Ozempic: «Πόλεμος» ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για το αντιδιαβητικό

Πολεμικό κλίμα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας η εκτίναξη της διάθεσης και κυκλοφορίας του αντιδιαβητικού Ozempic (σεμαγλουτίδη) στην Ελλάδα. Το φάρμακο θεωρείται πλέον δυσεύρετο από τους διαβητικούς ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το αγοράζουν για να…αδυνατίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για φάρμακο που πρέπει να χορηγείται μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εφόσον έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30. Παρόλα αυτά στη χώρα μας το ενέσιμο φάρμακο καταγγελλεται ότι λαμβάνεται

γενικά για την απώλεια βάρους και από άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας παρόλο που δεν έχει λάβει τέτοια έγκριση. 

Τα στοιχεία της κυκλοφορίας που αναφέρει δημοσίευμα στο «Θέμα»  είναι ενδεικτικά για την εκτίναξη της χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου. Έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

Ενδεικτικά, το 2021 διατέθηκαν περίπου 49.000 σκευάσματα (το φάρμακο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021) και το 2022 ο αριθμός επταπλασιάστηκε φτάνοντας στις 362.000. Tην ίδια περίπου πορεία ακολούθησαν και τα έσοδα της εταιρείας: από 4,9 εκατ. ευρώ το 2021, εκτινάχθηκαν σε 34,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η ευρεία κυκλοφορία του φαρμάκου αποτυπώνεται και στα φετινά στοιχεία των πωλήσεών του: το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το 2022 είχαν διατεθεί περίπου 31.700 ενέσιμα σκευάσματα και το φετινό δίμηνο ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 69.400.

Κόντρα γιατρών και φαρμακοποιών

Γιατροί και φαρμακοποιοί κατηγορούν αλλήλους ότι ευθύνονται για την προφανώς προβληματική αύξηση που καταγράφεται στη χορήγηση σεμαγλουτίδης. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι εμπλέκονται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Αρχικά ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ότι την ευθύνη για τη συνταγογράφηση την έχουν αποκλειστικά οι γιατροί, παθολόγοι, διαβητολόγοι, ενδοκρινολόγοι, που συνταγογραφούν τα φάρμακα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η έλλειψη του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, έχει τονιστεί από τον ΠΦΣ όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή  του, γεγονός που όπως τόνιζε, προκαλεί πρόβλημα στη θεραπευτική κάλυψη των ασθενών που το χρειάζονται.

Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί: Το φάρμακο δεν δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή 

Η εμφάνιση, χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή,  του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, κ. Ευθυμίου Καπάνταη, και οι δηλώσεις του ότι οι φαρμακοποιοί διαθέτουν το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, πυροδότησαν το πολεμικό κλίμα που υπάρχει ούτως ή άλλως για το Ozempic.

Ο ΠΦΣ, με τη σημερινή ανακοίνωσή του καταλογίζει ψεύδη, τη δήλωση αλλά και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού στον εκπρόσωπο της επιστημονικής εταιρίας που εστιάζει στη νόσο της παχυσαρκίας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας κ. Καπάνταης, σε χθεσινή ειδησεογραφική εκπομπή αναφέρθηκε ψευδέστατα στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και … οι ελλείψεις

Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί επαναλαμβάνουν ότι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους και στη συνέχεια επιρρίπτουν την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

Καταλήγοντας ο ΠΦΣ ζητεί από την πολιτεία, να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ΕΟΦ: Προσοχή στα πλαστά Ozempic

To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.

Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο.

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλαδή προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.

– Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ (protokollo@eof.gr) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.

– Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής

– Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης, σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακοποιοί: Ζητούν απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων

Νόσος Αλτσχάιμερ: 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στους άνω των 50

Σεξ: Κάνει καλό στην καρδιά ή την βάζει σε κίνδυνο;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ozempic, Πόλεμος,Ozempic, polemos