Guardian: Το Πεκίνο «θέλει να ελέγχει» τις μελέτες για τον κορωνοϊό πριν δημοσιευτούν

ΚΟΣΜΟΣ

 

Η Κίνα φέρεται ότι παίρνει αυστηρά μέτρα εναντίον της δημοσίευσης ακαδημαϊκών ερευνών για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Αυτό να δείχνουν έγγραφα που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο κινέζικα πανεπιστήμια, αναφέρει ο Guardian.  

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα απέρριψε ξανά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες προσπάθησε να συγκαλύψει το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

«Η Κίνα ήταν ανοιχτή, διαφανής και υπεύθυνη στην ενημέρωση του κόσμου για την πανδημία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η έρευνα για την προέλευση του ιού είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και υπόκειται σε ελέγχους

από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρουν σημειώματα που δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες του Fudan University και του China University of Geosciences, της Γουχάν.  

Ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του SOAS China Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς εκλαμβάνεται η εξέλιξη και η διαχείριση του ιού, από τις πρώτες ημέρες.  

«Σε όρους προτεραιότητας, ο έλεγχος του αφηγήματος είναι πιο σημαντικός από τη δημόσια υγεία ή τον οικονομικό αντίκτυπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία και η δημόσια υγεία δεν είναι σημαντικές. Αλλά το αφήγημα είναι ύψιστης σημασίας», είπε.   

«Αν αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά θα έδειχναν ότι η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να ελέγξει πολύ αυστηρά το αφήγημα για την προέλευση του κορωνοϊού», συμπλήρωσε ο Τσανγκ, σχετικά με τις αναφορές για νέους κανονισμούς.  

Τι ανέφεραν τα έγγραφα που διαγράφηκαν

Το China University of Geosciences, της Γουχάν, φαίνεται να δημοσίευσε και μετά να διέγραψε νέες προϋποθέσεις ότι οι ακαδημαϊκές έρευνες που αφορούν την προέλευση του ιού πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, πριν από τη δημοσίευσή τους.  

«Η ακαδημαϊκή επιτροπή του πανεπιστημίου θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει την έρευνα με έμφαση στον έλεγχο της ακρίβειας της θεωρίας, όπως και αν είναι κατάλληλη για δημοσίευση. Όταν οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, το πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει αναφορά στο υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και θα πρέπει να δημοσιευθεί μόνο όταν θα έχει ελεγχθεί από το υπουργείο», αναφέρει ο κανονισμός.  

Άλλο έγγραφο, που έχει στην κατοχή του ο Guardian αλλά δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, φαίνεται να προέρχεται από το νοσοκομείο Renmin του Πανεπιστημίου της Γουχάν και επίσης ανέφερε ότι η δημοσίευση έρευνας για την προέλευση του Covid-19 πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο.   

Άλλο σημείωμα, που φαίνεται να δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου από τη σχολή πληροφορικής και τεχνολογίας του Fudan University στη Σαγκάη, απαιτούσε «σοβαρή και αυστηρή» διαχείριση μελετών που ασχολούνται με την πηγή του ιού. Οι έρευνες θα πρέπει να υποβάλλονται για δημοσίευση αφού θα έχουν εγκριθεί από ειδικό γραφείο.

Τα email, ονόματα και τηλέφωνα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο σημείωμα υποδεικνύουν το γραφείο που κάνει τους ελέγχους είναι τμήμα του υπουργείου Παιδείας.  

O Guardian αναφέρει ότι τεχνική ανάλυση προκύπτει ότι οι εν λόγω δημοσιεύσεις έγιναν στις επικυρωμένες ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, προτού αφαιρεθούν. Όμως, η εφημερίδα δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αν αυτές οι δημοσιεύσεις αντανακλούν μια νέα κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο που έκανε ο Guardian στην κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.  

Με πληροφορίες από Guardian / lifo.gr

ΚίναGuardianΚορωνοϊόςμέτραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα