MasterChef: Από την τέρψη στην τοξικότητα μια λεπτή γραμμή – Η πρόκληση για το μαγειρικό ριάλιτι

Προφανώς και κάποια πράγματα απλώς πρέπει να λέγονται. Ας πούμε, η ατάκα το MasterChef είναι η γιορτή της μαγειρικής» που είπε, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Κοντιζάς, στην έναρξη του ριάλιτι μαγειρικής του Star, το οποίο από χθες το βράδυ εισήλθε στον έβδομο κύκλο του.

Το MasterChef αλα ελληνικά πόρρω απέχει από το αγγλικό. Η φράση «γιορτή της μαγειρικής» είναι προς συζήτηση, τουλάχιστον με τα μέχρι και πέρσι δεδομένα.

Το πρόγραμμα με έντονο το στοιχείο της τοξικότητας είχε περισσότερη «σκυλοφαγωμάρα» μεταξύ παικτών παρά μαγειρική.

Όμως

αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το φετινό MasterChef επιχειρεί επιστροφή στις ρίζες, λέει. Τη μαγειρική. Γίνεται και πιο σβέλτο. Όλα προς απόδειξη.

Η πρεμιέρα με τις πρώτες παρουσιάσεις καλοστημένη. Φροντισμένη. Εντός προδιαγραφών.

Η επιλογή επίδοξων μαγείρων συνιστά το μισό της επιτυχίας του προγράμματος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Το υπόλοιπο θα φανεί στην πορεία και διότι όλοι είναι υποψιασμένοι. Έτοιμοι να υποδυθούν. Έτοιμοι να εφαρμόσουν τακτικές, να ακολουθήσουν ίσως και οδηγίες.

Η ηλικιακή γκάμα πλατιά, ομοίως και η επαγγελματική. Είδαμε από νεαρό Tiktoker μέχρι εξειδικευμένη νοσηλεύτρια χειρουργείου στο χειρισμό ιατρικού μηχανήματος για αφαίρεση όγκων.

Η πρεμιέρα του ριάλιτι άφησε καλές εντυπώσεις. «Πάτησε»- παραδοσιακά- στις προσωπικές ιστορίες. Ομολογουμένως ήταν ελκυστικές. Συγκινητικές. Το ζητούμενο είναι ο τηλεθεατής να «συνδεθεί». Να συγκινηθεί. Να νιώσει. Να ταυτιστεί. Να συμπάσχει. Να συμμετέχει, έστω και εξ αποστάσεως.

Ας μην γελιόμαστε όμως. Ζητούμενο η τηλεθέαση. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το πρόγραμμα εκμεταλλεύεται το προσωπικό βιωματικό στοιχείο. Τις ανθρώπινες ιστορίες, εκείνες που έχουν έντονες ή και σκληρές δοκιμασίες. Αλλιώς λαπάς… Άλλωστε «δίπλα» είναι το Survivor που είναι και «all star». Τις πρόβαλε όμως με σεβασμό, με αξιοπρέπεια, εξ όσων είδαμε στην πρεμιέρα.

Η ίντριγκα και οι συνθήκες αρένας μεταξύ παικτών κοινό σημείο αναφοράς και στα δύο τηλεοπτικά προϊόντα.

Εξπέρ όσοι στο MasterChef επιλέγουν τους προς απόδειξη υποψήφιους τηλεμάγειρες. Μεγάλα λαγωνικά. Μέχρις εδώ όμως. Όταν βρεθούν όλοι- και οι 24 παίκτες- μαζί, αρχίσει η συγκατοίκηση και το ριάλιτι περάσει στο «κυρίως πιάτο» θα φανεί σε ποιο βαθμό οι επιθυμητές αλλαγές για τον φετινό κύκλο θα εφαρμοστούν.

Αν συμφωνήσουμε ότι η μαγειρική είναι «ταξίδι» μέσα από την διαδικασία παρασκευής ενός φαγητού, ανεξαρτήτως πόσο ευφάνταστου ή «πειραγμένου» είναι, η διαδρομή– το μαγείρεμα δηλαδή- είναι μια αφορμή για να παρακολουθεί κάποιος το MasterChef. Αρκεί το τοξικό στοιχείο στην πορεία να μην διαποτίσει το πρόγραμμα.

Το MasterChef έχει υλικά τα οποία με σωστή διαχείριση, για να δανειστούμε και μαγειρική ορολογία, μπορούν να το αναδείξουν σε ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό πιάτο. Διαφορετικά τα όξινα υλικά, όπως πέρσι ή πρόπερσι, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν «καούρες» τηλεθέασης.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Μαύρα… μαντάτα για το My Style Rocks – «Πάτωσε» το ριάλιτι μόδας στην πρεμιέρα του

Αρης Πορτοσάλτε: «Αμα θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη λέξη “βασιλομήτωρ”, να ξέρεις και πώς κλίνεται» (Video)

Μαύρο Ρόδο: Καθηλωτικό το χθεσινό επεισόδιο – Αποθεώθηκε στο Twitter ο Λεωνίδας Κακούρης για την ερμηνεία του (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
MasterChef,