Guardian: Παραμένει στο υπ. Οικονομικών ο Τσακαλώτος, ο άνθρωπος που απέτρεψε το Grexit

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο χαμηλών τόνων, πρώην λέκτορας οικονομικών που του πιστώθηκε ότι έσωσε τις διαπραγματεύσεις όταν η χώρα αντιμετώπισε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, επιστρέφει στο υπουργείο Οικονομικών, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η νέο-εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, διατήρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να συνεχίσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις

των όρων της νέας συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωζώνης. Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στις υπουργικές θέσεις «κλειδιά» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οδήγησε το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, μετά την εγκατάλειψη από την ελληνική κυβέρνηση της μαχητικής στάσης απέναντι στους δανειστές και τη συμφωνία να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας. Παρά τη στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα, επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά και δημιούργησε ξανά κυβέρνηση συνεργασίας με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επέστρεψε στο υπουργείο Άμυνας.

Αν και η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ακόμη ένα γύρο αυξήσεων φόρων για να διασφαλίσει τη συμφωνία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αλλαγές στις δαπάνες, στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα εργασιακά και τη δημόσια διοίκηση.

Η Ελλάδα έχει επιβιώσει από τα προγράμματα διάσωσης από το 2010 και ελπίζει να βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής του χρέους που έχει ξεπεράσει το 175% του ΑΕΠ.

Ο ήπιων τόνων Τσακαλώτος, με σπουδές στην Οξφόρδη, πρώην λέκτορας οικονομικών, πιστώθηκε με τη διάσωση των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι καθώς η Ελλάδα αντιμετώπιζε νέες απειλές εξόδου από την ευρωζώνη, καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Πηγή: Guardian

GuardianΤσακαλώτοςυπουργός ΟικονομικώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα