«Lumieres»: Το χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα στο Παρίσι (photos/video)

Όσοι ταξιδεύουν τις γιορτές στο Παρίσι, έχουν υπ’ όψη τους πως πάντα θα υπάρχει ένα υπερθέαμα που προσφέρεται από τον δήμο του Παρισιού, για τους κατοίκους της πόλης και τις εκατοντάδες τουρίστες που συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο.

Βλέπετε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, και κακά τα ψέματα όλοι έχουμε την ανάγκη να απολαύσουμε κάτι λαμπερό, κάτι γιορτινό, κάτι τέλος πάντων

ξεχωριστό.

Ο κήπος με τα θαύματα

Τα τελευταία χρόνια, την περίοδο των γιορτών, ο κόσμος έκανε μια βραδινή βόλτα και απολάμβανε τις εγκαταστάσεις του «Light festival» στον βοτανικό κήπο «Jardin des Plantes», όπου τεράστια δέντρα, λουλούδια και υπερμεγέθεις ζωομορφικές συνθέσεις από πλαστικοποιημένο πεπιεσμένο χαρτί, είχαν στηθεί με έναν άψογα αρχιτεκτονικό τρόπο σε όλον τον κήπο και το βράδυ φωτίζονται δημιουργώντας ένα υπερθέαμα, έτσι ώστε παρά το τσουχτερό κρύο κανείς από την μακριά ουρά των εισιτηρίων δεν παραπονέθηκε ποτέ. Μετά τη μεγάλη δίωρη βόλτα, τα γειτονικά καφέ γέμιζαν χαρούμενους επισκέπτες που έπαιρναν ξανά τις δυνάμεις τους με έναν καφέ ή μ’ ένα φλυτζάνι ζεστής σοκολάτας. Φέτος μαθαίνουμε ότι το μοναδικό αυτό υπερθέαμα έχει τον γενικό τίτλο «Evolution en voie d’ illumination» (Εξέλιξη δια της φωταγώγησης) ενώ επιφυλάσσει για τους επισκέπτες και μια νέα θεματική ενότητα όπου θα παρουσιάζονται και κάποια μυθικά είδη του ζωικού βασιλείου που έχουν δυστυχώς προ πολλού εκλείψει.

Το πάρκο της Villette

Ένα καινούριο όμως υπερθέαμα παρουσιάζεται φέτος και στο πάρκο της Villette. H μεγάλη αυτή περιοχή τον 19ο αιώνα φιλοξενούσε την αγοραπωλησία ζώων και τις εγκαταστάσεις των σφαγείων του Παρισιού.

Τα σφαγεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1970, δόθηκε μάχη για να σωθούν τα στεγασμένα τμήματα που διέθεταν ομολογουμένως εντυπωσιακές κατασκευές χυτοσιδήρου και τελικά χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες, και αποφασίστηκε η διαμόρφωση του χώρου το 1982, οπότε μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στον οποίο διακρίθηκε η μελέτη του Γαλλο-Ελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, η περιοχή της Villette μετατράπηκε σε πάρκο το 1985.

Οι κατασκευές διαδέχονταν η μία την άλλη: το «Zenith» όπου γίνονται συναυλίες, η «Grande Halle» για εκθέσεις προϊόντων, το κανάλι, και κυρίως το «Geode» η ασημένια νίκελ σφαίρα με την ημικυκλική οθόνη ειδικά για ταινίες 3D η οποία είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Τέλος η «Cite des Sciences et de l’ Industrie» που εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, το 1986, και το σύμπλεγμα των κήπων με τα συντριβάνια, τις διάφορες γέφυρες, τις λίμνες και τα κανάλια, που εγκαινιάστηκε το 1987.

«Lumieres» μια γιορτινή έκλαμψη

Φέτος όμως για τις γιορτές, η Villette, το πάρκο και οι χώροι του περιβάλλοντος παραδίδονται στο φως. Το συνολικό έργο που φιλοξενείται αυτό τον καιρό στη Villette, ονομάζεται απλά «Lumieres» (φώτα), και είναι τουλάχιστον ευφάνταστο, καθώς λειτουργεί συνδυαστικά με τις περίτεχνες εγκαταστάσεις του φωτός, την αρχιτεκτονική και τη μουσική.

Η πρώτη εγκατάσταση ονομάζεται «From the Light flow» και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της καλλιτεχνικής ομάδας «groupe. F», η οποία μεταμορφώνει τον χώρο δημιουργώντας φωτεινά ρυάκια από φωτάκια πάνω στο έδαφος, και προβάλλοντας στην επιφάνεια τεράστιων φωτεινών κυλίνδρων εικόνες από την χλωρίδα και την πανίδα κάθε γωνιάς του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα δομεί μια νέα ρυθμική και αισθητηριακή πραγματικότητα πάνω στην «ambient» μουσική του σπουδαίου Σκοτ Γκίμπονς, ορίζοντας εκ νέου τον περιβάλλοντα χώρο.

Η ιδεατή περιήγηση συνεχίζεται κατά μήκος του καναλιού, με την εγκατάσταση «Constellations», όπου η ομάδα «1024 architecture» εγγράφει πάνω στο νερό τους διάφορους αστερισμούς, την κίνηση των πλανητών και τις αντανακλάσεις του φεγγαριού. Η εγκατάσταση αυτή σέβεται το περιβάλλον καταναλώνοντας όσο ηλεκτρικό ρεύμα ξοδεύει ένα απλό πιστολάκι μαλλιών. Ταυτόχρονα, ένας αλγόριθμος που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση παράγει -σε πραγματικό χρόνο- ένα δυναμικό αστρικό μοτίβο που βρίσκεται σε αέναη κίνηση και αντιστοιχία με την εικόνα του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Η περιήγηση συνεχίζεται με το έργο «Intimite» της σκηνογράφου Λέλια Ντεμουαζί, η οποία έχει περιβάλλει τους κορμούς των δέντρων με φωτεινά στεφάνια από «neon», εξερευνώντας την ανθρώπινη τεχνολογική ανάδραση με τον φυσικό κόσμο, και δημιουργώντας ονειρικά μονοπάτια που «ζωντανεύουν» με τη δύση του ηλίου.

Οι εγκαταστάσεις (installations) αυτές, εκτός από την απόλαυση του θεάματος αυτού καθαυτού, δημιουργούν και άλλου είδους ερεθίσματα στον θεατή – περιηγητή, συνδυάζοντας αρχέγονα στοιχεία όπως το νερό, το φως και τα άστρα, με νέες εκδοχές της ανθρώπινης τεχνολογίας, παραβάλλοντας το φυσικό τοπίο με τα τεχνολογικά «τοπία» του σύγχρονου ανθρώπου. Η έκθεση αυτή που ενέχει τη συμμετοχή του δήμου του Παρισιού, άνοιξε στις 2 Δεκεμβρίου, θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 2 Ιανουαρίου του 2022, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης:

Iαπωνία: Ο άγνωστος άγριος πόλεμος για το ουίσκι

Τζον Λένον: 41 χρόνια χωρίς τον θρύλο των Beatles – Το χρονικό της δολοφονίας και οι «προφητικές» δηλώσεις (Videos)

Αλέκος Αλεξανδράκης: Από το ΕΑΜ μέχρι τη Γένοβα – Η Συνοικία το Όνειρο, η λογοκρισία και ο Γλέζος (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα