Kαι στην Ισπανία έφτιαξαν το... Ποτάμι τους

Στο κόμμα των Ciudadanos βλέπουν τον ιδανικό εταίρο για συγκυβέρνηση ο Ραχόι...ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Και η Ισπανία έχει το δικό της... Ποτάμι, το οποίο, όπως και στην Ελλάδα, όσο μπορούν το σπρώχνουν. Μάλιστα, ενώ το Ciudadanos (Πολίτες) βρίσκεται ακόμη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κοντά στην τέταρτη θέση (ενίοτε στην πέμπτη), αυτό είναι αρκετό για να προεξοφλούν μερικοί μέχρι και την «κατατρόπωση» του

Podemos (!!!), που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Λογικό; Απόλυτα! Στην τελική, υποστηρίζουν με βεβαιότητα τα συντηρητικά ισπανικά ΜΜΕ, οι Ciudadanos θα είναι οι «ιδανικοί» εταίροι του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) σε περίπτωση που το τελευταίο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για αυτοδυναμία, εξέλιξη που σήμερα μοιάζει σχεδόν σίγουρη, μια και το PP έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο (μερικές φορές και τρίτο) στις δημοσκοπήσεις.

Μαγειρέματα
Μια συγκυβέρνηση δεξιών και των «απολιτίκ» Ciudadanos, άντε – στην ανάγκη – και των σοσιαλιστών, όλοι μαζί προκειμένου να μην κατακτήσει την εξουσία το Podemos. Παρά το γεγονός ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές συνεχίζουν να κρατάνε αμφίδρομη στάση έναντι του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας) αλλά και με την παραδοσιακή Αριστερά (IU) να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Podemos, όλα αυτά δεν εμποδίζουν τις ελίτ να προσπαθούν να προκαταβάλουν τις εξελίξεις με κάθε τρόπο. Αυτά είναι τα «σχέδια» της πανικόβλητης ισπανικής πολιτικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ελίτ, και ρόλο - κλειδί θα παίξουν (έτσι ευελπιστούν) οι Ciudadanos.
Γιατί είναι οι Ciudadanos «ιδανικοί» πρωταγωνιστές σε ένα τέτοιο σενάριο; Επειδή – και αυτό θα σας θυμίσει πολλά – κανένας δεν έχει καταλάβει ακριβώς πού τοποθετούνται «ιδεολογικά», ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του κόμματος δείχνει «υπεύθυνη στάση» έναντι της «ανάγκης για πολιτική σταθερότητα» και, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει τα μέλη του, δεν θα έλεγαν «όχι» σε συνεργασία με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στην περίπτωση που αυτό κρινόταν απαραίτητο για να μην «εισέλθει η Ισπανία σε μια χαοτική περίοδο»! Οι Ciudadanos δεν είναι «ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Είναι σοβαροί».
Το κόμμα των Πολιτών, το οποίο ξεκίνησε από την Καταλονία το 2006 και διακρίθηκε για τη «σκληρή στάση του κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας», αποφάσισε μόλις πριν από λίγους μήνες να ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές.
Έκτοτε, τα ποσοστά του ενισχύθηκαν φέρνοντάς το στην «τετράδα» των διεκδικητών, χωρίς ωστόσο να απειλεί ουσιαστικά τους βασικούς παίκτες. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η σεναριολογία της «καταστροφής» του Podemos: Οι Ciudadanos, όπως υποστηρίζουν όλα τα ισπανικά ΜΜΕ και – φυσικά! – τα μέλη του PP αλλά και του PSOE, είναι «η καλύτερη λύση για όποιον θέλει απλώς να διαμαρτυρηθεί»!
Δεν χρειάζεται να πάει στην αγκαλιά των «λαϊκιστών επικίνδυνων αριστερών», που ένας θεός ξέρει τι θα προκαλέσουν στην Ισπανία!
Οι Ciudadanos είναι «σοβαροί», δεν κάνουν παρέα με τον Μαδούρο της Βενεζουέλα, ούτε, φυσικά, με τον Αλέξη Τσίπρα, που «οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή»! Τα μέλη του δεν ζητάνε «σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, «επιστήμονες», «πραγματικοί ευρωπαϊστές», βρε αδελφέ, οι οποίοι θέλουν απλώς να «απαλύνουν» τον πόνο του κοσμάκι, «σεβόμενοι», πάντα, «το ασφαλές πλαίσιο» που όλοι αγαπήσαμε. Με άλλα λόγια, προασπίζονται τη γνωστή σε εμάς ιδέα του «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε τίποτα». Γι’ αυτό είναι οι νέοι «αγαπημένοι» των ΜΜΕ, και γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες ο ισπανικός Τύπος και μια σειρά από «επιχειρηματίες» αναλώνονται σε ένα πραγματικό μπαράζ αρθρογραφίας και συνεντεύξεων, όπου σχεδόν εκθειάζουν το «υπεύθυνο προφίλ» του «εναλλακτικού κόμματος» και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι στο επιτελείο του Podemos έχει σημάνει συναγερμός και επικρατεί, λίγο - πολύ, «απελπισία» μπροστά στην άνοδο του Ciudadanos.

ΙσπανίαποτάμιCiudadanosIssue: 1856Issue date: 19-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα