Koυμουτσάκος για προσφυγικό: Εκκίνηση του προγράμματος μετεγκατάστασης 1600 παιδιών

Πολιτική

Για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης 1600 ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που τίθεται σε λειτουργία από σήμερα, με τη μετακίνηση 12 παιδιών στο Λουξεμβούργο, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος στην εκπομπή της ΕΡΤ "Δέκα" το βράδυ της Μ. Τρίτης.

Αναλυτικά, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

Για το τι άλλαξε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι σηματοδοτεί η συμφωνία με το Λουξεμβούργο για τη μετακίνηση 12 παιδιών και τη χαρακτηριστική περίπτωση παιδιού που αρνήθηκε

να ενταχθεί στο πρόγραμμα για να μην αποχωριστεί τον φίλο του:

"Αυτό που άλλαξε τη στάση της ΕΕ είναι το αυξημένο κύρος και η πολύ θετική εντύπωση που έκανε η Ελλάδα όταν στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, προασπίστηκε τα ευρωπαϊκά συνόρων στον Έβρο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά υπάρχει ένα κύμα στήριξης, μια άμιλλα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

"Ξεκινάμε αύριο (σήμερα 15/4/2020) με το Λουξεμβούργο, ακολουθεί η Γερμανία, η Ελβετία ως χώρα του Σέγκεν και ακόμα οκτώ χώρες. Αύριο γίνεται η μετεγκατάσταση 12 παιδιών από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς το Λουξεμβούργο.

"Ο αριθμός 12 φαντάζει μικρός μπροστά στο σύνολο των ασυνόδευτων παιδιών αλλά αν αναλογιστούμε σε τι ποσοστό αναλογεί στον πληθυσμό των 600.000 του Λουξεμβούργου αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούμε ένα προηγούμενο ώστε άλλες μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λουξεμβούργου".

"Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε μια πορεία επανένωσης με τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες αλλά και παιδιά που θα πάνε σε δομές. Εχουμε την εκκίνηση ενός προγράμματος για τη μετεγκατάσταση 1600 παιδιών που είναι το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και κυρίως της έντασης με την οποία έχει θέσει ο Πρωθυπουργός το θέμα αυτό στους Ευρωπαίους.

"Χρειάστηκαν 500 τηλέφωνα για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο αυριανό αποτέλεσμα και εργάστηκαν γι αυτό πάνω από 50 άνθρωποι, στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο, στην Ελλάδα. Έγιναν 24 βήματα, πολύ καθοριστικά από την αρχή της διαδικασίας. Συναντήσαμε και μια ιδιαίτερη περίπτωση με ένα νεαρό παιδί στη Λέσβο που δεν θέλησε να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα γιατί δεν ήθελε ν αφήσει το φίλο του. Είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης και συνειδητά αποφάσισε να μείνει στη Μόρια γιατί είχε στενή φιλία με ένα άλλο παιδί.

Για το σύνολο των 5.300 ασυνόδευτων παιδιών:

"Είναι ένας μεγάλος αριθμός που υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας να δώσει σε αυτά τα παιδιά την προστασία και τη φροντίδα που οφείλει. Ζητήσαμε από τους Ευρωπαίους να μας βοηθήσουν. Η προσπάθειά μας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες. Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν αργά. Όμως τώρα, με τα παιδιά που θα μείνουν, έχουμε τις δυνατότητες να τα βοηθήσουμε με πολύ καλύτερους όρους"

Για το αν υπάρχει φόβος για επανάληψη, από την πλευρά της Τουρκίας, παρόμοιου σκηνικού με αυτό του Εβρου στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται με την πανδημία:

"Είμαστε σε εγρήγορση. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε προμελετημένη ή προσχεδιασμένη άσκηση πίεσης στη χώρα μας να επιτύχει. Τα καταφέραμε στον Εβρο, θα τα καταφέρουμε, αν χρειαστεί, και στο Αιγαίο. Ομως, ο συνδυασμός της μεταναστευτικής πρόκλησης μαζί με την πανδημία, μας αναγκάζει ν αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα άφιξη μετανάστη με ακόμα ένα στάδιο, αυτό της καραντίνας των 14 ημερών.

Για τις επόμενες πρωτοβουλίες - αποφάσεις που περιμένει η χώρα μας από την Ευρώπη στο θέμα του μεταναστευτικού:

"Εχουμε διαμορφώσει μια ομάδα κρατών, χωρών - συνόρων της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος που θέλουμε και θα διεκδικήσουμε, στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και Ασύλου που ετοιμάζεται στην ΕΕ, να έχει κεντρική θέση η αρχή της πραγματικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης που θ αφορά όλο τον αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν σε μια χώρα πρώτης γραμμής. Αυτό που επωμίζεται η Ελλάδα υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Θέλουμε να δούμε στην πράξη μια δίκαιη ανακατανομή του βάρους.

"Και υποδομές χρειαζόμαστε, και οικονομική στήριξη αλλά κυρίως ανακατανομή του βάρους. Περιμένουμε από την Αυστρία , μετά από συνεννοήσεις που κάναμε, να μας στείλουν 181 κοντέϊνερς, είτε για διαμονή ανθρώπων, είτε για χώρους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ιατρικές εξετάσεις . Την έχουμε ανάγκη αυτή την συνεισφορά από την αυστριακή πλευρά".

Για την περίπτωση της Ριτσώνας:

21.19: "Αυτό που κάνουμε είναι να μην επιτρέπουμε την, χωρίς έλεγχο, μετακίνηση γιατί ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις. Κάποιοι βιάστηκαν να πούνε την ανοησία ότι το κρατάμε περιορισμένους αυτούς τους ανθρώπους δημιουργούμε γκέτο. Προφυλάσσουμε και εκείνους και τους τοπικούς πληθυσμούς . Εδώ οφείλω να τονίσω , για τις περιπτώσεις Ριτσώνας και Μαλακάσας, την άψογη συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ , της Αστυνομίας και του υπουργείου ".

Γιώργος ΚουμουτσάκοςΛουξεμβούργοασυνόδευτα προσφυγόπουλαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα