«Operation Deutschland»: Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο για την περίπτωση γενικευμένου πολέμου

«Η Μπούντεσβερ προετοιμάζει επιχειρήσεις για την περίπτωση πολέμου». Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για «τη μυστική στρατηγική έκθεση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τον ρόλο της οικονομίας σε περίπτωση επίθεσης του Πούτιν στα ανατολικά».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «στη Γερμανία ξεκινούν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με ακόμα πιο άμεσες επιπτώσεις για τη Γερμανία από αυτές που έχει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ

η Μπούντεσβερ θέτει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με την πιθανότητα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης – επί τη βάση του “Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Γερμανία”, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η πολιτική ηγεσία.

Η πρώτη έκδοση του εν λόγω στρατηγικού σχεδίου έχει έκταση 1.000 σελίδων, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Μέσα σε αυτό απαριθμούνται για παράδειγμα όλα τα κτήρια και οι υποδομές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας για στρατιωτικούς λόγους. Περιλαμβάνονται επίσης ενδελεχή σχέδια σχετικά με το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση επίθεσης ή και πριν από αυτήν, σε περίπτωση που η κατάσταση κριθεί τεταμένη – εάν για παράδειγμα ο ρωσικός στρατός προβεί σε κάποιον ελιγμό στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Γερμανία θελήσει να λάβει αποτρεπτικά αντίμετρα. Σε μία τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα μετατρεπόταν σε κόμβο διέλευσης δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι θα έπρεπε να μεταφερθούν στα ανατολικά, όπως και σε κόμβο μεταφοράς πολεμικών εξοπλισμών, τροφίμων και φαρμάκων».

Η FAZ επισημαίνει ακόμα πως έλαβε μάλιστα χώρα «και μία κοινή άσκηση των πολιτικών δυνάμεων και της Μπούντεσβερ. Η άσκηση “Red Storm Alpha” εστίασε στην προστασία των αποβαθρών στα λιμάνια από πράξεις κατασκοπείας και σαμποτάζ, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η άσκηση “Red Storm Bravo”, η οποία θα είναι παρόμοια με την “Alpha”, αλλά μεγαλύτερης έκτασης.

Τα πορίσματα από τις ασκήσεις θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του “Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Γερμανία”, το οποίο, αν και φτάνει τις χίλιες σελίδες, δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμο».

Σε νέα φάση κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση κλιμάκωσης. Χθες η Ουκρανία προχώρησε στην πρώτη επίθεση εναντίον της Ρωσίας με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Μπριάνσκ με πυραύλους ATACMS αμερικανικής παραγωγής», γράφει η tagesschau, υπενθυμίζοντας πως λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους στη ρωσική επικράτεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αντιδράσει στην ουκρανική επίθεση. «Εάν εκτοξεύονται πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Ουκρανία με κατεύθυνση προς τη ρωσική επικράτεια, αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούνται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «ελπίζει το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας να διαβαστεί με προσοχή από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας».

Η δε επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος ήταν κάτι που «είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες» σύμφωνα με την tagesschau. «Το έγγραφο περιλαμβάνει σενάρια απειλής, στα οποία η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το καινούργιο στοιχείο είναι πως η Μόσχα αξιολογεί πλέον την επιθετικότητα ενός μη πυρηνικού κράτους, το οποίο όμως υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Αυτή η διαφοροποίηση στρέφεται κατά των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που είναι πυρηνικές δυνάμεις και υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία».

Λόγω των ραγδαίων αυτών εξελίξεων πολλοί στρέφουν την προσοχή τους και προς τη μεριά του Βερολίνου, αναμένοντας την αντίδραση του Γερμανού καγκελάριου ιδίως αναφορικά με το ντιμπέιτ γύρω από την αποστολή ή μη γερμανικών πυραύλων Taurus στο Κίεβο.

«Μέχρι τώρα ο καγκελάριος Σολτς μπορούσε να βασίζεται στο γεγονός ότι συμβαδίζει με τον – επίσης συχνά διστακτικό – Αμερικανό πρόεδρο στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Τώρα όμως που ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως, τι κάνει ο Σολτς;», διερωτάται η Tagesspiegel. «Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πως δεν θα ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, […] καθώς “δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη” για κάτι τέτοιο».

Το τι θα πράξει εν τέλει ο Σολτς είναι αβέβαιο. Το σίγουρο όμως είναι πως «από το περασμένο Σαββατοκύριακο το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν μπορεί να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, επειδή έτσι θα υπερέβαινε μία κόκκινη γραμμή, έχει πλέον καταρρεύσει».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Η Δύση επιδιώκει να καταφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία – Το «κόκκινο τηλέφωνο» με τις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιείται «επί του παρόντος»

Ο Τραμπ πήγε να δει με τον Μασκ την εκτόξευση του Starship, αλλά… δεν πήγε καλά – Ο πύραυλος… προσγειώθηκε στη θάλασσα (videos)

Γάζα: 15 νεκροί από νέο χτύπημα του Ισραήλ – Συνέλαβαν γιατρούς από νοσοκομείο και το βομβάρδισαν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Operation Deutschland, Γερμανία,Operation Deutschland, germania