H εκκωφαντικά σιωπηρή διαμαρτυρία των καλλιτεχνών για την τεχνητή νοημοσύνη που υπονομεύει το έργο τους

Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί – συμπεριλαμβανομένων των Άνι Λένοξ, Ντέιμον Όλμπαρν και Κέιτ Μπους – κυκλοφόρησαν ένα βουβό άλμπουμ την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες λένε ότι θα διευκολύνουν τις εταιρείες AI να εκπαιδεύουν μοντέλα χρησιμοποιώντας έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των δημιουργών στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη

των μοντέλων τους, εκτός εάν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων επιλέξουν να «εξαιρεθούν».

Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι το άλμπουμ, με τίτλο Is This What We Want?, θα επιστήσει την προσοχή στον πιθανό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης και στη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλα τα κέρδη θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Help Musicians.

«Στη μουσική του μέλλοντος, οι φωνές μας θα μείνουν χωρίς να ακουστούν;» είπε η Κέιτ Μπους σε δήλωσή της.

Η δημόσια διαβούλευση για τις νομικές αλλαγές ολοκληρώνεται αργότερα την Τρίτη.

Το άλμπουμ – που υποστηρίζεται επίσης από τους Μπίλι Όσιαν, Εντ Ο’ Μπράιεν των Radiohead και τον Νταν Σμιι των Bastille, καθώς και από τους The Clash, Mystery Jets και Jamiroquai – περιλαμβάνει ηχογραφήσεις κενών στούντιο και χώρων παραστάσεων, δείχνοντας αυτό που φοβούνται οι καλλιτέχνες είναι ο πιθανός αντίκτυπος της προτεινόμενης αλλαγής νόμου.

Η λίστα κομματιών για τον δίσκο απλώς γράφει το μήνυμα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κλοπή μουσικής προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης».

Η κυβέρνηση διαβουλεύεται επί του παρόντος για προτάσεις που θα επιτρέψουν στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν υλικό που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο χωρίς να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα εάν το χρησιμοποιούν για εξόρυξη κειμένου ή δεδομένων.

Τα προγράμματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης εξορύσσουν ή μαθαίνουν από τεράστιες ποσότητες δεδομένων όπως κείμενα, εικόνες ή μουσική στο διαδίκτυο για να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο που μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο.

Οι προτάσεις θα έδιναν στους καλλιτέχνες ή τους δημιουργούς τη λεγόμενη «επιφύλαξη δικαιωμάτων» – τη δυνατότητα να εξαιρεθούν.

Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό για έναν μεμονωμένο συγγραφέα ή καλλιτέχνη να ειδοποιήσει χιλιάδες διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης ότι δεν θέλουν το περιεχόμενό τους να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο ή να παρακολουθεί τι έχει συμβεί στη δουλειά του σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (DSIT) ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι «το ισχύον καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη εμποδίζει τις δημιουργικές βιομηχανίες, τα μέσα ενημέρωσης και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους – και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Γι’ αυτό συμβουλευόμαστε για μια νέα προσέγγιση που προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης όσο και των κατόχων δικαιωμάτων και παρέχει μια λύση που επιτρέπει και στους δύο να ευδοκιμήσουν.

«Έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσαν ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και «δεν θα γίνουν κινήσεις έως ότου είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχουμε ένα πρακτικό σχέδιο που επιτυγχάνει κάθε έναν από τους στόχους μας».

«Καταστροφικό για τους μουσικούς»

Η Imogen Heap, ο Yusuf γνωστός και ως Cat Stevens και ο Riz Ahmed έχουν επίσης υποστηρίξει την κυκλοφορία του βουβού άλμπουμ καθώς και οι Tori Amos και Hans Zimmer.

Ο συνθέτης Max Richter, ένας άλλος από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο άλμπουμ, σημείωσε πώς τα σχέδια όχι μόνο έχουν αντίκτυπο στους μουσικούς αλλά “φτωχαίνουν τους δημιουργούς” σε όλα τα επίπεδα, από συγγραφείς έως εικαστικούς καλλιτέχνες και όχι μόνο.

Το 2023, η μουσική του Ηνωμένου Βασιλείου συνεισέφερε ένα ρεκόρ 7,6 δισεκατομμυρίων λιρών στην οικονομία.

Ο διοργανωτής του βουβού δίσκου, Εντ Νιούτον-Ρεξ, είπε ότι οι προτάσεις δεν ήταν μόνο «καταστροφικές για τους μουσικούς» στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και «εντελώς περιττές», καθώς η χώρα μπορεί να είναι «ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να θυσιάζει τις κορυφαίες δημιουργικές βιομηχανίες μας στον κόσμο».

Είπε ότι ο νέος δίσκος έδειξε ότι «όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το δικαιολογήσει, οι ίδιοι οι μουσικοί είναι ενωμένοι στην πλήρη καταδίκη αυτού του άστοχου σχεδίου».

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Naomi Kimpenu πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μας εγκαταλείψει η κυβέρνηση και να μας κλέψουν τη δουλειά για το κέρδος της μεγάλης τεχνολογίας».

Είπε ότι τα σχέδια θα «κλιμακώσουν τις προοπτικές τόσων πολλών αναδυόμενων καλλιτεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τον Ιανουάριο, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ είπε στο BBC ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν την «εξαγωγή» τεχνολογίας που μπορεί να καταστήσει αδύνατο για τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες να βγάλουν τα προς το ζην.

Σε επιστολή προς τους Times, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι υπογράφοντες, ανέφεραν ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία θα επιτρέψουν στις μεγάλες τεχνολογίες να επιδρομούν στους δημιουργικούς τομείς.

Μαζί τους συμμετείχαν άνθρωποι όπως η Μπους, ο Εντ Σίραν, η Ντούα Λίπα και ο Στινγκ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια για αλλαγή της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Την Τρίτη, οι δημιουργικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να τονίσουν πώς το περιεχόμενό τους κινδυνεύει να δοθεί δωρεάν σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκστρατεία Make it Fair, η οποία περιλαμβάνει κυκλικές διαφημίσεις σε εθνικές εφημερίδες, προτρέπει τους ανθρώπους να γράψουν στους βουλευτές τους για να αντιταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Phil Collins: «Είμαι πολύ άρρωστος, έχω χάσει την όρεξη για μουσική» (video)

Βραβεία SAG 2025: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς (Photos)

Στην Ελλάδα για την «Οδύσσεια» ο Κρίστοφερ Νόλαν

Keywords
Τυχαία Θέματα