Oι νεολαίοι που «έφαγαν» τον Σαμαρά

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Άργησε, αλλά το πήρε απόφαση. Ο Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από την ταραχώδη πορεία του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της χώρας, αφού επί των ημερών του η ιστορική μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη έφτασε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και με συνεχείς ήττες σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση πήρε μέρος μετά το 2012 (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, βουλευτικές, δημοψήφισμα), αποφάσισε να παραιτηθεί.

Η παραίτηση αυτή πολλοί ζητούσαν να είχε υπάρξει από την επόμενη των εκλογών του Ιανουαρίου,

όταν η Ν.Δ. συνετρίβη εκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς, όμως, έμεινε στην καρέκλα του αποδεχόμενος τη θεωρία των «σοφών» συμβούλων του Λαζαρίδη και Σταμάτη περί «αριστερής παρένθεσης».

Τελικά, μόνο «παρένθεση» δεν αποδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ της 5ης Ιουλίου ήταν το κρίσιμο για τον βουλευτή – πλέον – Μεσσηνίας. Μετά το συντριπτικό «Όχι» του ελληνικού λαού, η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η πρώτη που εξαπέλυσε τα βέλη της εναντίον του ζητώντας του να παραιτηθεί με το επιχείρημα πως δεν... θα κατέβει για την προεδρία, κάτι που διαψεύδεται από κύκλους της, καθώς φαίνεται να δηλώνει «παρούσα» για την επόμενη ημέρα.

Δύσκολες σχέσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης έσπευσε να κάνει δηλώσεις μιλώντας για τους «εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού συστήματος που έπρεπε πια να αποχωρήσουν» υπαινισσόμενος ξεκάθαρα τον Σαμαρά.

Έχουμε γράψει εξάλλου αρκετές φορές στο παρελθόν για τις πολύ δύσκολες σχέσεις των δύο ανδρών, με τις κακές γλώσσες να επισημαίνουν ότι, αν ο Ιωαννίδης δεν ήταν εκλεγμένος από τη βάση της ΟΝΝΕΔ, ο Σαμαράς θα τον είχε αντικαταστήσει ήδη, καθώς ο «γαλάζιος» νεολαίος δηλώνει «καραμανλικός» και συχνά - πυκνά έθετε θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Ειδικά μετά την πανωλεθρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική του Ιωαννίδη στην πολιτική του μνημονίου και οι συχνοί καυγάδες με πρωτοκλασάτα στελέχη ήταν έντονοι, έως και καθημερινοί.

Ο πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έθετε όπου μπορούσε το θέμα της ηγεσίας, ενώ ιστορικοί έχουν μείνει και οι ανελέητοι διαξιφισμοί του με τον σκληρό «σαμαροφύλακα» Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε συνεδρίαση στα γραφεία της Ν.Δ. ο Ιωαννίδης είχε πει μεταξύ άλλων για «υπουργούς που πανηγύριζαν για τα μέτρα των τροϊκανών» δείχνοντας ευθέως τον Γεωργιάδη. Στην ίδια συνεδρίαση είχε επισημάνει την αλλαγή της φιλοσοφίας του κόμματος και τον περιορισμό του σε ένα δεξιό ακροατήριο.

Απομόνωση

Προφανώς, αυτά δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του Σαμαρά, ο οποίος πήρε τα μέτρα του προσπαθώντας να απομονώσει τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, κρατώντας όμως και κάποια ισορροπία, αφού - κακά τα ψέματα - η ΟΝΝΕΔ είναι το μόνο ζωντανό κομμάτι της πεθαμένης Ν.Δ.

Το γυαλί στις σχέσεις των δύο ανδρών φαίνεται ότι είχε σπάσει ολοκληρωτικά, με τον Σαμαρά να μην εμφανίζεται καν στα γραφεία της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, όπως συμβαίνει παραδοσιακά μετά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν το κάταγμα του Σαμαρά στο χέρι, όμως όλοι ξέρουν το πώς και το γιατί. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι λίγες μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές ο Ιωαννίδης είχε κατακρίνει δημοσίως το βίντεο, στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης σε έξαλλους ρυθμούς φώναζε συνθήματα της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Πάντως, Άδωνις και Σάκης έχουν προσωρινά κηρύξει ανακωχή, ίσως και κάτω από το βάρος των εξελίξεων στη χώρα.

Η τελευταία σκηνή του δράματος ήταν η ομιλία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση του καραμανλικού think tank «Ρεύμα Σκέψης», με τον γαλάζιο νεολαίο να διαχωρίζει πλέον πλήρως τη θέση του από οτιδήποτε σαμαρικό τάσσοντας τον εαυτό του στην καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ.

Ο Σαμαράς, πάντως, ανέλαβε την ευθύνη του αποτελέσματος και παραιτήθηκε τοποθετώντας ως υπηρεσιακό πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτός όμως που με τίποτε δεν λέει να παραιτηθεί είναι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο... ποδοσφαιριστής, όπως τον αποκαλούν περιπαικτικά άνθρωποι που ξέρουν πράγματα από το εσωτερικό της Ν.Δ., στην προσπάθειά του να δημιουργήσει δικούς του εσωκομματικούς πυρήνες και να καταστεί απόλυτος πρωταγωνιστής του εσωτερικού της διαλυμένης Ν.Δ., δεν έχει αρθρώσει λέξη για όσα συμβαίνουν, λες και αυτός δεν συμμετείχε ποτέ σε τίποτε. Λες και δεν ήταν τόσο καιρό στο πλευρό του πρώην προέδρου της Νουδούλας, λες και δεν είχε υποστηρίξει μνημόνια, λες και δεν ήταν εκείνος που στήριξε τη σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Η ανοργανωσιά του εκλογικού μηχανισμού του κόμματος της Συγγρού ήταν ξεκάθαρη και οδήγησε σε μια ακόμη ήττα. Ο Παπαμιμίκος, φυσικά, παίρνει ίσες αποστάσεις καθώς δεν είναι εποχή για ρήξεις με κανέναν από τους βασικούς παίκτες του εσωκομματικού σκηνικού. Η επόμενη μέρα στο κόμμα δεν είναι ακόμη σαφής και άρα ο Παπαμιμίκος, όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες του κόμματος, θα περιμένει να δει πού θα κάτσει η μπίλια, ώστε να χτίσει εγκαίρως τις συμμαχίες του.

Νέα ΔημοκρατίαΣαμαράςΟΝΝΕΔIssue: 1872Issue date: 09-07-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα