγαλματίδιο Όσκαρ – χωρίς όμως τη λάμψη του Χόλυγουντ – και λιγότερο την πριμαντόνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Λάθος η στάση του σώματος της Κάλλας»

Για τον πρώην τραγουδιστή της όπερα και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Μιχάλη Μουσσού, το άγαλμα διαπράττει το μεγαλύτερο… «αμάρτημα», δίνοντας λάθος στάση στη φιγούρα της Μαρίας Κάλλας.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό της Μαρίας Κάλλας, καθώς καμία τραγουδίστρια της όπερας, ούτε καν μαθήτρια της Β’ τάξης σε μουσικό σχολείο, δεν θα υιοθετούσε ποτέ μια τέτοια πόζα με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος», είπε, σημειώνοντας ότι αν το έκανε αυτό θα μπλόκαρε την παραγωγή της φωνής.

«Η όπερα έχει να κάνει με το τραγούδι και την… απελευθέρωση της φωνής. Αν η Κάλλας προσπαθούσε να τραγουδήσει στην πραγματική ζωή, με τη στάση σώματος που οραματίστηκε η γλύπτρια, το αποτέλεσμα θα ήταν σαν ένας βιολιστής που προσπαθεί να παίξει με σπασμένο βιολί», τόνισε ακόμη.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, το άγαλμα φιλοτέχνησε η Αφροδίτη Λίτη, Καθηγήτρια γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με ανάθεση από τον Ελληνικό Σύλλογο «Μαρία Κάλλας» και εμπνεύστηκε από διάφορες φωτογραφίες που της παρείχε ο εν λόγω σύλλογος.

Η Λιάνα Σκουρλή, ιδρύτρια του συλλόγου που βοήθησε στη συγκέντρωση χρημάτων για το άγαλμα, περιέγραψε την κριτική ως «απολύτως άδικη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: «Χειρόφρενο» σε νταλίκα που μετέφερε 50 κιλά κάνναβη

Ξάνθη: Η ζωγραφιά του 11χρονου Χρήστου, βραβεύτηκε από τα ΕΛΤΑ κι έγινε γραμματόσημο (photo/video)

Καρδίτσα: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι μέσα στο σπίτι τους, τι «βλέπουν» οι αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα