LIVE η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο – Μητσοτάκης: «Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων στη Μέση Ανατολή.

Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στο Κάιρο, άρχισαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών», όπως δήλωσε ο Σίσι.

Αμπντάλα: «Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου»

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Μητσοτάκης: «Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση»

Στην τοποθέτησή του ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως «καμία στρατιωτική επέμβαση δνε μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση».

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση Guardian για Νετανιάχου: H «τυφλή οργή» θα τον ρίξει στη «φάκα» της Χαμάς

Κύπρος: Έκρηξη κοντά στην Πρεσβεία του Ισραήλ – Συναγερμός τα ξημερώματα

Μεσανατολικό: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Στη Λωρίδα της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα