Helleniq Energy: Πρόβλεψη για κέρδη EBITDA 1 δισ. το 2023 – Τα σχέδια για ΔΕΠΑ και ΑΠΕ

Πρόβλεψη για κέρδη EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ έδωσε ο CEO της Heleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της εταιρείας.

«Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της εταιρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς το 2022 η εταιρεία παρουσίασε προσαρμοσμένο EBITDA

ρεκόρ ύψους 1,601 δισ. ευρώ.
Την θετική αυτή προοπτική δημιουργούν οι καλές επιδόσεις Ιουλίου και Αυγούστου και γενικότερα του τρίτου τριμήνου που σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη θα συνεισφέρουν ώστε η εταιρεία να πετύχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της.

Ο επικεφαλής της Helleniq Energy ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία ο όμιλος έχει συμμετοχή 35% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο κ. Σιάμισιης για το θέμα αυτό υπογράμμισε ότι η στρατηγική της εταιρείας εφαρμόζει «καθαρές λύσεις» κάτι που μεταφράζεται στο ότι στόχος είναι είτε η απόκτηση ποσοστού που θα δίνει τον έλεγχο στη Heleniq Energy είτε η πώληση του υφιστάμενου ποσοστού που διατηρεί ο όμιλος.
Μάλιστα ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι: «Στην περίπτωση, όμως, της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχουμε καθαρή λύση από την κυβέρνηση».

Με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ

Πάντως ο κλάδος που αποφέρει σημαντικά κέρδη και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς είναι αυτός των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη από ΑΠΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 21 εκατ. ευρώ.

Ήδη ο όμιλος έχει σε λειτουργία μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ 356 MW (αύξηση 25%) ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται αυτή τη στιγμή έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία συνολικής ισχύος 100 MW.

Επίσης, έτοιμα προς κατασκευή ή σε διάφορα στάδια υλοποίησης σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται πρόσθετα έργα συνολικής ισχύος 600 MW μαζί με τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικό του βάρους που δίνει ο όμιλος στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας είναι ότι έχει στόχο να παράγει 1 GW μέχρι τα τέλη του 2025 και 2 GW έως το 2030 από ΑΠΕ.

Τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγόρασε στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 180 MW, προβλέπεται να λειτουργήσουν στο γ’ τρίμηνο του 2024 και ήδη πάνω από το 50% είναι συμβολοποιημένα με μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Επίσης, τα πρώτα 100 MW έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμα ως το 2025. Η Helleniq Energy προτίθεται να συμμετάσχει και στους επόμενους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης.

Στη Ρουμανία είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς υλοποίηση 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 211 MW, που θα λειτουργήσουν σταδιακά από το δ’ τρίμηνο του 2023 μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2025, ενώ υπάρχει συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου αρχικά για 600 MW. Η αγορά της Ρουμανίας θεωρείται ελκυστική για την Helleniq Energy, γιατί διαθέτει υψηλότερες τιμές και είναι μία αγορά υπό ανάπτυξη. Σήμερα το μερίδιο της στην πράσινη ενέργεια του ομίλου είναι στο 31%.

Στην Κύπρο βρίσκονται σε λειτουργία τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγοράσθηκαν, συνολικής ισχύος 15 MW. Ήδη, η Helleniq Energy έχει συστήσει και εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για B2B πωλήσεις, με τη διοίκηση της να προαναγγέλλει και νέες επενδυτικές κινήσεις στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα: Οι τουρίστες «ψήφισαν» Airbnb αντί ξενοδοχείων τον Ιούλιο

Οι Έλληνες στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια: Δύο αλυσίδες second hand στην ελληνική αγορά

Motor Oil: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ το 2023 – Πώς προχωράει το FSRU Διώρυγα GAS

Keywords
Τυχαία Θέματα