HPV και Εμβολιασμός: Καταρρίπτοντας Μύθους και Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία
Η συνεχής ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την κατάρριψη των μύθων γύρω από το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που δυστυχώς και στη χώρα μας έχει μικρή ανταπόκριση.
Ο HPV ευθύνεται για μια σειρά καρκίνων όπως του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφάρυγγα των γεννητικών οργάνων και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάζονται κορίτσια και αγόρια για την εξάλειψή του. Ωστόσο στη διάδοση αυτών των μύθων, καθοριστικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του διαδικτύου, που μέσω της παραπληροφόρησης υπάρχουν
Στην κατάρριψη αυτών των μύθων συμβάλει δυναμικά η Αυστραλία η οποία αποτελεί παράδειγμα χώρας με μαζική εμβολιαστική κάλυψη, όπου τα οφέλη είναι ήδη εμφανή: σχεδόν πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων και δραστική μείωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, όπως αναφέρει η κυρία Λίνα Μιχαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».
Η ιστορία του εμβολίου κατά του HPVΤη δεκαετία του ’70, o Γερμανός μικροβιολόγος και ιολόγος Herald zur Hausen (1936-2023) συνέδεσε την παρουσία του ιού HPV στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, με την μετέπειτα ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια, το 1981, κατάφερε να απομονώσει τον τύπο HPV 6 σε κονδυλώματα, ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, απομόνωσε τους ογκογόνους τύπους HPV 16 και 18 σε κακοήθεις όγκους του τραχήλου της μήτρας.
Μία δεκαετία αργότερα, χρησιμοποιώντας αυτήν την σημαντική πληροφορία, οι Ian Frazer και Jian Zhou στο Queensland της Αυστραλίας, ανάπτυξαν σωματίδια ομοιάζοντα με τον ιό, τα λεγόμενα VLPs, τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση, χωρίς όμως να προκαλούν νόσο. Έθεσαν έτσι τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου εμβολίου, το οποίο θα ήταν το πρώτο στην ιστορία με ένδειξη την πρόληψη ενός από τους συχνότερους καρκίνου στον άνθρωπο.
Μετά από καλά σχεδιασμένες μελέτες, το πρώτο εμβόλιο κατά του HPV, πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, αρχικά με στόχο κυρίως τα έφηβα κορίτσια, ενώ η χορήγησή του εγκρίθηκε και στα αγόρια το 2009. Τα αρχικά εμβόλια προστάτευαν από τους δύο συχνότερους ογκογόνους τύπους HPV, τον 16 και 18, πλέον, από το 2014, κυκλοφορεί νεότερο εμβόλιο, το οποίο παρέχει σημαντική προστασία από 7 ογκογόνους τύπους και τους δύο συχνότερους τύπους, οι οποίοι προκαλούν τα κονδυλώματα.
Από ποιους καρκίνους προστατεύει το εμβόλιοΕπιπλέον, όλο και περισσότερα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο κατά του HPV, προστατεύει γυναίκες και άνδρες από πληθώρα άλλων κακοηθειών, όπως του στοματοφάρυγγα, λάρυγγα και πρωκτού. Επομένως, το εμβόλιο φαίνεται σαφώς ότι δεν αφορά μόνο τον γυναικείο πληθυσμό.
Στον αγώνα κατά του HPV μάλιστα, φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικός ο εμβολιασμός και των αγοριών, καθώς, εκτός από το προσωπικό τους όφελος, εκείνα θα αποτελούν αργότερα φορείς του ιού, που θα τον μεταδίδουν στις συντρόφους τους. Επιπλέον, ο μαζικός εμβολιασμός τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών, θα επιτρέψει στη δημιουργία ανοσίας αγέλης στο γενικό πληθυσμό.
Ο ρόλος της παραπληροφόρησηςΠαρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και τις εκτεταμένες εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησής του, η αποδοχή του παραμένει χαμηλότερη από τα προσδοκόμενα, κυρίως σε σχέση με άλλα εμβόλια, που διενεργούνται στην παιδική ηλικία. Αυτή η παραδοχή, αφορά δυστυχώς και τη χώρα μας.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή του εμβολίου είναι η παραπληροφόρηση. Μύθοι που κυριαρχούν, περιλαμβάνουν απόψεις όπως ότι το τεστ Παπανικολάου αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ότι η φυσική ανοσία είναι καλύτερη από αυτήν που αναπτύσσεται μετά τον εμβολιασμό, και ότι το εμβόλιο είναι δυνητικά επικίνδυνο ή ότι τάχα προκαλεί στείρωση. Επιπλέον διατυπώνονται εσφαλμένοι ισχυρισμοί, ότι το εμβόλιο δεν θα έπρεπε να διενεργείται κατά την παιδική ηλικία, καθώς, αφορά στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή των ατόμων, πιθανώς να αυξάνει τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, ή ότι τα αγόρια δεν χρειάζονται εμβολιασμό.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση τέτοιων μύθων. Μελέτες, οι οποίες έλεγξαν τις πληροφορίες στις πλατφόρμες του Twitter και του YouTube δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των χρηστών εστιάζει σε ανησυχίες για παρενέργειες και θεωρίες συνωμοσίας και πολύ λιγότερο στα οφέλη και τις θετικές συνέπειες του εμβολιασμού.
Το παράδειγμα της ΔανίαςΤο παράδειγμα της Δανίας αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Μέσω της συνεργασίας έγκριτων επιστημονικών και κρατικών φορέων, σχεδιάστηκε καμπάνια με τίτλο «Stop HPV – Stop Cervical Cancer», η οποία περιλάμβανε διαδικτυακή και οπτικοακουστική ενημέρωση, καθώς και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για γονείς. Η καμπάνια οδήγησε σε αύξηση της εμπιστοσύνης στο εμβόλιο, αύξηση της χρήσης του και ως εκ τούτου μείωση των προκαρκινικών βλαβών στον τράχηλο της μήτρας.
Το κλειδί επομένως για την επιτυχία της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η εκπαίδευση και η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, που μπορούν να καταρρίψουν τους μύθους και να ενισχύσουν την αποδοχή του εμβολίου.
Ας μην ξεχνούμε τέλος, την καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σύνθημα «90-70-90» και στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου στο 70% των γυναικών, την αντιμετώπιση του 90% των προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών και τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών έως 15 ετών παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης
Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου για την μαζική παραίτηση ιατρών της Μ.Ε.Θ. ΠΑ.Γ.Ν.Η: «Στο ίδιο έργο θεατές»
Απάνθρωπη ταλαιπωρία ηλικιωμένης με άνοια στο «Γ. Γεννηματάς»: Έμεινε τρεις μέρες σε ράντζο δεμένη
SOS για την ιογενή γαστρεντερίτιδα στην Ελλάδα – Μέτρα πρόληψης και αποφυγής της νόσου από τον ΕΟΔΥ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο «αριστούχος» Λουίτζι Μαντζιόνι που «τα είχε όλα» και δολοφόνησε τον CEO της ασφαλιστικής στη Νέα Υόρκη – «Αυτά τα παράσιτα πήγαιναν γυρεύοντας»
- Το απλό τεστ που συστήνει νευρολόγος να κάνουμε ενώ περπατάμε για τον εντοπισμό πρώιμης άνοιας
- Πόσο θα κοστίζουν τα διαμερίσματα Λάτση - Lamda στο Ελληνικό
- Επτά οι δράστες της διπλής δολοφονίας στη Γλυφάδα: Ταυτοποιήθηκαν οι έξι
- Αποχωρεί και η Ράνια Θρασκιά από τον ΣΥΡΙΖΑ – Συγκροτεί Κ.Ο. το κίνημα Κασσελάκη
- Η Δέσποινα Βανδή έκανε reunion με τους συμμαθητές της από το Λύκειο – Δείτε φωτογραφία
- Το FBI ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ iPhone και Android: «ΣΣΤΟΠ ΣΤΑ SMS, ΜΟΝΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ»
- Μονεμβασιά: Τραγωδία με 2 νεκρούς μετά από φωτιά σε σπίτι
- Αποκάλυψη-σοκ από τη διευθύντρια του Παίδων «Αγία Σοφία»: Τουλάχιστον τρία παιδιά σε κάθε εφημερία
- Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- HPV και Εμβολιασμός: Καταρρίπτοντας Μύθους και Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία
- «Καμπανάκι» από Άδωνι για Συρία
- Luigi Mangione: Ποιος είναι ο 26χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του CEO της United Healthcare (photos/videos)
- Aegean: Δύο νέες πτήσεις για Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν ξεκινάει στις αρχές του 2025
- Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Η δημοκρατική παγίδα
- Τραγωδία στη Μονεμβασία: Φωτιά σε χώρο που διέμεναν εργάτες γης – Δύο νεκροί (video)
- Συρία: Οι αντάρτες θα δώσουν λίστα αξιωματικών που ενέχονται σε βασανιστήρια – Βρέθηκαν πτώματα, αλλά όχι υπόγεια κελιά (Videos)
- Επενδύσεις από την Κωτσόβολος για την αναβάθμιση των καταστημάτων της
- ΣΥΡΙΖΑ: Το επιθετικό φλερτ Φάμελλου στη Νέα Αριστερά για συνεργασία ή επανένωση – Τα βήματα προσέγγισης και η παράμετρος Πολάκη
- Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος, πού αναμένονται σήμερα βροχές και τοπικές καταιγίδες (videos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- HPV και Εμβολιασμός: Καταρρίπτοντας Μύθους και Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία
- Η Helleniq Energy αποκτά το 100% της Elpedison – Νέα εποχή για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
- Χολαργός: Γκαζάκια στην είσοδο πολυκατοικίας που διαμένει αστυνομικός
- Πάρης Σκατσολιάς: Πόσα χρήματα έπαιρνε ο «Μανωλάκης» από το «Καφέ της Χαράς» (Video)
- Συρία: Οι κίνδυνοι πίσω από τους πανηγυρισμούς για την πτώση του Άσαντ
- Αναδρομικά: Ποιοι έχουν την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων έως τέλος του έτους
- Luigi Mangione: Ποιος είναι ο 26χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του CEO της United Healthcare (photos/videos)
- Aegean: Δύο νέες πτήσεις για Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν ξεκινάει στις αρχές του 2025
- Επενδύσεις από την Κωτσόβολος για την αναβάθμιση των καταστημάτων της
- Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος, πού αναμένονται σήμερα βροχές και τοπικές καταιγίδες (videos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένα βήμα πριν το «ναι» για Ράμμο ο Φάμελλος
- Θα βγει στο... αντάρτικο ο Πολάκης;
- Nature: Οι δέκα άνθρωποι που διαμόρφωσαν την επιστήμη το 2024
- Βραβεία ΠΣΑΠΠ, ιστορία της πλάκας: Στην καλύτερη 11αδα δεν ψηφίστηκε ο Έσε
- Στο Ecofin στις Βρυξέλλες ο Κ.Χατζηδάκης – Τι περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη
- Δολοφονία CEO: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 26χρονο Λουίτζι Μαντζιόνι που συνελήφθη
- Πρόγνωση Μαρουσάκη: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα – Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από Σάββατο
- Νίκος Σαργκάνης: Σήμερα το τελευταίο αντίο στο «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων
- Η Δέσποινα Βανδή έκανε reunion με τους συμμαθητές της από το Λύκειο – Δείτε φωτογραφία
- Μακελειό στην Αϊτή: Τουλάχιστον 184 νεκροί σε σφαγή που σχετίζεται με βουντού