NASA: Θρήνος για τον θάνατο του «πατέρα» του σκάφους που πλησίασε όσο κανένα άλλο τον Ήλιο

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι απεβίωσε, σε ηλικία 94 ετών, ο πρωτοπόρος Αμερικανός ηλιοφυσικός Γιουτζίν Πάρκερ.

Το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο σκάφος Parker Solar Probe που μελετά τον Ήλιο, πλησιάζοντάς τον πιο κοντά από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν.

Ο Πάρκερ είχε σπουδάσει Φυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και είχε πάρει το διδακτορικό του το 1951 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Ως νεαρός καθηγητής (από το 1955) στο Πανεπιστήμιο

του Σικάγου, ο Πάρκερ ανέπτυξε το 1957 μία μαθηματική θεωρία που προέβλεψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του ηλιακού «ανέμου», του συνεχούς ρεύματος των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εκτοξεύονται στο διάστημα από την ατμόσφαιρα (στέμμα) του Ήλιου.

Στην αρχή η θεωρία του δεν έγινε πιστευτή, αλλά ο ίδιος έμελλε στη συνέχεια της καριέρας του, με διαδοχικές νέες ανακαλύψεις, να φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν τον Ήλιο. Ήδη το 1962 το σκάφος «Μάρινερ 2» της NASA, στη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αφροδίτη, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου.

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ηγετικά μυαλά της εποχής μας»

Για «ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ηγετικά μυαλά της εποχής μας» έκανε λόγος ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και πρόσθεσε: «Η κληρονομιά του δρα Πάρκερ θα συνεχίσει να ζει μέσω των πολλών ενεργών και μελλοντικών αποστολών της NASA που βασίζονται στο έργο του».

«Το πεδίο της Ηλιοφυσικής υπάρχει σε μεγάλο βαθμό χάρη στον δρα Γιουτζίν Πάρκερ. Τιμώντας το έργο του, με το να δώσουμε το όνομά του στο Parker Solar Probe, είναι ένα από τα περήφανα επιτεύγματα της καριέρας μου», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής και κορυφαίος επιστήμονας της NASA Τόμας Ζερμπούχεν.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Πάρκερ είχε υπάρξει ο μοναδικός εν ζωή επιστήμονας που είχε την τύχη να δει να εκτοξεύεται ένα διαστημικό σκάφος που έφερε το όνομά του.

Το σκάφος συνεχίζει σήμερα την τολμηρή αποστολή του, κάνοντας όλες και πιο κοντινές περιοδικές προσεγγίσεις στον Ήλιο με στόχο να φθάσει τελικά σε απόσταση έως 6,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ορατή επιφάνειά του. Η αποστολή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Τρίμηνο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατομμύρια πολίτες (Video)

Ουκρανικές αρχές: Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο – καταφύγιο αμάχων στη Μαριούπολη – Επίθεση σε κονβόι αμάχων προς Ζαπορίζια (videos)

Καιρός: Αλλαγή του σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την Πέμπτη – Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα