Guardian: Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν επί χρόνια να αποτρέψουν την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου – Εμμονικός ο Νετανιάχου με τις υποκλοπές

Όταν ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου (ICC) ανακοίνωσε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, εξέδωσε μια αινιγματική προειδοποίηση: «Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής στους αξιωματούχους αυτού του δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο Καρίμ Καν δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις απόπειρες παρέμβασης στο έργο του ΔΠΔ, αλλά σημείωσε μια ρήτρα στη θεμελιώδη συνθήκη του δικαστηρίου που καθιστούσε οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση

ως ποινικό αδίκημα. Εάν η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνεχιστεί, πρόσθεσε, «το γραφείο μου δεν θα διστάσει να δράσει».

Ο εισαγγελέας δεν είπε ποιος είχε επιχειρήσει να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης, ούτε πώς ακριβώς το έκανε.

Τώρα, μια έρευνα από τον Guardian και τα περιοδικά +972 και Local Call με έδρα το Ισραήλ αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σχεδόν δεκαετή μυστικό «πόλεμο» εναντίον του δικαστηρίου. Η χώρα ανέπτυξε τις υπηρεσίες πληροφοριών της για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει, να σπιλώνει και να απειλεί το ανώτερο προσωπικό του ΔΠΔ σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τις επικοινωνίες πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, ακόμη και του Καν καθώς και της προκατόχου του, Φατού Μπενσούντα, έχοντας πρόσβαση σε τηλεφωνήματα, μηνύματα, email και έγγραφα.

Η παρακολούθηση ήταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκ των προτέρων γνώση των προθέσεων του εισαγγελέα. Μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειξε ότι ο Καν ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Η Μπενσούντα, η οποίος ως γενική εισαγγελέας ξεκίνησε την έρευνα του ΔΠΔ το 2021, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, ήταν επίσης υπό στενή παρακολούθηση και φέρεται να απειλήθηκε.

Ο Νετανιάχου έχει ενδιαφερθεί στενά για τις επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ και χαρακτηρίστηκε από μια πηγή πληροφοριών ως «εμμονικός» με τις υποκλοπές σχετικά με την υπόθεση. Υπό την επίβλεψη των συμβούλων της εθνικής ασφάλειας, οι προσπάθειες αφορούσαν την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τη Shin Bet, καθώς και τη στρατιωτική διεύθυνση πληροφοριών, Aman, και το τμήμα κυβερνο-πληροφοριών, Unit 8200. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από υποκλοπές διαδόθηκαν, ανέφεραν πηγές, στην κυβέρνηση και στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Στρατηγικών Υποθέσεων.

Μια μυστική επιχείρηση εναντίον της Μπενσούντα, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τον Guardian, διηύθυνε προσωπικά ο στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ. Σε ένα στάδιο, ο αρχηγός κατασκόπων ζήτησε ακόμη και τη βοήθεια του τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Λεπτομέρειες του εννιατεούς μυστικού πολέμου του Ισραήλ για να ματαιώσει την έρευνα του ΔΠΔ αποκαλύφθηκαν από τον Guardian, μια ισραηλινο-παλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και το Local Call.

Η κοινή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, διπλωμάτες και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση του ΔΠΔ και τις προσπάθειες του Ισραήλ να την υπονομεύσει.

Σε επαφή με τον Guardian, εκπρόσωπος του ΔΠΔ είπε ότι γνώριζε «προληπτικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών που αναλαμβάνονται από μια σειρά από εθνικές υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς το δικαστήριο». Είπαν ότι το ΔΠΔ εφαρμόζει διαρκώς αντίμετρα κατά αυτής της δραστηριότητας και ότι «καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του από εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών» δεν είχε διεισδύσει στις βασικές αποδείξεις του δικαστηρίου, οι οποίες είχαν παραμείνει ασφαλείς.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν ενέχουν πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που σκοπό έχουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] δεν διεξήγαγαν και δεν διεξάγουν επιτήρηση ή άλλες επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ».

Από την ίδρυσή του το 2002, το ΔΠΔ λειτουργεί ως μόνιμο δικαστήριο έσχατης ανάγκης για τη δίωξη ατόμων που κατηγορούνται για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες του κόσμου. Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και πιο πρόσφατα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του Καν να ζητήσει εντάλματα κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του, Γιοάβ Γκάλαντ, μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς που εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητά εντάλματα σύλληψης κατά του αρχηγού ενός στενού δυτικού συμμάχου.

Οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διατυπώσει ο Καν εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ σχετίζονται με τον οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της περιοχής έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, η υπόθεση του ΔΠΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μια δεκαετία, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων για την πιθανότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης, που θα εμπόδιζε τους κατηγορούμενους να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε από τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου υπό τον φόβο σύλληψης.

Είναι αυτό το φάσμα των διώξεων στη Χάγη που ένας πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών πληροφοριών είπε ότι οδήγησε «ολόκληρο το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο» να θεωρήσει την αντεπίθεση κατά του ΔΠΔ «ως έναν πόλεμο που έπρεπε να διεξαχθεί». «Περιγράφηκε με στρατιωτικούς όρους».

Αυτός ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαιστίνη θα προσχωρούσε στο δικαστήριο αφού αναγνωρίστηκε ως κράτος από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η ένταξή της καταδικάστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια μορφή «διπλωματικής τρομοκρατίας».

Ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας που γνωρίζει την προσπάθεια του Ισραήλ κατά του ΔΠΔ είπε ότι η ένταξη στο δικαστήριο είχε «εκληφθεί ως υπέρβαση της κόκκινης γραμμής» και «ίσως η πιο επιθετική» διπλωματική κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη. «Είναι ωραίο να αναγνωρίζεσαι ως κράτος στον ΟΗΕ», πρόσθεσαν. «Αλλά το ΔΠΔ είναι ένας μηχανισμός με δόντια».

Μήνυμα αυτοπροσώπως

Για την Φάτου Μπενσούντα, μια αξιοσέβαστη δικηγόρο από τη Γκάμπια που εξελέγη γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ το 2012, η ​​ένταξη της Παλαιστίνης στο δικαστήριο έφερε μαζί της μια σημαντική απόφαση. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το δικαστήριο, το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του μόνο για εγκλήματα εντός των κρατών μελών ή από υπηκόους αυτών των κρατών.

Το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, δεν είναι μέλος. Μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως μέλους του ΔΠΔ, οποιαδήποτε υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου –που διαπράχθηκαν από άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας– στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπάγονταν πλέον στη δικαιοδοσία της Μπενσούντα.

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, μέσα σε εβδομάδες από την ένταξη της Παλαιστίνης, η Μπενσούντα άνοιξε μια προκαταρκτική εξέταση για αυτό που στη νομική του δικαστηρίου ονομαζόταν «η κατάσταση στην Παλαιστίνη». Τον επόμενο μήνα, δύο άνδρες που είχαν καταφέρει να λάβουν την ιδιωτική διεύθυνση της εισαγγελέα βρέθηκαν στο σπίτι της στη Χάγη.

Πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό είπαν ότι οι άνδρες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητές τους όταν έφτασαν, αλλά είπαν ότι ήθελαν να παραδώσουν ένα γράμμα στη Μπενσούντα εκ μέρους μιας άγνωστης Γερμανίδας που ήθελε να την ευχαριστήσει. Ο φάκελος περιείχε εκατοντάδες δολάρια σε μετρητά και ένα σημείωμα με έναν ισραηλινό αριθμό τηλεφώνου.

Πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό ανέφεραν ότι ενώ δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν οι άνδρες ή να εξακριβωθούν πλήρως τα κίνητρά τους, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ήταν πιθανό να έδινε σήμα στην εισαγγελέα ότι γνώριζε πού ζούσε. Το ΔΠΔ ανέφερε το περιστατικό στις ολλανδικές αρχές και έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετη ασφάλεια, εγκαθιστώντας κάμερες CCTV στο σπίτι της.

Η προκαταρκτική έρευνα του ΔΠΔ στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν μία από τις πολλές τέτοιες διερευνητικές ασκήσεις που πραγματοποιούσε το δικαστήριο εκείνη την εποχή, ως προάγγελος μιας πιθανής πλήρους έρευνας. Ο φόρτος υποθέσεων της Μπενσούντα περιελάμβανε επίσης εννέα πλήρεις έρευνες, συμπεριλαμβανομένων γεγονότων στη ΛΔΚ, την Κένυα και την περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Αξιωματούχοι στο γραφείο της εισαγγελέα πίστεψαν ότι το δικαστήριο ήταν ευάλωτο σε κατασκοπευτική δραστηριότητα και εισήγαγαν μέτρα αντιπαρακολούθησης για να προστατεύσουν τις εμπιστευτικές τους έρευνες.

Στο Ισραήλ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του πρωθυπουργού είχε κινητοποιήσει μια απάντηση που αφορούσε τις υπηρεσίες πληροφοριών του. Ο Νετανιάχου και ορισμένοι από τους στρατηγούς και τους αρχηγούς κατασκόπων που ενέκριναν την επιχείρηση είχαν προσωπική εμπλοκή στην έκβασή της.

Σε αντίθεση με το διεθνές δικαστήριο της δικαιοσύνης (ICJ), ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τη νομική ευθύνη των κρατών, το ΔΠΔ είναι ένα ποινικό δικαστήριο που διώκει άτομα, στοχεύοντας αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για φρικαλεότητες.

Πολλές ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι η ηγεσία του IDF ήθελε οι στρατιωτικές πληροφορίες να συνδράμουν στην προσπάθεια, της οποίας ηγούνταν άλλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες, για να διασφαλιστεί ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί θα μπορούσαν να προστατεύονται από κατηγορίες. «Μας είπαν ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί φοβούνται να δεχτούν θέσεις στη Δυτική Όχθη επειδή φοβούνται μην τους διώξουν στη Χάγη», θυμάται μια πηγή.

Δύο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εξασφάλιση υποκλοπών σχετικά με το ΔΠΔ ανέφεραν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το έργο τους. Το γραφείο του Νετανιάχου, είπε κάποιος, θα στείλει «τομείς συμφερόντων» και «οδηγίες» σε σχέση με την παρακολούθηση δικαστικών αξιωματούχων. Ένας άλλος περιέγραψε τον πρωθυπουργό ως «εμμονικό» με τις υποκλοπές που ρίχνουν φως στις δραστηριότητες του ΔΠΔ.

Χακαρισμένα email και παρακολουθούμενες κλήσεις

Πέντε πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ανέφεραν ότι κατασκόπευε τακτικά τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούσε η Μπενσούντα και το επιτελείο της με Παλαιστίνιους. Αποκλεισμένο από το Ισραήλ από την πρόσβαση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το ΔΠΔ αναγκάστηκε να διεξάγει μεγάλο μέρος της έρευνάς του μέσω τηλεφώνου, γεγονός που το έκανε πιο επιρρεπές στην παρακολούθηση.

Χάρη στην ολοκληρωμένη πρόσβασή τους στην παλαιστινιακή τηλεπικοινωνιακή υποδομή, ανέφεραν οι πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να καταγράψουν τις κλήσεις χωρίς να εγκαταστήσουν λογισμικό κατασκοπείας στις συσκευές του αξιωματούχου του ΔΠΔ.

«Εάν η Φατού Μπενσούντα μιλούσε με οποιοδήποτε άτομο στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα, τότε αυτό το τηλεφώνημα θα εισέρχονταν στα συστήματα», είπε μια πηγή. Ένας άλλος είπε ότι δεν υπήρχε ενδοιασμός εσωτερικά για την κατασκοπεία της εισαγγελέα, προσθέτοντας: «Η Μπενσούντα είναι μαύρη και Αφρικανή, οπότε ποιος νοιάζεται;»

Το σύστημα παρακολούθησης δεν κατέγραφε κλήσεις μεταξύ αξιωματούχων του ΔΠΔ και οποιουδήποτε εκτός Παλαιστίνης. Ωστόσο, πολλές πηγές ανέφεραν ότι το σύστημα απαιτούσε την ενεργή επιλογή των υπερπόντιων τηλεφωνικών αριθμών αξιωματούχων του ΔΠΔ, των οποίων οι κλήσεις αποφάσισαν να ακούσουν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με μια ισραηλινή πηγή, ένας μεγάλος πίνακας σε ένα τμήμα ισραηλινών πληροφοριών περιείχε τα ονόματα περίπου 60 ατόμων υπό παρακολούθηση – οι μισοί από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι και οι μισοί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του ΟΗΕ και προσωπικού του ΔΠΔ.

Στη Χάγη, η Μπενσούντα και το ανώτερο επιτελείο της ειδοποιήθηκαν από συμβούλους ασφαλείας και μέσω διπλωματικών διαύλων ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε το έργο τους. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ΔΠΔ θυμήθηκε: «Μας ενημερώσαν ότι προσπαθούσαν να πάρουν πληροφορίες για το πού βρισκόμασταν με την προκαταρκτική εξέταση».

Οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν επίσης για συγκεκριμένες απειλές εναντίον μιας εξέχουσας παλαιστινιακής ΜΚΟ, της Al-Haq, η οποία ήταν μία από τις πολλές παλαιστινιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συχνά υπέβαλλε πληροφορίες στην έρευνα του ΔΠΔ, συχνά σε μακροσκελή έγγραφα που περιγράφουν περιστατικά που ήθελε να εξετάσει ο εισαγγελέας. Παρόμοιους φακέλους υπέβαλε και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέτοια έγγραφα περιέχουν συχνά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως καταθέσεις από πιθανούς μάρτυρες. Οι δηλώσεις του Al-Haq θεωρείται επίσης ότι συνέδεσαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για εγκλήματα του καταστατικού της Ρώμης με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών του IDF, διευθυντών της Shin Bet και υπουργών Άμυνας όπως ο Μπένι Γκαντς.

Χρόνια αργότερα, αφού το ΔΠΔ άνοιξε μια πλήρη έρευνα για την υπόθεση της Παλαιστίνης, ο Γκαντς χαρακτήρισε την Al-Haq και πέντε άλλες παλαιστινιακές ομάδες δικαιωμάτων ως «τρομοκρατικές οργανώσεις», μια ταμπέλα που απορρίφθηκε από πολλά ευρωπαϊκά κράτη και αργότερα διαπιστώθηκε από τη CIA ως αστήρικτη από στοιχεία. Οι οργανώσεις είπαν ότι οι χαρακτηρισμοί ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» εναντίον εκείνων που εμπλέκονται πιο ενεργά με το ΔΠΔ.

Σύμφωνα με πολλούς νυν και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικές ομάδες κυβερνοεπιθέσεων και η Shin Bet παρακολουθούσαν συστηματικά τους υπαλλήλους παλαιστινιακών ΜΚΟ και της Παλαιστινιακής Αρχής που συμμετείχαν στο ΔΠΔ. Δύο πηγές πληροφοριών περιέγραψαν πώς Ισραηλινοί πράκτορες εισέβαλαν στα email του Al-Haq και άλλων ομάδων που επικοινωνούσαν με το γραφείο της Μπεσούντα.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Shin Bet εγκατέστησε ακόμη και λογισμικό υποκλοπής Pegasus, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία NSO Group, σε τηλέφωνα πολλών Παλαιστινίων εργαζομένων ΜΚΟ, καθώς και σε δύο ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η παρακολούθηση των παλαιστινιακών πηγών στην έρευνα του ΔΠΔ θεωρήθηκε ως μέρος της εντολής της Shin Bet, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι του στρατού ανησυχούσαν ότι η κατασκοπεία μιας ξένης πολιτικής οντότητας ξεπέρασε τα όρια, καθώς δεν είχε να κάνει με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς, δεν έχει καμία σχέση με τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη», είπε μια στρατιωτική πηγή σχετικά με την επιτήρηση του ΔΠΔ. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήσαμε τους πόρους μας για να κατασκοπεύσουμε τη Φάτου Μπενσούντα – αυτό δεν είναι κάτι νόμιμο να κάνουμε ως οργανισμός στρατιωτικών πληροφοριών».

Μυστικές συναντήσεις με το ΔΠΔ

Νόμιμη ή όχι, η επιτήρηση του ΔΠΔ και των Παλαιστινίων που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση για διώξεις εναντίον Ισραηλινών παρείχε στην ισραηλινή κυβέρνηση ένα πλεονέκτημα σε ένα μυστικό κανάλι υποστήριξης που είχε ανοίξει με το γραφείο της εισαγγελέα.

Οι συναντήσεις του Ισραήλ με το ΔΠΔ ήταν εξαιρετικά ευαίσθητες: αν δημοσιοποιηθούν, είχαν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι δεν αναγνώριζε την εξουσία του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με έξι πηγές που γνωρίζουν τις συναντήσεις, αποτελούνταν από αντιπροσωπεία κορυφαίων κυβερνητικών δικηγόρων και διπλωματών που ταξίδεψαν στη Χάγη. Δύο από τις πηγές είπαν ότι οι συναντήσεις είχαν εξουσιοδοτηθεί από τον Νετανιάχου.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία προερχόταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του στρατιωτικού γενικού εισαγγελέα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2017 και 2019 και διευθύνονταν από τον εξέχοντα Ισραηλινό δικηγόρο και διπλωμάτη Ταλ Μπέκερ.

«Στην αρχή ήταν τεταμένο», θυμάται ένας πρώην αξιωματούχος του ΔΠΔ.

Άτομο με άμεση γνώση της προετοιμασίας του Ισραήλ για τις συναντήσεις αυτές είπε ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν εφοδιαστεί με πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί από ισραηλινές παρακολουθήσεις πριν φτάσουν οι αντιπροσωπείες στη Χάγη. «Οι δικηγόροι που ασχολήθηκαν με το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν μεγάλη δίψα για πληροφορίες», είπαν.

Για τους Ισραηλινούς, οι συναντήσεις αν και ήταν ευαίσθητες, παρουσίασαν μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν άμεσα νομικά επιχειρήματα που αμφισβητούν τη δικαιοδοσία της εισαγγελέα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Προσπάθησαν επίσης να πείσουν την εισαγγελέα ότι, παρά το άκρως αμφισβητήσιμο ιστορικό του ισραηλινού στρατού όσον αφορά τη διερεύνηση αδικημάτων στις τάξεις του, διέθετε αυστηρές διαδικασίες για να λογοδοτήσουν οι ένοπλες δυνάμεις του.

Αυτό ήταν ένα κρίσιμο ζήτημα για το Ισραήλ. Μια βασική αρχή του ΔΠΔ, γνωστή ως συμπληρωματικότητα, εμποδίζει τον εισαγγελέα να ερευνήσει ή να δικάσει άτομα εάν αποτελούν αντικείμενο αξιόπιστων κρατικών ερευνών ή ποινικών διαδικασιών.

Ζητήθηκε από τις ισραηλινές επιχειρήσεις επιτήρησης να μάθουν ποια συγκεκριμένα περιστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας μελλοντικής δίωξης του ΔΠΔ, ανέφεραν πολλές πηγές, προκειμένου να μπορέσουν τα ισραηλινά όργανα έρευνας να «ανοίξουν αναδρομικά έρευνες» στις ίδιες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις του Ισραήλ με το ΔΠΔ ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Μπενσούντα, ανακοινώνοντας το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασής της, είπε ότι πίστευε ότι υπήρχε «εύλογη βάση» για να συμπεράνει κανείς ότι το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη.

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έγινε όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του ήταν εξουσιοδοτημένες από ψηλά και δικαιολογήθηκαν με βάση το γεγονός ότι το δικαστήριο αποτελούσε απειλή διώξεων κατά του στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο.

Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Μπενσούντα είπε ότι στόχος της Μοσάντ ήταν να συμβιβάσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση είπε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Ο Κοέν, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Νετανιάχου εκείνη την εποχή και αναδεικνύεται ως πολιτική δύναμη από μόνος του στο Ισραήλ, ηγήθηκε προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ σε μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για την όλο και πιο επίμονη και απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές ήταν εξοικειωμένες με τις επίσημες αποκαλύψεις της Μπενσούντα στο ΔΠΔ σχετικά με το θέμα. Είπαν ότι αποκάλυψε ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα στην υπόθεση της Παλαιστίνης του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΠΔ, φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε. Δεν θέλετε να μπείτε σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας».

Ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κοέν είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει «απεχθείς τακτικές» εναντίον της Μπενσούντα ως μέρος μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας να την εκφοβίσει και να την επηρεάσει.

Η Μοσάντ έδειξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και έλαβε εγγραφές από μυστικές ηχογραφήσεις του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Στη συνέχεια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημήσουν την εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος μιας επερχόμενης έρευνας από τον Guardian, την ισραηλινοπαλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και την εβραϊκή εφημερίδα Local Call, αποκαλύπτοντας πώς πολλές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» εναντίον του ΔΠΔ για σχεδόν μια δεκαετία.

Σε επαφή με τον Guardian, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν επαναλαμβάνονται με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που σκοπό έχουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Η Μπενσούντα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, στις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τη Μπενσούντα, το Ισραήλ έλαβε υποστήριξη από έναν απίθανο σύμμαχο: τον Τζόζεφ Καμπίλα, τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο στην υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις για τις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τη Μπενσούντα έρχονται καθώς ο σημερινός γενικός εισαγγελέας, Καν, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα δίσταζε να ασκήσει διώξεις για «προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής» αξιωματούχων του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι προσπάθειες της Μοσάντ να απειλήσει ή να ασκήσει πίεση στη Μπενσούντα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα κατά της απονομής δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του καταστατικού της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το δικαστήριο.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ μιλώντας στον Guardian είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει αν ο Χαν είχε γνώση για τις αποκαλύψεις της προκατόχου του σχετικά με τις επαφές της με τον Κοέν, αλλά είπε ότι ο Χαν δεν είχε ποτέ συναντηθεί ή μιλήσει με τον επικεφαλής της Μοσάντ.

Ενώ ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους ισχυρισμούς, είπε ότι το γραφείο του Χαν είχε υποβληθεί σε «διάφορες μορφές απειλών και επικοινωνιών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόπειρες αδικαιολόγητης επιρροής των δραστηριοτήτων του».

«Πυρά» κατά της Μπεσούντα από το Ισραήλ

Η απόφαση του Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την πρώτη φορά που το δικαστήριο ανέλαβε δράση εναντίον ηγετών μιας χώρας στενά συμμαχικής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα φερόμενα εγκλήματά τους –τα οποία περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχων και τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου– σχετίζονται με τον οκτάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Η υπόθεση του ΔΠΔ, ωστόσο, χρονολογείται από το 2015, όταν η Μπενσούντα αποφάσισε να ανοίξει μια προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Μετά από μια πλήρη έρευνα, η έρευνά της είχε ως αποστολή να κάνει μια αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών για εγκλήματα από άτομα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση της Μπεσούντα πυροδότησε την οργή του Ισραήλ, το οποίο φοβόταν ότι οι πολίτες του θα μπορούσαν να διωχθούν για τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις σε παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ ήταν από καιρό αντίθετο στο ΔΠΔ, αρνούμενο να αναγνωρίσει την εξουσία του. Οι Ισραηλινοί υπουργοί ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο δικαστήριο και μάλιστα υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να το διαλύσουν.

Αμέσως μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, η Μπενσούντα και οι ανώτεροι εισαγγελείς της άρχισαν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έδειχναν στενό ενδιαφέρον για τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με δύο πηγές, υπήρχαν ακόμη και υποψίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ ότι το Ισραήλ είχε δικές του πηγές στο τμήμα εισαγγελίας του δικαστηρίου, γνωστό ως το γραφείο του εισαγγελέα. Ένας άλλος αργότερα υπενθύμισε ότι παρόλο που η Μοσάντ «δεν άφησε την υπογραφή της», ήταν ευρέως αντιληπτό ότι η υπηρεσία βρισκόταν πίσω από ορισμένες από τις δραστηριότητες για τις οποίες είχε ενημερωθεί.

Ωστόσο, μόνο μια μικρή ομάδα ανώτερων στελεχών του ΔΠΔ ενημερώθηκε ότι ο διευθυντής της Μοσάντ είχε προσεγγίσει προσωπικά τη γενική εισαγγελέα.

Κατάσκοπος καριέρας, ο Κοέν χαίρει φήμης στην κοινότητα πληροφοριών του Ισραήλ ως αποτελεσματικός στρατολογητής ξένων πρακτόρων. Ήταν πιστός και ισχυρός σύμμαχος του πρωθυπουργού εκείνη την εποχή, καθώς είχε διοριστεί διευθυντής της Μοσάντ από τον Νετανιάχου το 2016, αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο πλευρό του ως σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

Ως επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας μεταξύ 2013 και 2016, ο Κοέν επέβλεψε το όργανο που, σύμφωνα με πολλές πηγές, άρχισε να συντονίζει μια προσπάθεια πολλαπλών υπηρεσιών κατά του ΔΠΔ μόλις η Μπενσούντα άνοιξε την προκαταρκτική έρευνα το 2015.

Η πρώτη αλληλεπίδραση του Κοέν με τη Μπενσούντα φαίνεται να έλαβε χώρα στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 2017, όταν ο διευθυντής της Μοσάντ παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων. Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κοέν στη συνέχεια «έστησε ενέδρα» στη Μπενσούντα σε ένα περίεργο επεισόδιο σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Μανχάταν, σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό.

Η Μπενσούντα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη το 2018 σε επίσημη επίσκεψη και συναντούσε τον Καμπιλά, τότε πρόεδρο της ΛΔΚ, στο ξενοδοχείο του. Οι δυό τους είχαν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα του.

Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη. Κάποια στιγμή, αφού ζητήθηκε από το προσωπικό της Μπενσούντα να φύγει από την αίθουσα, ο Κοέν μπήκε, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση. Η εμφάνιση έκπληξη, είπαν, προκάλεσε συναγερμό στη Μπενσούντα και σε μια ομάδα αξιωματούχων του ΔΠΔ που ταξίδευαν μαζί της.

Το γιατί ο Καμπίλα βοήθησε τον Κοέν είναι ασαφές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο ανδρών αποκαλύφθηκαν το 2022 από την ισραηλινή έκδοση TheMarker, η οποία ανέφερε μια σειρά από μυστικά ταξίδια που έκανε ο διευθυντής της Μοσάντ στη ΛΔΚ κατά τη διάρκεια του 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ταξίδια του Κοέν, κατά τα οποία ζήτησε τη συμβουλή του Καμπίλα «για ένα θέμα που ενδιαφέρει το Ισραήλ», και τα οποία σχεδόν σίγουρα εγκρίθηκαν από τον Νετανιάχου, ήταν πολύ ασυνήθιστα και είχαν εκπλήξει ανώτερα στελέχη της κοινότητας πληροφοριών.

Αναφέροντας τις συναντήσεις της ΛΔΚ το 2022, ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan 11 είπε ότι τα ταξίδια του Κοέν σχετίζονται με ένα «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο» και επικαλέστηκε επίσημες πηγές που το περιέγραψαν ως «ένα από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του Ισραήλ».

Πολλαπλές πηγές επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι τα ταξίδια σχετίζονταν εν μέρει με την επιχείρηση του ΔΠΔ και ο Καμπίλα, ο οποίος έφυγε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019, έπαιξε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στη συνωμοσία της Μοσάντ κατά της Μπενσούντα.

«Απειλές και χειραγώγηση»

Μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Καμπιλά και την Μπενσούντα στη Νέα Υόρκη, ο Κοέν τηλεφώνησε επανειλημμένα στη γενική εισαγγελέα και αναζήτησε συναντήσεις μαζί της, υπενθύμισαν τρεις πηγές. Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, σε ένα στάδιο η Μπενσούντα ρώτησε τον Κοέν πώς είχε βρει τον αριθμό τηλεφώνου της, και εκείνος απάντησε: «Ξέχασες τι κάνω για τα προς το ζην;»

Αρχικά, εξήγησαν οι πηγές, ο αρχηγός πληροφοριών «προσπάθησε να οικοδομήσει σχέση» με την εισαγγελέα και έπαιζε τον «καλό μπάτσο» σε μια προσπάθεια να τη γοητεύσει. Ο αρχικός στόχος, είπαν, φαίνεται ότι ήταν να στρατολογηθεί η Μπενσούντα σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ο τόνος της επαφής του Κοέν άλλαξε και άρχισε να χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικές, συμπεριλαμβανομένων «απειλών και χειραγώγησης», είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συναντήσεις. Αυτό ώθησε τη Μπενσούντα να ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ICC για τη συμπεριφορά του.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι είχε λόγους να ξεκινήσει μια πλήρη ποινική έρευνα για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, σταμάτησε από να το δρομολογήσει, αποφασίζοντας πρώτα να ζητήσει γνωμοδότηση από το τμήμα προδικασίας του ΔΠΔ για να επιβεβαιώσει ότι το δικαστήριο είχε όντως δικαιοδοσία για την Παλαιστίνη.

Πολλές πηγές ανέφεραν ότι σε αυτό το στάδιο, καθώς οι δικαστές εξέταζαν την υπόθεση, ο Κοέν κλιμάκωσε τις προσπάθειές του να πείσει τη Μπενσούντα να μην προχωρήσει σε πλήρη έρευνα σε περίπτωση που οι δικαστές της έδιναν το πράσινο φως.

Από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2021, ανέφεραν οι πηγές, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις μεταξύ του Κοέν και της Μπενσούντα, όλες με πρωτοβουλία του αρχηγού κατασκοπείας. Η συμπεριφορά του λέγεται ότι απασχολούσε ολοένα και περισσότερο τους αξιωματούχους του ΔΠΔ.

Μια πηγή που γνωρίζει τις αφηγήσεις της Μπενσούντα για τις δύο τελευταίες συναντήσεις με τον Κοέν είπε ότι είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά της και την οικογένειά της, με τρόπο που την έκανε να πιστέψει ότι την απειλούσε.

Σε μια περίπτωση, ο Κοέν λέγεται ότι έδειξε στη Μπενσούντα αντίγραφα φωτογραφιών του συζύγου της, οι οποίες τραβήχτηκαν κρυφά όταν το ζευγάρι επισκεπτόταν το Λονδίνο. Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές, ο Κοέν πρότεινε στην εισαγγελέα ότι μια απόφαση για την έναρξη πλήρους έρευνας θα ήταν επιζήμια για την καριέρα της.

Τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι ήταν περίπου την ίδια στιγμή που η Μπενσούντα και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΠΔ ανακάλυψαν ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες μεταξύ των διπλωματικών καναλιών σχετικά με τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος διεθνών υποθέσεων.

Μεταξύ 2019 και 2020, η Μοσάντ αναζητούσε ενεργά υπονομευτικές πληροφορίες για την εισαγγελέα και ενδιαφερόταν για τα μέλη της οικογένειάς της.

Η υπηρεσία κατασκοπείας απέκτησε οπτικοακουστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων εγγραφών επικοινωνιών σε μια προφανή επιχείρηση στοχοποίησης του συζύγου της.

Δεν είναι σαφές ποιος διεξήγαγε την επιχείρηση, ή τι ακριβώς φέρεται να είπε στις ηχογραφήσεις. Μια πιθανότητα είναι ότι είχε στοχοποιηθεί από την υπηρεσία πληροφοριών ή από ιδιωτικούς παράγοντες μιας άλλης χώρας που ήθελε να ασκήσει πίεση στο ΔΠΔ. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι πληροφορίες κατασκευάστηκαν.

Μόλις το Ισραήλ κατείχε, ωστόσο, το υλικό χρησιμοποιήθηκε από τους διπλωμάτες του σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να υπονομεύσουν τη γενική εισαγγελέα. Όμως, σύμφωνα με πολλές πηγές, το Ισραήλ απέτυχε να πείσει τους συμμάχους του για τη σημασία του υλικού.

Τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες που μοιράστηκε το Ισραήλ σε διπλωματικό επίπεδο περιέγραψαν τις προσπάθειες ως μέρος μιας ανεπιτυχούς «εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης» κατά της Μπενσούντα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των κυβερνήσεων του Νετανιάχου και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να ασκήσουν δημόσια και ιδιωτική πίεση στην εισαγγελέα και το προσωπικό της.

Μεταξύ 2019 και 2020, σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην έκδοση βίζας και κυρώσεις στη γενική εισαγγελέα. Η κίνηση έγινε ως αντίποινα στην επιδίωξη του Μπενσούντα για μια ξεχωριστή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, που φέρεται να διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν και αφγανικό και αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνέδεσε το πακέτο κυρώσεων με την υπόθεση της Παλαιστίνης. «Είναι σαφές ότι το ΔΠΔ βάζει το Ισραήλ στο στόχαστρο [του] μόνο για πολιτικούς σκοπούς», είπε.

Μήνες αργότερα, κατηγόρησε τη Μπενσούντα, χωρίς να αναφέρει κανένα στοιχείο, ότι «εμπλέκτηκε σε πράξεις διαφθοράς για προσωπικό της όφελος».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ακυρώθηκαν μετά την είσοδο του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εξέδωσε απόφαση που επιβεβαίωσε ότι το ΔΠΔ είχε δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον επόμενο μήνα, η Μπενσούντα ανακοίνωσε την έναρξη της ποινικής έρευνας.

«Στο τέλος, το κεντρικό μας μέλημα πρέπει να είναι για τα θύματα εγκλημάτων, τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών, που προκύπτουν από τον μακρύ κύκλο βίας και ανασφάλειας που έχει προκαλέσει βαθιά ταλαιπωρία και απόγνωση σε όλες τις πλευρές», είπε τότε.

Η Μπενσούντα ολοκλήρωσε την εννιάχρονη θητεία της στο ΔΠΔ τρεις μήνες αργότερα, αφήνοντας στον διάδοχό της, Χαν, να αναλάβει την έρευνα. Μόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, η έρευνα του ΔΠΔ απέκτησε εκ νέου επείγουσα ανάγκη, με αποκορύφωμα το αίτημα της περασμένης εβδομάδας για εντάλματα σύλληψης.

Ήταν το συμπέρασμα που φοβόταν το πολιτικό, στρατιωτικό και μυστικό κατεστημένο του Ισραήλ. «Το γεγονός ότι επέλεξαν τον επικεφαλής της Μοσάντ για να είναι ο ανεπίσημος αγγελιοφόρος του πρωθυπουργού στη Μπενσούντα ήταν εξ ορισμού εκφοβισμός», είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση του Κοέν. «Απέτυχε».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργία: Το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο και υπερψήφισε τον νόμο περί «ξένης επιρροής» – Η αντίδραση της ΕΕ

Τρόμος για Βρετανούς τουρίστες στη Μαγιόρκα: Ντόπιος οδηγός εμβόλισε το αυτοκίνητό τους (Video)

Μήνυμα Πούτιν στη Δύση να μην παίζει με τη φωτιά: Συνέπειες αν χτυπηθεί η Ρωσία με δυτικά όπλα – Διχασμένη η Ευρώπη

Keywords
guardian, guardian, ερευνα, υπηρεσιες, υπουργειο δικαιοσυνης, icc, δπδ, email, aman, αποδειξεις, λιβυη, κανταφι, οηε, ηπα, ρωσία, cctv, λδκ, φως, μκο, cia, pegasus, εταιρεία, group, δραση, συμμετοχή, υπουργοι, νέα, εμφάνιση, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αξιολογηση, χωρες, ρωσία, το θεμα, αγγελιοφορος, αυτοκινητο, αφγανισταν, γνωση, δουλεια, εδρα, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, θητεια, ιερουσαλημ, ισραηλ, καριερα, κινα, λδκ, λονδινο, μκο, οηε, ονοματα, περιοδικα, πιεση, ρωτησε, φως, cia, email, αρθρο, ατομο, εβδομαδες, βετο, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γεγονος, γραμμα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, διψα, δηλωσεις, δπδ, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, εγκληματα, εγγραφα, εγγραφες, ευκαιρια, αιθουσα, ειπαν, ειπε, εκβαση, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργα, εν μερει, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ερευνες, ερχονται, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, εφυγε, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρχαν, υποθεση, οικο, ιστορικο, καμερες, κενυα, κυβερνηση, κινηση, κονγκο, κοεν, λεπτομερειες, μαγιορκα, μηνυματα, μηνες, μυστικο, μουαμαρ κανταφι, μορφη, μυστικα, νεα υορκη, νομικη, ξενοδοχειο, ομαδα, οδηγος, οικογενεια, ορια, οχθη, παλαιστινη, πηγη, υπογραφη, πουτιν, ρητρα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σουιτα, σπιτι, ταυτοτητες, ταλιμπαν, ταλαιπωρια, ταξιδια, τμημα, τονος, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, φυση, φορα, χαγη, group, aman, ασφαλεια, cctv, εφαρμογη, εννεα, ερωτησεις, φακελος, pegasus, ηγετες, χωρα, icc, υπουργειο, κρυφα, λευκο, ομαδες, οργανα, οργη, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σημα, θεσεις, υλικο, ωραιο, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα