H Κα Κεραμέως

Επωνύμως

 

Βλέποντας την εικόνα με τα παιδιά στο καφενείο ενός χωριού να προσπαθούν να ακούσουν τη δασκάλα τους μέσα από κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί παρά να θυμώσει κανείς. Όχι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα του 2020 και δεν πρέπει να είναι.

Αναζητώντας στο Ιντερνετ έψαξα και βρήκα μερικά μέτρα που πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εκπαίδευση τους και αναρωτήθηκα: Τι πάει στραβά εδώ την χώρα μας; Τι είναι αυτό που φταίει και δεν μπορούμε να

κάνουμε τα εύκολα, να αντιγράψουμε ορισμένα απλά μέτρα. Δεν υπάρχουν χρήματα; Δεν το πιστεύω, αφού με ευκολία βρίσκονται για λογής – λογής άλλα πράγματα; Δεν υπάρχει φαντασία στην εξουσία;

Μπορεί, όσοι έχουν τις θέσεις να θεωρούν ότι πέτυχαν τον στόχο τους και δεν χρειάζονται να κάνουν τίποτα άλλο παρά απλά να διεκπεραιώνουν την καθημερινότητα χωρίς ευρηματικότητα, χωρίς δημιουργικότητα, χωρίς ζήλο. Να αποφεύγουν τις προκλήσεις και απλά να πατάνε στα τετριμμένα.

Για να δούμε λοιπόν τι έκαναν σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ με παρόμοιο προφίλ με το δικό μας.

1. Μοίρασαν σε όλα τα παιδιά λάπτοπ ή ταμπλέτ. Δεν τους τα χάρισαν. Παραμένουν στην ιδιοκτησία του κάθε σχολείου. Τα «χρέωσαν» στα παιδιά όπως χρεωνόμαστε ας πούμε τα όπλα μας όταν πάμε φαντάροι και τα παραδίδουμε όταν απολυόμαστε. Όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να τα επιστρέψουν στο σχολείο τους και εάν φυσικά έχουν κάνει κάποια ζημιά θα την επιβαρυνθούν. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας όμως, όλοι, από το παιδί του νηπιαγωγείου έως το παιδί της Γ Λυκείου, έχουν υπολογιστή να δουλέψουν. Χωρίς να πονοκεφαλιάζονται οι γονείς και χωρίς να χρειάζονται να βάζουν το χέρι στη τσέπη.

2. Το κράτος φροντίζει ώστε να υπάρχει απρόσκοπτα ελεύθερο WIFI παντού. Κάποτε το είχε υποσχεθεί και ένας πρώην πρωθυπουργός. Ιντερνετ καλής ποιότητας και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Δεν είναι δα και δύσκολο. Οι πάροχοι των τηλεπικοινωνιών έχουν υπερκέρδη κάθε χρόνο, ας υποχρεωθούν να κάνουν επενδύσεις.

3. Τα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων για όλα τα μαθήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού- αλλού, όχι εδώ, μην μπερδεύεστε -, έγιναν e-book. Oι φωτογραφίες, οι χάρτες, οι ασκήσεις απέκτησαν διαδραστικό χαραχτήρα. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ώστε τα βιβλία να αποτελέσουν ένα ελκυστικό πακέτο για τα παιδιά, με χρώματα, σχήματα, παιχνίδια, βίντεο, τέστ, δημιουργήθηκαν e-πίνακες όπου το παιδί μπορεί να γράφει πάνω στην οθόνη. Η τηλεκπαίδευση- σε άλλες χώρες, όχι εδώ - δεν είναι απλά η δασκάλα σε ένα δωμάτιο να λέει, να λέει, να λέει και ο μαθητής από την άλλη μεριά να ακούει με διακοπές, να χασμουριέται και να κοιτάει συνέχεια το ρολόι του

4. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές υποχρεώθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς email στο αντίστοιχο gov, άλλων χωρών φυσικά, ώστε εκεί να ανεβαίνουν οι ασκήσεις, να διατυπώνουν απορίες οι μαθητές, να διορθώνονται οι εργασίες, εν πάσει περιπτώσει να υπάρχει ο αναγκαίος διάλογος ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο εκτός ωραρίου σχολείου για βοήθεια ή απλά για επιβράβευση και επικοινωνία.

Πόσα από τα παραπάνω προετοιμάστηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι - όπου υπήρχε άφθονος χρόνος – και πόσα από τα παραπάνω εφαρμόζονται ; Ας μας απαντήσει η κα Κεραμέως…

 

 

 

Κεραμέωςπαιδείασχολικά βιβλίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα