Guardian: Οδύσσεια χωρίς τέλος η κρίση στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδύσσεια χωρίς τέλος, χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα Guardian και αναφέρεται στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, καθώς όπως τονίζει πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια των σπιτιών τους.

«Ποιος θα σκεφτόταν ότι θα ερχόμασταν σε αυτό το σημείο, ότι στην ηλικία των 63 θα ανησυχώ μήπως χάσω το σπίτι μου» λέει ο Σταύρος Στάικος που μίλησε

στην εφημερίδα.

Η περσινή χρονιά, γράφει η εφημερίδα, σημαδεύθηκε από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, την επιβολή των capital controls, δύσκολες ψηφοφορίες στη βουλή, την απειλή της χρεοκοπίας και την έξοδο από το ευρώ, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη απρόβλεπτη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Πολλοί συμφωνούν ότι τα πιο δύσκολα έρχονται για την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι Έλληνες αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στους περιορισμούς που θέτει η συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Το ερώτημα που τίθεται, γράφει ο Guardian, μετά και από το τρίτο πακέτο, σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει. Έξι χρόνια βυθισμένη στο δράμα του χρέους, οι οιωνοί είναι αντικρουόμενοι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε ότι το 2016 θα σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης, με το νέο δάνειο η χώρα μπορεί να κοιτάξει μπροστά και να εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις που θα αναγεννήσουν τη χώρα.

Αλλά δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. Ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των Ελλήνων δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Το 61% θεωρεί ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι πιθανή και πέρα από τις αντιλήψεις των Ελλήνων, οι τελευταίοι 12 μήνες βάθυναν το ελληνικό τραύμα, με την ανεργία να αυξάνεται και το διαθέσιμο εισόδημα να μειώνεται.

Και οι περικοπές συνεχίζονται, γράφει η εφημερίδα καθώς οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν και νέες αυξήσεις φόρων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ιδιωτικοποιήσεις. Τα νέα μέτρα θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της πρώτης αριστερής ευρωπαϊκής κυβέρνησης στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα νιώσουν την πίεση των μέτρων του τρίτου προγράμματος και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς θα διευρύνεται και αυτό προκαλεί συνθήκες για κοινωνική αναταραχή, γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει οι αγρότες και τα εργατικά σωματεία για το ασφαλιστικό. Ανησυχία προκαλεί η επιμονή των δανειστών για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που είναι δυνατό να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσει στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα, έχουν υποστεί 12 περικοπές από την έναρξη της κρίσης.

«Δεν μπορώ να δω πως αυτή η κυβέρνηση θα επιβιώσει από τις μεταρρυθμίσεις και δεν μπορώ να δω πως θα τις αποφύγει» λέει στην εφημερίδα ο Αριστείδης Χατζής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες δυσκολίες νωρίς το 2016. Η ελπίδα με την οποία κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί, προσθέτει και διερωτάται τι θα ακολουθήσει μετά το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σταθεροποιήσει την δύναμή του με την διεύρυνση της συμμαχίας του ή με νέα προσφυγή στις κάλπες.

Η εφημερίδα αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην οικονομία τα capital controls, τους στόχους για τα έσοδα που έχουν χαθεί, αλλά όπως συμπληρώνει η εφημερίδα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Ο Guardian κάνει εκτενή αναφορά στην επιλογή των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την ελληνική κρίση, όπως τονίζουν παρατηρητές της ελληνικής κρίσης.

«Αντί να επιμείνουν στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι δανειστές τα δύο πρώτα κρίσιμα χρόνια απλά έφερναν χρήματα με ελικόπτερα» λέει ο Θεόδωρος Πελαγίδης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι ακόμη χωρίς μεταρρυθμίσεις, υπερχρεωμένη και χρεοκοπημένη.

Και οι άνθρωποι αγανακτισμένοι και κουραμένοι, «έχω ένα δάνειο 45.000 ευρώ, σύνταξη που έχει πέσει στα 700 ευρώ, 300 ευρώ μηνιαίους λογαριασμούς και πρέπει να δίνω 400 ευρώ για το στεγαστικό δάνειο το μήνα. Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον» λέει ο κ. Στάικος, «δεν μπορώ πλέον να πληρώνω το δάνειό μου» προσθέτει και δηλώνει αποφασισμένος πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει την οικογένεια και το σπίτι του.

Πηγή: The Guardian

Guardianκρίσηοικονομική κρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα