Lamda Development: Πώς θα γίνει η απόσχιση των Malls και η εισαγωγή στο ΧΑ – Τα σχέδια για τις μαρίνες

Την  έγκριση τους για το σχέδιο σύμβασης που αφορά στη διάσπαση της θυγατρικής εταιρείας που ελέγχει το The Mall Athens έτσι ώστε αυτό να απορροφηθεί από τη Lamda Malls ενέκριναν οι μέτοχοι της Lamda Development σε πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την απόσχιση των εμπορικών κέντρων από τη μητρική ώστε αυτά να αποτελέσουν ξεχωριστή εταιρεία και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η διαδικασία

της απόσχισης σύμφωνα με τη διοίκηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ η εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.  

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αφορά στη δημιουργία μίας εταιρικής οντότητας κάτω από την οποία θα ενταχθούν θυγατρικές που θα ελέγχουν ξεχωριστά κάθε ένα από τα εμπορικά κέντρα του Ομίλου (τα τέσσερα υφιστάμενα συν τα δύο που θα λειτουργούν στο Ελληνικό, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria)

Όπως ανέφεραν τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της Lamda Development μετά τη δημόσια εγγραφή της νέας εταιρείας θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθούν οι απαιτήσεις ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων, ενώ αναμένεται να αντληθούν σε πρώτη φάση  κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή τα τέσσερα Malls που βρίσκονται σε λειτουργία υπό τον όμιλο έχουν αξία η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1 δις ευρώ ενώ θα φτάσει το 1,5 δις όταν προστεθούν και τα δύο εμπορικά κέντρα του Ελληνικού.  

Η άντληση των 150 εκατ. ευρώ από το χρηματιστήριο θα λειτουργήσει και ως πρόσθετη ρευστότητα για το πρότζεκτ ανάπτυξης των δύο νέων Malls το οποίο απαιτεί χρηματοδότηση κοντά στο 1 δισ ευρώ.

Το EBITDA που θα συνεισφέρουν τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria από το πρώτο έτος λειτουργίας τους (δηλαδή το 2027) θα φτάσει, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, τα 72 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά λειτουργικά κέρδη και από τα έξι malls  θα φτάσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις τα 168 εκατ. ευρώ  

Σκέψεις για ανάλογο «μοντέλο» και στις μαρίνες

Πάντως η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξει ανάλογο μοντέλο ανάπτυξης (παρόμοιο δηλαδή με αυτό που «τρέχει» για τα malls) και για την ανάπτυξη του τομέα διαχείρισης μαρινών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της (Φλοίσβος, Άγιος Κοσμάς, Κέρκυρα) ή και για άλλα assets που διαθέτει ο όμιλος.  

«Ο στόχος είναι η Lamda να έχει οντότητες με καλή αξία και είτε να μπουν κι άλλοι επενδυτές, είτε οι μέτοχοι να συμμετάσχουν κατά βούληση σε ορισμένες από αυτές. Δίνουμε τη δυνατότητα στους μετόχους να διαλέξουν αν θα συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες ή σε επιμέρους», διευκρίνισε ο επικεφαλής της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου. 

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Ανέλαβε έργο 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία σε συνεργασία με την Archirodon

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Αττική Οδός αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο παραχωρήσεων – Πώς διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η Αττική Οδός με τίμημα 3,27 δισ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lamda Development, Πώς, Malls, ΧΑ –,Lamda Development, pos, Malls, cha –