MME: Αυτοκριτική σαν… lip gloss

Έχει «περάσει» από αρκετά, δημοσιογραφικά χείλη, η λέξη «αυτοκριτική» με αφορμή την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, τους 57 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και τους δεκάδες (πολύ)τραυματίες.

Ας μην τρεφόμαστε όμως με αυταπάτες. Παραμένουμε στην εποχή της meta αλήθειας. Να γίνονται άραγε προσπάθειες για διόρθωση, στο πλαίσιο της περιβόητης αυτοκριτικής που μοιάζει να έγινε τρεντ εσχάτως; Ο καιρός οδηγός.

Προβληματισμό όμως τροφοδότησε περιστατικό σε ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου με είδηση που παρουσιάστηκε από

τη διεθνή επικαιρότητα.

Δημοσιογράφος -υποτίθεται με εξειδίκευση στον τομέα- κλήθηκε να παρουσιάσει τι γίνεται στον κόσμο. Μεταξύ των ειδήσεων και οι αναταραχές στη Γαλλία, με επίκεντρο το Παρίσι, για την απόφαση -και τη μεθόδευση- του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας.

Η δημοσιογράφος ενημέρωνε πως έχουν προκληθεί αναταραχές διότι από τα 62 οι Γάλλοι θα συνταξιοδοτούνται στα 64 χρόνια τους. Σωστά. Όχι ακριβώς. Από τη δημοσιογραφική ενημέρωση απουσίαζε ένα βασικό στοιχείο. Ότι o πρόεδρος Μακρόν παρακάμπτοντας τη γαλλική εθνοσυνέλευση, γνωστή και ως Κάτω Βουλή, με Προεδρικό Διάταγμα πήγε να περάσει το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης τελευταία στιγμή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Όμως το γαλλικό Σύνταγμα (άρθρο 49 διάταξη 3) επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Χωρίς αυτό το βασικό συστατικό της επίμαχης είδησης, πιθανόν κάποιοι να παρερμηνεύσουν την αντίδραση των Γάλλων πολιτών. Όλα όμως έχουν τη σημασία τους. Και καλό θα ήταν να υπήρχε το στοιχείο αυτό στην είδηση της ενημερωτικής εκπομπής, το οποίο θα έκανε την ειδοποιό διαφορά στην κατανόηση του ξεσηκωμού της γαλλικής κοινωνίας.

Διότι ναι μεν μπορεί να έχουν βγει στους δρόμους οι Γάλλοι και οι αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά σημασία έχει  και ο τρόπος με τον οποίον πάει να περάσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής. Αν μια υπερψηφιστεί από την γαλλική εθνοσυνέλευση, τότε η κυβέρνηση Μακρόν είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Στην εποχή της meta αλήθειας, η ενημέρωση αυτή θα μπορεί να θεωρηθεί  χαρακτηριστική περίπτωση αποπληροφόρησης. Τί σημαίνει ο όρος; Μα την «αποσιώπηση» στοιχείων από μια είδηση. Η αποπληροφόρηση είναι έκφανση -κατά τους θεωρητικούς των media– των fake news.  

Στην παρουσίαση της συγκεκριμένης είδησης δεν υπήρχε αυτή η- σημαντική- πληροφορία, στην επίμαχη ενότητα της τηλεοπτικής εκπομπής του Σαββατοκύριακου. Ας υποθέσουμε ότι δεν έγινε αποσιώπηση και ότι η απαλοιφή συνέβη εκ παραδρομής.

Καλό, όμως,  είναι σε μια χρονική συγκυρία ευαίσθητη, όπως η συγκεκριμένη, να δίδεται περισσότερη προσοχή στο τι λέγεται, πως λέγεται, τι παρουσιάζεται. Διαφορετικά η λέξη «αυτοκριτική» στα δημοσιογραφικά χείλη θα είναι σαν το lip gloss.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρές αναμετρήσεις μεταξύ καναλιών για την τηλεθέαση το τριήμερο – Μίνι ράλι για το Open

Χατζηνικολάου σε Πολάκη: Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

«Η Γη της Ελιάς»: Σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή της Αθηνάς (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα