NASA: Τα «επτά λεπτά τρόμου» - Η αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη

ΚΟΣΜΟΣ

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προσεδάφιση του επόμενου διαστημικού σκάφους Mars Rover της NASA στον Άρη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου, στις 20:55 ώρα Ελλάδος.

Το διαστημικό σκάφος Perseverance Rover μεγέθους αυτοκινήτου, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της αποστολής της NASA στον Άρη προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων

δολαρίων, θα ψάξει να βρει σημάδια αρχαίας ζωής, θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει προσωρινά δείγματα για την επιστροφή του στη Γη και θα βοηθήσει στην επίδειξη μιας ποικιλίας νέων τεχνολογιών εξερεύνησης, μεταξύ άλλων εργασιών.

Αλλά πριν μπορέσει να ξεκινήσει οποιαδήποτε από αυτές τις πρωτοποριακές εργασίες, το Mars Rover πρέπει να φτάσει στο κέντρο του κρατήρα Jezero του Άρη, στις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Rover θα αντέξει σε αυτή τη σκληρή δοκιμασία. Όλα αυτά τα χρόνια, μόλις το 40% όλων των επιφανειακών αποστολών του Άρη προσεδαφίστηκαν με επιτυχία.

Ωστόσο, το αρχείο για τον Κόκκινο Πλανήτη που διατηρεί η NASA είναι αρκετά ενθαρρυντικό και η αποστολή Mars 2020 θα χρησιμοποιήσει μια αποδεδειγμένη στρατηγική προσεδάφισης - την τεχνική "sky crane" (ουράνιος γερανός) που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τον προκάτοχό του, το Curiosity Rover, το οποίο προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 και παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα.

Τα επτά λεπτά του τρόμου

Η διαδικασία προσεδάφισης περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους για να πει κάποιος ότι είναι επιτυχής.

Έχει πάρει την ονομασία «τα επτά λεπτά του τρόμου» επειδή σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εκτελεστούν τέλεια μια σειρά από ενέργειες τον έλεγχο των οποίων έχει το ίδιο το σκάφος.

Οπότε, πρέπει όλα τα όργανα και τα συστήματα του να λειτουργούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η αποστολή της NASA: Mars 2020

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της αποστολής Mars 2020 και των επερχόμενων δραστηριοτήτων εισόδου, κατάβασης και προσεδάφισης.

Η αποστολή Mars 2020, η οποία ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020, θα κάνει το επόμενο βήμα, αναζητώντας ενεργά σημάδια της αρχαίας ζωής του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Rover θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει αρκετές δεκάδες δείγματα, τα οποία μια κοινή εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας της NASA θα μεταφέρει στον πλανήτη μας το 2031.

Μόλις το παρθένο υλικό από τον πλανήτη Άρη, έρθει στη Γη, οι επιστήμονες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο μπορούν να το ελέγξουν χρησιμοποιώντας πολύ πιο ισχυρό και ακριβή εξοπλισμό.

Η αποστολή Mars 2020 αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο επίδειξης της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, ένα μικρό ελικόπτερο με το όνομα Ingenuity πετά στον Κόκκινο Πλανήτη στo εσωτερικό του Perseverance.

Στις πρώτες μέρες της αποστολής Mars 2020, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος στον Άρη (περίπου 687 ημέρες στη Γη), το Ingenuity θα κάνει μερικές δοκιμαστικές πτήσεις, προσπαθώντας να γίνει το πρώτο ιπτάμενο ρομπότ που έχει πετάξει ποτέ σε έναν κόσμο πέρα από τη Γη. Η επιτυχία θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες με εκτεταμένη εναέρια εξερεύνηση στον Άρη στο μέλλον, ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA.

Το Perseverance μεταφέρει επίσης ένα όργανο που ονομάζεται MOXIE, το οποίο είναι το «Πείραμα αξιοποίησης πόρων οξυγόνου στον Άρη».

Το MOXIE θα παράγει οξυγόνο από τη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη που κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα, παρουσιάζοντας τεχνολογία που, εάν κλιμακωθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να βρεθεί στον Κόκκινο Πλανήτη, επισήμαναν αξιωματούχοι της NASA.

NASAMars RoverαποστολήΆρηςπλανήτηςδιάστημαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα