Guardian: Η Ευρώπη των... λομπιστών καλά κρατεί - Εκπρόσωποι πολυεθνικών «οργώνουν» την Κομισιόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 72% των συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν με ιδιωτικούς φορείς γίνεται με λομπίστες μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, ενώ μόλις το 18% των συναντήσεων γίνεται με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών.

Αυτό αποκαλύπτει ο Guardian, παρουσιάζοντας έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας που συγκέντρωσε στοιχεία από τις επίσημες συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Δεκέμβρη του 2014 μέχρι τα μέσα Ιουνίου

του τρέχοντος έτους.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν παρουσιάζουν και μία κατανομή ανά χαρτοφυλάκιο, που αποκαλύπτει ότι σε ορισμένους τομείς 9 στις 10 συναντήσεις γίνονται με εκπροσώπους ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η πιο ενεργή ομάδα lobbying είναι η φιλεπιχειρηματική BusinessEurope, που διοργάνωσε 42 συναντήσεις, έχοντας προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Η Google έχει συμμετάσχει σε 29 συναντήσεις με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους από τον Δεκέμβριο του 2014.

Πού επικεντρώνεται όμως το ενδιαφέρον των λομπιστών;

Οι επιτροπές της Κομισιόν για το κλίμα και την ενέργεια αποτελούν τους τομείς που αναπτύσσουν μεγαλύτερη δράση οι λομπίστες. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 487 συναντήσεις μεταξύ ευρωπαίων επιτρόπων και εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ακολουθούν η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη με 398 συναντήσεις και η ψηφιακή οικονομία, με 366. Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ αποτελεί το αντικείμενο με τις λιγότερες συναντήσεις μεταξύ λομπιστών και της Κομισιόν, με μόλις 15 συναντήσεις.

Η επιρροή των λομπιστών διαφέρει από τομέα σε τομέα. Στους τομείς της οικονομίας και των αγορών, καθώς και της ψηφιακής οικονομίας, το 90% των συναντήσεων εκπροσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας γίνεται με εκπροσώπους πολυεθνικών. Ωστόσο το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό ακόμα και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Παρά το γεγονός ότι πια η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να κρατά επίσημα αρχεία για της συναντήσεις των λομπιστών, τα στοιχεία για τις συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ελλιπή ή δεν υπάρχουν. Από τους σχεδόν 8.000 δηλωμένους λομπίστες, το 80% δεν δήλωσε ούτε μία συνάντηση με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι κανόνες για τη διαφάνεια αφορούν μόνο τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, πρακτικά δηλαδή περίπου 300 από τα 30.000 άτομα που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και μόλις το 20% των δηλωμένων οργανισμών lobbying.

Για παράδειγμα, η ομάδα που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), δεν καλύπτεται από τα επίσημα στοιχεία.

Απουσιάζουν επίσης τρανταχτά ονόματα εταιρειών που έχουν δηλωμένες ομάδες πίεσης στον Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων των 20 μεγαλύτερων δικηγορικών εταιρειών παγκοσμίως.

«Μεγάλο μέρος των πληροφοριών που οι λομπίστες συμπληρώνουν εθελοντικά είναι ανακριβή, αποσπασματικά και πολλές φορές ακατανόητα», δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Περισσότεροι από το 50% - 60% των λομπιστών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δεν καταγράφουν ολοκληρωμένα τις δραστηριότητές τους.

Επίσης πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, BNP Paribas και Lloyds, παραλείπουν να δηλώσουν τους λομπίστες που δρουν για τα συμφέροντά τους» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

lobbyingΚομισιόναξιωματούχοιπολυεθνικέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα