PLO: Ποια είναι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα συναντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Ταξίδι-αστραπή στην Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει το διήμερο (26-27/5) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκριμένα, όπως έγινε γνωστό θα επισκεφθεί τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, ενώ θα έχει συνάντηση με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής (PLO).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, η συγκεκριμένη κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

Παράλληλα σημειώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη του τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από την Ελλάδα.

Ποια
είναι η PLO

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ιδρύθηκε το 1964 και μόλις ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε το πολιτικό κόμμα Φατάχ, με ηγέτη τον Γιάσερ Αραφάτ.

Στις 5 Ιουνίου 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών μεταξύ Ισραήλ και ενός συνασπισμού αραβικών στρατών, το Ισραήλ κατέλαβε στρατιωτικά τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 1982, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο όπου είχαν καταφύγει οι δυνάμεις της PLO, το Ισραήλ συνεργάστηκε με τις φασιστικές χριστιανικές πολιτοφυλακές (Φαλαγγίτες) και εισέβαλε με στόχο «να εξαλείψει ολοκληρωτικά την PLO».

Μετά από μια αιματηρή πολιορκία της Βηρυτού, οι μάχες τερματίστηκαν με μια συμφωνία η οποία επέτρεψε την ασφαλή εκκένωση των Παλαιστινίων μαχητών από την πόλη και εγγυήθηκε την προστασία των προσφύγων. Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τον Λίβανο και η έδρα της PLO μεταφέρθηκε στην Τυνησία.

Στις 16 Σεπτέμβρη 1982 στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα περίχωρα της Βηρυτού, Σάμπρα και Σατίλα, πραγματοποιήθηκε σφαγή 2.500-3.000 αμάχων προσφύγων από τους Φαλαγγίτες, ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε περικυκλώσει τους καταυλισμούς για να εμποδίσει τους κατοίκους να φύγουν.

Η PLO όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, αντίθετα δυνάμωσε περισσότερο, ενώ οι αλλεπάλληλες σφαγές ενίσχυσαν το διεθνές ρεύμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Το 1987 ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα (εξέγερση) μέσα στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης πλέον.

Τότε ιδρύθηκε και η Χαμάς και συμμετείχε στην ένοπλη αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.

Η Ιντιφάντα χαρακτηρίστηκε από λαϊκές κινητοποιήσεις, μαζικές διαδηλώσεις, πολιτική ανυπακοή, καλά οργανωμένες απεργίες. 1.070 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα, μεταξύ των οποίων 237 παιδιά. Περισσότεροι από 175.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν.

Η Ιντιφάντα ώθησε τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει μια λύση στη σύγκρουση.

Αυτή η φάση της σύγκρουσης έληξε με την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο το 1993 και τον σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, μιας προσωρινής κυβέρνησης στην οποία παραχωρήθηκε περιορισμένη αυτοδιοίκηση στους θύλακες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η εξέλιξη αυτή είχε τη σφραγίδα των ΗΠΑ, οι οποίες επιχείρησαν να βάλουν στη Μέση Ανατολή τη σφραγίδα της Pax Americana.

Η PLO αναγνώρισε το Ισραήλ με βάση μια λύση δύο κρατών και υπέγραψε συμφωνίες που έδωσαν στο Ισραήλ τον έλεγχο του 60% της Δυτικής Όχθης και μεγάλου μέρους των χερσαίων και υδάτινων πόρων της περιοχής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, που υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία, δολοφονήθηκε από Εβραίο ακροδεξιό.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υποσχέθηκε στον λαό της ανεξαρτησία, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ.

Η δεύτερη Ιντιφάντα ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2000. Το Ισραήλ κατέλαβε εκ νέου περιοχές που διοικούνταν από την Παλαιστινιακή Αρχή και άρχισε την κατασκευή ενός διαχωριστικού τείχους και την αχαλίνωτη πλέον κατασκευή εβραϊκών οικισμών.

Ο θάνατος Αραφάτ και η «αποκαθήλωση» της PLO

Το 2004 πέθανε ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ (με ισχυρές υποψίες δηλητηρίασης από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ).

Ένα χρόνο αργότερα, η δεύτερη Ιντιφάντα τελείωσε. Ο ενοποιητικός ρόλος της μορφής του Αραφάτ δεν υπήρχε πλέον και το 2006 οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν σε γενικές εκλογές για πρώτη φορά, με τη Χαμάς να αναδεικνύεται νικήτρια.

Η ενδυνάμωση της Χαμάς προήλθε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η προοπτική ανεξαρτησίας έμοιαζε προδομένη από τη Φατάχ και την PLO, ενώ η διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής βυθίζονταν στη διαφθορά.

Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος Φατάχ-Χαμάς, που κράτησε μήνες.

Η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ ανέλαβε εκ νέου τον έλεγχο τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

Μέσα στην εβδομάδα, η PLO χαιρέτησε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία χαρακτηρίζοντας την ιστορική στιγμή και βλέποντας σε αυτήν «τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Πρόκειται για «ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (…) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης» υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει χάσει σχεδόν κάθε νομιμοποίηση στα μάτια του αγωνιζόμενου λαού.

Ο Παλαιστινιακός λαός έχει προ πολλού αποφασίσει να αγωνιστεί πιο ριζοσπαστικά ενάντια στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Μαγιόρκα: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στα συντρίμμια του εστιατορίου – 4 νεκροί, 16 τραυματίες (videos)

Σπάνια ανακάλυψη στην Αυστρία: Βρέθηκαν εκατοντάδες οστά μαμούθ σε κελάρι (photos)

Αργεντινή: Ο Μιλέι φώναζε «θα σας καταστρέψω» και οι οπαδοί του παραληρούσαν! (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
PLO, Ποια, Οργάνωση, Απελευθέρωση, Παλαιστίνης, Στέφανος Κασσελάκης,PLO, poia, organosi, apeleftherosi, palaistinis, stefanos kasselakis