ICAP: Αναξιοκρατία, διαφθορά και οικονομική κρίση οδηγούν τις Ελληνίδες στο εξωτερικό

ΕΛΛAΔΑ

Αναξιοκρατία, διαφθορά και οικονομική κρίση αποτελούν τους βασικούς λόγους που οδηγούν τις γυναίκες της χώρας να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε η ICAP για να διερευνήσει το φαινόμενο της φυγής ταλέντων και επιστημόνων, του λεγόμενου "Βrain Drain".

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η κα Γαλήνη Ηλιοπούλου, Manager, ICAP Human Capital

Consulting, κατά τη διάρκεια εσπερίδας που πραγματοποίησε εχθές η ICAP Group για 3η συνεχή χρονιά με θέμα “High Heels on High Hills”.

Στην έρευνα συμμετείχαν 586 ελληνίδες που εργάζονται από 56 χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 78% των γυναικών έφυγε τα χρόνια μετά την κρίση και οι κυριότεροι λόγοι που τους οδήγησαν στο εξωτερικό ήταν η αναξιοκρατία και η διαφθορά (36%), η οικονομική κρίση (35%) και οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό (34%).

Ως κύριοι παράγοντες που θα συντελούσαν στην επιστροφή των γυναικών αυτών στην Ελλάδα αναδείχθηκαν το κλίμα και ο τρόπος ζωής (46%), οι οικονομικές απολαβές που θα λάβουν (41%) και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας (37%), αλλά και οι οικογενειακοί λόγοι (36%), που μάλιστα φαίνεται να αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα για τις γυναίκες του δείγματος σε σχέση με τους άνδρες. Εξάλλου φαίνεται ότι μεταβαίνουν για εργασία στο εξωτερικό κατά κύριο λόγο νεότερες σε ηλικία γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στη συνέχεια, η Χριστίνα Πραβή, Manager, ICAP Human Capital Consulting παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών οι οποίες αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι έρευνες αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες στην εργασία τους και πως αυτά επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο συνεργάσιμες και υποστηρικτικές προς τους άλλους, αλλά και πιο ευσυνείδητες και συνεπείς, με ενδιαφέρον να ενημερώνονται. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και δεδομένα που σχετίζονται με τα derailers, τις συμπεριφορές που οι άνθρωποι επιδεικνύουν όταν βρίσκονται υπό πίεση. Συνολικά σκιαγραφήθηκε το προφίλ της γυναίκας-στελέχους που μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να έχει πιο «δεσμευμένους» και αφοσιωμένους εργαζόμενους.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, CEO, Hogan Assessments ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των γυναικών που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις διεθνώς.

Στη τρίτη θεματική ενότητα, η οποία είχε την μορφή πάνελ (panel) και με τη συμμετοχή των Αφροδίτη Αρβανίτη, Γενική Διευθύντρια του NJV Athens Plaza, Χριστίνα Παπανδρέου, Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Baker Master S.A., Ελενής Γ. Τέντου, CEO της Actelion Pharmaceuticals Hellas S.A., συζητήθηκαν θέματα ηγεσίας και καριέρας υπό τον θεματικό άξονα: «Tι χρειάζεται για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας;».

Στην τελευταία θεματική ενότητα, οι Κώστας Ζούλιας, Director, Μαρία Κοκκίνου, Manager, και Άννα Μαρία Χρονοπούλου, Manager, ICAP Human Capital Consulting πραγματοποίησαν ταυτόχρονα τρεις παράλληλες συνεδρίες για τα θέματα: ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και δημιουργία νέας επιχείρησης καθώς και διαχείριση της επαγγελματικής ανασφάλειας που δημιουργούν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

ΕλλάδαγυναίκεςέρευναICAPεξωτερικόΔιαφθοράαναξιοκρατίακρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα