Kορωνοϊός: Διασωληνωμένοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ - Έναν μήνα υπό πίεση ακόμα η Αττική

ΕΛΛAΔΑ

 

To χθεσινό άλμα στα κρούσματα αλλά και στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό μόνο ευχάριστες εξελίξεις δεν προδιαγράφει τόσο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εκτόνωσης της πίεσης στα νοσοκομεία όσο και για το περίφημο πλέον άνοιγμα της αγοράς.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.215, με την διασπορά στην Αττική να μαίνεται ανεξέλεγκτα καθώς εντοπίστηκαν 1.572 νέα

κρούσματα Σχεδόν 400 νέες μολύνσεις βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταθερά πάνω από 100 είναι στην Αχαΐα.

Έναν μήνα ακόμα θα χρειαστεί η Αττική

Μάλιστα τα νέα για την Αττική ειδικά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα καθώς από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, όπως τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε δε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, οπότε τα νοσοκομεία της Αττικής θα παραμείνουν στο «κόκκινο».

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και για διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, επισημαίνοντας με τη σειρά του την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας.

«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού. Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΟΕΔΗΝ: Πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

Σε χώρους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς με CoViD-19 στην Αττική. Η εξέλιξη αυτή δείχνει την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας και τον κίνδυνο να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 προσεγγίζουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ακόμα και τις 200 σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι είναι τουλάχιστον 23, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε αναμονή, ενόψει επιβεβαίωσης θετικότητας στον ιό, ενώ άλλοι περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη.

Για απόλυτο χάος, όσον αφορά στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της Αττικής, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο, να περιγράφει τη σημερινή κατάσταση ως εξής:

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν απίστευτες καταστάσεις. Αδειάζουν τη μία μετά την άλλη τις γενικές κλινικές και σε μία μόνο εφημερία γεμίζουν. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία σε κάθε εφημερία εισάγουν από 50 και πλέον ασθενείς. Γεμίζουν δύο κλινικές. Μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά του ιού σε κλινικές άλλων παθήσεων.

Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Δύο (σ.σ. προχθες) πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Από έρευνα, στις ΜΕΘ χθες και προχθές πέθαναν ελάχιστοι ασθενείς. Ως εκ τούτω και στην Αττική θα έχουμε υψηλότατο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ».

Κικίλιας: Δεν κάνει προσλήψεις αλλά… εκκλήσεις σε ιδιώτες γιατρούς

Με πολλαπλές εκκλήσεις ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια στη μάχη κατά της COVID-19, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε με επιστολή του από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη να πράξει τα δέοντα, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι μάλιστα δελεαστικά: μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΑττικήΚορωνοϊόςΜΕΘHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα