H Λατινική Αμερική «κλείνει το μάτι» στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Ξηλώνεται το πουλόβερ της UNASUR, που είχε δημιουργηθεί ως αντίβαρο στις ΗΠΑ

Η Κολομβία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Ένωση Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR). Γεγονός το οποίο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς μερικούς μήνες νωρίτερα Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Περού είχαν κάνει γνωστό ότι θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στην Ένωση.

H UNASUR είναι μία ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής, έμπνευσης του Ούγο Τσάβες,

που ιδρύθηκε το 2008 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προωθηθεί η ολοκλήρωση των κρατών της περιοχής και να αποκρουστεί η επιρροή των ΗΠΑ, όταν οι τελευταίες σκόπευαν να δημιουργήσουν μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τη λατινομερικανική ήπειρο.

Ωστόσο ο οργανισμός σήμερα έχει παραλύσει από τις πολιτικές διαφωνίες και τις συγκρούσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα. Στην προεδρία της UNASUR βρίσκεται σήμερα η Βολιβία με τον Έβο Μοράλες.

Δεξιά στροφή

Ο σκοπός της UNASUR φαίνεται πως σε καμιά περίπτωση δεν θα εκπληρωθεί. Η Βολιβία, μία από τις 12 χώρες κράτη - μέλη της Λατινικής Αμερικής, η οποία παραμένει κοντά στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δεν μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να κρατήσει στη ζωή την Ένωση. Στην πλειονότητά τους τα λατινοαμερικανικά κράτη έχουν πλέον δεξιόστροφες, συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και επιθυμούν περισσότερο από ποτέ την εξωστρέφεια.

Ο νέος ΥΠΕΞ της Κολομβίας Χολμς Τρουχίγιο είχε εκφράσει πρόσφατα τη θέση ότι «η UNASUR είχε δημιουργηθεί από τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες για να υπάρξει ρήξη στο ενδοαμερικανικό σύστημα και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή το καθεστώς του». Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τη λέξη «δικτατορία».

Ο ίδιος είχε εξάλλου καταδικάσει το ότι η Ένωση ουδέποτε έχει καταγγείλει την κυβέρνηση του Καράκας, χαρακτηρίζοντάς την ως την «καταστροφή της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» από τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο νέος, δεξιός Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Τρίτη, είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την UNASUR, τη συμμετοχή στην οποία έχουν ήδη αναστείλει η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Παραγουάη.

Τον Απρίλιο, η προεδρεύουσα Βολιβία, μέσω του ΥΠΕΞ Φερνάντο Χουανακούνι, δήλωσε πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η UNASUR δημιουργεί την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του αντικειμένου, της δομής και των στόχων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου λήψης αποφάσεων.

Η αρχή της κρίσης

Τα ανησυχητικά σημάδια στο εσωτερικό της UNASUR άρχισαν να εμφανίζονται τον Ιανουάριο του 2017, όταν τα κράτη - μέλη έπρεπε να εκλέξουν τον νέο γενικό γραμματέα, καθώς έληξε η θητεία του Κολομβιανού Ερνέστο Σάμπερ. Ο Αργεντίνος υποψήφιος Χοσέ Οκτάβιο Μπορδόν δεν είχε υποστήριξη από τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να οδηγείται σε αδιέξοδο και το σώμα να μένει χωρίς γραμματέα.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή του στην τοποθέτηση γραμματέα από την Αργεντινή. Εξάλλου, είχε γίνει ήδη γνωστό πως το Μπουένος Άιρες βρισκόταν για ακόμα μία φορά έξω από την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Μαδούρο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση της κυβέρνησης της Βολιβίας κατά την προεδρία του μπλοκ, σημειώνοντας πως «τα κοινωνικά κινήματα και οι επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής θα υπερασπιστούν την UNASUR» και πως πρέπει να διατηρηθεί η ουσία της Ένωσης. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά.

Χωρίς λόγο ύπαρξης

Οι χώρες - μέλη της Ένωσης υποστηρίζουν ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και πως το Καρακάς χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης το πετρέλαιο που προμηθεύει στις γειτονικές χώρες. Η πλειονότητα των λατινοαμερικανικών χωρών έχει μετατοπιστεί όλο και πιο δεξιά, και κάποιες δεν επιθυμούν πλέον την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Η Κολομβία, συγκεκριμένα, όπου ο νέος Πρόεδρός της Ιβάν Ντούκε άρχισε τη θητεία του με κακούς οιωνούς: οι σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα βρίσκονται στο ναδίρ και ίσως γι’ αυτό μία από τις πρώτες κινήσεις ήταν η αποχώρηση από την UNASUR.

Στην πρώτη του παρουσίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χολμς Τρουχίγιο ενημέρωσε επίσης ότι η Κολομβία θέλει να ηγηθεί της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς. Για τον λόγο αυτόν «οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα ενισχυθούν», δήλωσε συγκεκριμένα. Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Χολμς διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει περισσότερη ποικιλομορφία στη διμερή ατζέντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Η Ένωση - όραμα του Τσάβες και του συνεχιστή του Νικολάς Μαδούρο, όπως όλα δείχνουν, χάνει τον λόγο της ύπαρξής της.

UNASURΗΠΑΛατινική ΑμερικήκρίσηIssue: 2034Issue date: 14-8-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα